Stavebnica hodin
Moderátor: Moderátoři
Stavebnica hodin
- Artaban001
jano2 píše:hodiny idú veľmi presne,až nato,že nedržia čas pri výpadku elektriny.Založna baterka nič nerieši,
No jestli to je jen na jednočipu 89C2051, tak ten musí být napájený trvale, při výpadku napájení se restartuje, takže čas jde od nuly. To bys musel na dvou diodách smíchat napájení jednočipu ze síťovýho zdroje a záložní baterky a zároveň vyřešit trvalý dobíjení tý baterky. A počítej s tím, že to bude žrát jak tank, jedině že bys napájení displeje oddělil od napájení jednočipu aby šel jen na provoz ze sítě. Asi by tam stačilo dát 4 ks NiMh Enellop 4,8V/2Ah a trvale dobíjet přes odpůrek proudem cca 50mA.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ovšem v tom záložním mixu je naprostá krávovina, 89C2051 napájená přes 1N4007 z baterky 3V si ani neškrtne. Něco jsem se s ní nadělal a aby spolehlivě jela potřebuje Ucc alespoň 4,4V tedy kousky, co jsem měl k dispozici já. Takže jak jsem psal, 4 x NiMH Enellop.
https://ww1.microchip.com/downloads/en/ ... oc0368.pdf
https://www.aliexpress.com/item/DS1302- ... 4c4dKmV7bn Tieto idú bez problémov.Záložná baterka originál,3V neresetuju,idú pomerne presne,asi 2 mesiace.
- patrikvarga
jano2 píše:Tak so sa stým trochu hral a ide to si tak:VCC 5,3V,funguje namiesto baterky 5 V,funguje,no pri napeti -namiesto baterky,pod 4,8v-už resetuje.Tak že ani 4x ni-cd,to neide.
VCC nebo VCC1 pod 4,8V ti resetuje? To je dost podstatný!
Pokud VCC, tak se nedivím, od 4,8V musíš odečíst 0,6-0,7V na diodě D1, takže procesor resetuje při 4,1-4,2V což je normální. Ale pokud ti to resetuje při VCC1 pod 4,8V tak to je zcela mimo hodnot co udává datašít pro Atmela. Dej místo D1 a D2 (1N4001) nějakou šotku a 4 x NiCd budou bez problémů.
Prostě celý hodiny jedou SW a tak musí být nepřetržitý napájení.
Těch 11 mA je úplně normální, na míň se nedostaneš. Ta baterka je jen pro výpadek síťě. Když tam dáš na zálohu Enellop, tak by to mohlo jet na plně nabitou baterku 150-170 hodin. To je naprosto v pohodě.
Kámošovi jsem před asi 5 lety dělal pro ptáky stmívání. Bez stmívání ty papouščí mrchy občas klepne pepka při zhasnutí či rozsvícení a tak se mu to brzo nákladově vrátilo. Hodiny tam jsou taky SW na A51 a žere to ještě víc a nikdy s tím nebyl při výpadku napájení žádnej problém. 4 x Enellop.