Nuvistor 7895
Moderátor: Moderátoři
Nuvistor 7895
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Dají se opravit i páskové mikrofony . . .
Ale Neumanny byly většinou kondenzátorové, páskový jsem neviděl . . .
Opravdu dobré kondenzátorové vložky od pana Neumanna rozplivat moc nejdou, membrána je pokovená zlatem. Prudké rozdíly teplot vadí mnohem víc.
Všecky vložky Neumann mají na začátku označení písmeno M.
Prasknout membrána může, to jo, je našponovaná takovým tahem, že si to lze stěží představit.
Ale prasklá se projeví už na měření kapacity.
Ten mikrofon ale zas tak "starý" zase není, když je v něm tenhle nuvistor.
"Starý Neumann" se říká třeba flašce CMV1 a podobným, ale tomuhle ani moc ne, to už jsou plnokrevné studiové mikrofony.
S tím páskáčem je to taky docela zbytečný generalizování. Až na pár fakt háklivých, studiových výjimek s těžkými magnety, co se mohou urvat, /byly v mikrofonech ze 30. - 40.let/ jsou všecky novější páskové dynamické mikrofony při pádu už odolnější, než cívkové.
Už přes 20 let používám skvělý Beyerdynamic M260CS. Nečetněkrát spadl a nikdy se nic nestalo.
Tím samozřejmě netvrdím, že zrovna páskáčema jdou zatloukat hřebíky do pódia, ale vydrží při pádu minimálně tolik, co cívkové.
Cívkové po pádu často končí s urvaným pružným uchycením celé vložky, nebo rozstředěné.
Ani jedno u pásku nehrozí a kondenzátory jsou odolné minimálně stejně.
porovnej to . . .
stránka se starými mikrofony
dost dobrá . . .
tvl ! . . . to jsou ceny !!!
ty jsi se na tu stránku co jsem sem dal ani nepodíval . . .
protože kdyby jo, věděl bys, že kapacita vložky může být asi desítky pF . . .
Podle schématu má vložka u N47 2x 78 až 83pF.
A kdyby ti ten tvůj kamarád poslal na mail fotku štítku toho mikrofonu, určitě by se dalo dohledat co to je a jak se zařídit . . .
Jinak jsou tohle úplně zbytečné "pindy" . . .
. . . a ještě detail, napiš prosím do názvu vlákna, že se jedná o opravu NEUMANNa
- Přílohy
-
Neumann-u47n.gif- (88.6 KiB) Staženo 132 x
-
Neumann-u47.gif- (15.25 KiB) Staženo 162 x
A název vlákna je správně, zatím nic neopravuju, jen zjišťuju zda se dá vůbec Nuvistor sehnat a jaký jsou s nima zkušenosti jestli drží po těch letech a zda to má vůbec smysl se s tím zabývat.
Nákup skutečného, originálního a funkčního nuvistoru byl totiž o vyšších stovkách dolarů, zbytek nabídky byly jednoznačné podvody.
Je to asi tak speciální součástka, jako jsou třeba tunelový diody, UHF vysílací elektronky či něco do mikrovln.
V té době se to možná někomu jevilo jako perspektivní prvek, ale nakonec se to nijak nechytilo.
Tohle jsou fakticky neopravitelný pozůstatky jejich aplikací, kdy se to vrzne do bazaru a protože je to Nojman, nějaký hejl se na to časem čapne.
Sorry, ale musel jsem to tak napsat.
Rozumný člověk, pokud by viděl ten nápis jak píšeš, by od toho okamžitě dal ruce pryč.
Vím o jednom anglickým Dynamco osciloskopu, ten má v sobě asi 6 nuvistorů a maká dodnes i když je z počátku 70-tých let. Takže loterie.
Proto se do toho moc nehrnu...
Mimochodem je z toho odkaz i na článek o Neumann U 47, kde se píše, že od konce 60. let přímo Neumann vyráběl FET verzi. https://en.wikipedia.org/wiki/Neumann_U47