Nuvistor 7895

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Nuvistor 7895

#1 Příspěvek od Celeron »

Vážení, měl jste tuhle věc někdo v ruce? Bývalý spolužák by chtěl opravit starýho Neumanna, kde by měl tenhle nuvistor být odpravený. Našel jsem, že má ruskej ekvivalent 6C52H, dokonce se dá splašit za přijatelnou cenu na Ebay. Ale mám trochu bobky jak to bude s funkčností keramicko/kovový pidielektronky (velikosti trandu OC170) starý možná 50 let. Nebo nebylo někde publikovaný jak předělat Neumanna na FETa?
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

není to přímo pro Neumanna ale jako inpirace . . .

a nebo tohle
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

No ono je otázka, v jakým celkovým stavu ten mikrofon je. Někdo mi kdysi říkal, že má páskovej systém a že stačí trochu víc klepnout a je hotovo. Taky může být sežranej od plivanců. Před časem jsem opravoval vypínač na jedný Shure vocal "kuličce" a radši jsem si vzal vinilový rukavice. :roll:
Jirka

ok1hga

#4 Příspěvek od ok1hga »

a o jaký typ mikrofonu Neumann se vlastně jedná ?
Dají se opravit i páskové mikrofony . . .
Ale Neumanny byly většinou kondenzátorové, páskový jsem neviděl . . .
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Typ nevím, kdysi jsem ho u spolužáka viděl, je to podobný CMV 563 s M? hlavou. Ale jen podobný, předzesilovač je menší a noha pod hlavou je o hodně kratší. Je to vyřazený z nějakýho divadla v Německu. Byl u toho papír že Nuvistor 7895 kaput. Toť vše co tom vím.
Jirka

sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

A umíš si aspoň provizorně vložku vyzkoušet a změřit, zda není rozplivaná?
Opravdu dobré kondenzátorové vložky od pana Neumanna rozplivat moc nejdou, membrána je pokovená zlatem. Prudké rozdíly teplot vadí mnohem víc.
Všecky vložky Neumann mají na začátku označení písmeno M.
Prasknout membrána může, to jo, je našponovaná takovým tahem, že si to lze stěží představit.
Ale prasklá se projeví už na měření kapacity.
Ten mikrofon ale zas tak "starý" zase není, když je v něm tenhle nuvistor.
"Starý Neumann" se říká třeba flašce CMV1 a podobným, ale tomuhle ani moc ne, to už jsou plnokrevné studiové mikrofony.

S tím páskáčem je to taky docela zbytečný generalizování. Až na pár fakt háklivých, studiových výjimek s těžkými magnety, co se mohou urvat, /byly v mikrofonech ze 30. - 40.let/ jsou všecky novější páskové dynamické mikrofony při pádu už odolnější, než cívkové.
Už přes 20 let používám skvělý Beyerdynamic M260CS. Nečetněkrát spadl a nikdy se nic nestalo.
Tím samozřejmě netvrdím, že zrovna páskáčema jdou zatloukat hřebíky do pódia, ale vydrží při pádu minimálně tolik, co cívkové.
Cívkové po pádu často končí s urvaným pružným uchycením celé vložky, nebo rozstředěné.
Ani jedno u pásku nehrozí a kondenzátory jsou odolné minimálně stejně.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 22 kvě 2019, 21:13, celkem upraveno 1 x.
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

Sinclaire, jestli jde o pouhý změření kapacity, to není problém. Akorát že netuším, jakou by to mělo mít kapacitu. Na netu vidím, že každá hlava má vyrytej typ a tak se to asi dohledá. Dám mu vědět že se na to můžu podívat ale otázka je, kdy se nachomejtnu v tom kraji, je to 200km a speciálně pro to nepojedu. Svěřit poště je asi nesmysl, jistý předchozí zkušenosti...
Jirka

ok1hga

#9 Příspěvek od ok1hga »

. . . ách jóóó
ty jsi se na tu stránku co jsem sem dal ani nepodíval . . .
protože kdyby jo, věděl bys, že kapacita vložky může být asi desítky pF . . .
Podle schématu má vložka u N47 2x 78 až 83pF.
A kdyby ti ten tvůj kamarád poslal na mail fotku štítku toho mikrofonu, určitě by se dalo dohledat co to je a jak se zařídit . . .
Jinak jsou tohle úplně zbytečné "pindy" . . .

. . . a ještě detail, napiš prosím do názvu vlákna, že se jedná o opravu NEUMANNa
Přílohy
Neumann-u47n.gif
(88.6 KiB) Staženo 131 x
Neumann-u47.gif
(15.25 KiB) Staženo 161 x
Celeron

#10 Příspěvek od Celeron »

A to jako že BM509 neumí změřit nízkou kapacitu? Dokud to nemám na stole, tak co bych to podrobně teoreticky zkoumal, tolik času nemám.
A název vlákna je správně, zatím nic neopravuju, jen zjišťuju zda se dá vůbec Nuvistor sehnat a jaký jsou s nima zkušenosti jestli drží po těch letech a zda to má vůbec smysl se s tím zabývat. :wink:
Jirka

ok1hga

#11 Příspěvek od ok1hga »

. . . fajn !
sinclair

#12 Příspěvek od sinclair »

Nebyla to moje práce a mám to z druhý ruky, ale vím určitě, že několik nějakých mikrofonů Neumann s nuvistory /ale to už byly skoro "tužky"/ se v r. asi 2010 předělávalo na jfety.
Nákup skutečného, originálního a funkčního nuvistoru byl totiž o vyšších stovkách dolarů, zbytek nabídky byly jednoznačné podvody.
Je to asi tak speciální součástka, jako jsou třeba tunelový diody, UHF vysílací elektronky či něco do mikrovln.
V té době se to možná někomu jevilo jako perspektivní prvek, ale nakonec se to nijak nechytilo.
Tohle jsou fakticky neopravitelný pozůstatky jejich aplikací, kdy se to vrzne do bazaru a protože je to Nojman, nějaký hejl se na to časem čapne.
Sorry, ale musel jsem to tak napsat.
Rozumný člověk, pokud by viděl ten nápis jak píšeš, by od toho okamžitě dal ruce pryč.
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

Právě proto jsem Sinclaire položil na začátku vlákna dotaz, jestli s těma nuvistorama má někdo zkušenost. Kdysi na konci 80-tek jsem dával dohromady ruskej dvoutryskovej osciloskop C1-55, ten měl na obou X vstupech lampičku, tenkrát jsem ani netušil, že se tomu říká nuvistor, rusáci to překládali jako tužková elektronka. Jedna byla bez vakua a druhá taky nic moc. Ale rusáci je dodali.
Vím o jednom anglickým Dynamco osciloskopu, ten má v sobě asi 6 nuvistorů a maká dodnes i když je z počátku 70-tých let. Takže loterie.
Proto se do toho moc nehrnu...
Jirka

xsc

#14 Příspěvek od xsc »

Ty ruský minielektronky ve skle nebylo to, co původně RCA označila jako nuvistor. Ty byly pouzdřený v kovu a keramice, viz obrázek na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuvistor
Mimochodem je z toho odkaz i na článek o Neumann U 47, kde se píše, že od konce 60. let přímo Neumann vyráběl FET verzi. https://en.wikipedia.org/wiki/Neumann_U47
petula
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od petula »

mám 2 kusy 7586 od RCA. jsou nové, originál krabičky. Používaly se do osciloskopů HP. Když vzpomenu, teda nezapomenu přes noc, vyfotím a dám vám sem obrázek :D
Jo, ty HP osciloskopy mám také, lampičkový, makají dodnes. Jeden je i paměťovej.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“