Pripojenie reproduktorov na zosilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
greenhorn

Pripojenie reproduktorov na zosilovač

#1 Příspěvek od greenhorn »

Chcel by som sa na niečo spýtať. Kúpil so zosilovač SONY TA-F117R, ktorý obsahuje koncový stupeň STK 4162 II. Na výstupe zosiloča je napísana impedancia 8Ω až 16Ω. Preto by som sa chcel spýtať, či by vadilo keby som na tento zosilovač pripojil reproduktory s impedanciou 6Ω, pretože skoro všetky reprobedne čo teraz predávajú majú impedanciu 6Ω. Vopred ďakujem za odpoveď.
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Nič v zlom, ale otázky tohto druhu vo mne evokujú myšlienku, ako žena kupuje auto a uvažuje, či sa jej bude hodiť k jej kabelke.

Neviem, čo je v tvojom prípade hodnotnejšie: tvoje bedne alebo zosilňovač. Špekulovať treba pred kúpou : chcem k svojim drahým a kvalitným bedniam kúpiť zosilňovač, alebo kupujem nový kvalitný zosilňovač a k nemu si zaobstarám bedne s potrbnou impedanciou.

Domnievam sa, že môžeš pripojiť repráky s nižšou impedanciou, ale:
-trvalo preťažuješ koncové stupne, ktoré časom môžu úplne odísť. STK-čka nie sú najlacnejšie.
-vinou impedančného neprispôsobenia nemusíš mať verne reprodukované tóny

Trochu lepší prípad je, ak na koncový stupeň pripájaš o niečo vyššiu impedanciu. Tam strácaš iba niečo málo na výstupnom výkone.

Naozaj sa nedajú tie bedne nahradiť alebo upraviť ich impedancia? 6 ohmov nie je najbežnejšia hodnota.
proel64
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od proel64 »

Myslim,ze z tych reprakov si nemusis robit tazku hlavu,klidne ich tam mozes pripojit. V technickych udajoch mas istotne udany vystupny vykon'/impedancia,takze nejaky odrazovy bod mas.Ak by si pouzil ine repraky v rozmedzi 4 az 16 ohm,nic sa nedeje zosik je zrejme na to stavany.
Meni sa iba vyst.vykon.Pri urcitom vstupnom napati bude mat zosik nizsi vykon na 16 ohmoch ako na 4ohnoch.
David2

#4 Příspěvek od David2 »

Můžeš seriově s tou bednou dát třeba rezistor 2ohm /20W, pomůže to. 6ohm bedny dělají obvykle rákosníci k hifivěžím. Vevnitř mají 4ohmový zes. Těch 6ohm davají paralelně se satelitama 16ohm.
proel64
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od proel64 »

Ked ma v dokumentacii napisane 4az 16ohm,myslim ze by bolo zbytocne tlacit vykon do nejakych rezistorov a menit ho na teplo.Urcite je na tu najnizsiu impedanciu tj najvyssi vykon dimenzovany chladic toho STK,zdroj dostatocne tvrdy a velkost napajacieho napatia tak isto.
paveltl

#6 Příspěvek od paveltl »

Z vlastní zkušenosti ti můžu potvrdit že vadilo a dost.

Kamarád si k 6R JVC připojil 4R bedny - TESLA s dobrou výhybkou. Když jsem mu říkal že to bude dělat neplechu tak jako frajer ukázal že nebude, jenže při trochu větší hlasitosti než pokojové už začalo v bednách rachtat. Takže tam šli zpátky původní sice hůř hrající ale impedančně přizpůsobený bedny. Už mi věřil že zesík netřeba zničit.
A druhá zkušenost přímo s STK když jsem prodával svůj zesík tak jsem po přezkoušení na skoro plný výkon novýho majitele uporozňoval že musí nutně dodržet těch 8R. A za pár dní mi volal že to schořelo při pokojový hlasitosti na 4R bednách, napřed pár ran a pak ticho a nejde. Kdosi mu poradil že když jej nebude hnát naplno že to vydrží. Tak jsem jej odkázal ať mu opravu zaplatí ten co mu to poradil. Původní STK dneska skoro nesezeneš a to co se prodává je jen předraženej šmejd co nic nevydrží.

EDIT: vy předemnou všilmli jste si vůbec že píše že na zesíku je uvedeno 8-16R a ne 4-16 ???
Naposledy upravil(a) paveltl dne 04 říj 2007, 07:21, celkem upraveno 2 x.
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

u stk to rozhodně vadí, jsou konstruovány na svých 8ohm a pokud se t obude provozovat na nižší impedanci je to časovaná bomba a ta oprava bude drahá
miroja

#8 Příspěvek od miroja »

proel64 píše:Ked ma v dokumentacii napisane 4az 16ohm,myslim ze by bolo zbytocne tlacit vykon do nejakych rezistorov a menit ho na teplo.Urcite je na tu najnizsiu impedanciu tj najvyssi vykon dimenzovany chladic toho STK,zdroj dostatocne tvrdy a velkost napajacieho napatia tak isto.

Hmm....ale on pise ze tam ma napisane 8-16 Ω. :wink: Citujem:

greenhorn píše:Chcel by som sa na niečo spýtať. Kúpil so zosilovač SONY TA-F117R, ktorý obsahuje koncový stupeň STK 4162 II. Na výstupe zosiloča je napísana impedancia 8Ω až 16Ω. Preto by som sa chcel spýtať, či by vadilo keby som na tento zosilovač pripojil reproduktory s impedanciou 6Ω, pretože skoro všetky reprobedne čo teraz predávajú majú impedanciu 6Ω. Vopred ďakujem za odpoveď.
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

teď jsem si uvědomil , podobný soňák se mi dvakrát vrátil bylo tam tohle STK, už jsem si nevěděl rady vždycky konec v háji, nakonec jsem zjistil, že napájecí napětí je jen o dva volty menší než katalogový MAX ale t ohlavní, že ten majitel se mi přiznal, že tam dává paralelně osmi ohmové repro. když dá jen jeden tak to funguje. před tím mu t oprý tak hrálo dva roky. Nj Origoš STK od Sonyho stálo 1250Kč a neorigoš 214 Kč. Pak už si to sakra rozmyslel.
konosuke

#10 Příspěvek od konosuke »

I tento provoz je možný, při běžné pokojové hlasitosti cca 2x10W. Impedace repro boxu je kmitočtově závislá - mění se a kolísá podle spektra nf signálu (hudby), žádné velké riziko.
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

No, tak něco takového může napsat jen naprostý laik nebo kaskadér. Jaké je asi dynamika signálu při pokojové hlasitosti, třeba z rozumného CD (nemyslím nějakou komprimovanou sr.čku z rádia) ? A jak četné jsou výkonové špičky nad "dovolenou" mez ? A vůbec, jak vypadá SOA daného konce při poloviční zátěži ?
konosuke

#12 Příspěvek od konosuke »

Drahý kolego ! vidím že s oblibou oponujete komukoliv a ne poprvé...tak předně: jde o zesík výst.8-ohm připojený na zátěž 6-ohm, tedy žádná polovina.
Dynamický rozsah ? Pop-music a rock velmi malý ! pokud provozujete klasickou (vážnou) hudbu tak prosím, nic proti gustu. Jo, pane, věda se dnes dělá z čehokoliv, i ekonomiky, pokud je taková potřeba.
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Fajn, takže rád pane kolego ponesete následky svých rad, tj. uhradíte případnou opravu. Při impedančním průběhu různých noname 6R boxů kdoví kolik mají.
bu2520

#14 Příspěvek od bu2520 »

jednu připomínku , předpokládám, že zde odpovídají věci znalí lidé a na takovýhle dotaz profesionálně odpoví, je li na zesilovači výrobcem napsáno 8-16 ohmů tak je profesionální říct, že to tak je. Je to jako diskuze zdali se má drát s fází trčící ze zdi zaizolovat nebo ne . Teoreticky se dá říct proč, když na něj nikdo nesáhne, ale profesionálně musím říct vždy zaizolovat. A podstata téhle diskuze je stejná.
masar

#15 Příspěvek od masar »

Myslím, že správná rada byla od David2, který doporučuje zařadit do série rezistor 2Ohmy/20W tak, aby to bylo v souladu s požadavky výrobce zesilovače. Pak se nebude muset bát, že něco neprovedl profesionálně. Jinak by diskuse mohla vypadat, kdyby se jednalo o provozování samotného obvodu STK, kde výrobce modulu doporučuje zatěžovací impedanci 8Ohmu, ale použití impedance 4Ohmy přitom nevylučuje a uvádí ji na různých grafech. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“