Pripojenie reproduktorov na zosilovač
Moderátor: Moderátoři
Pripojenie reproduktorov na zosilovač
Neviem, čo je v tvojom prípade hodnotnejšie: tvoje bedne alebo zosilňovač. Špekulovať treba pred kúpou : chcem k svojim drahým a kvalitným bedniam kúpiť zosilňovač, alebo kupujem nový kvalitný zosilňovač a k nemu si zaobstarám bedne s potrbnou impedanciou.
Domnievam sa, že môžeš pripojiť repráky s nižšou impedanciou, ale:
-trvalo preťažuješ koncové stupne, ktoré časom môžu úplne odísť. STK-čka nie sú najlacnejšie.
-vinou impedančného neprispôsobenia nemusíš mať verne reprodukované tóny
Trochu lepší prípad je, ak na koncový stupeň pripájaš o niečo vyššiu impedanciu. Tam strácaš iba niečo málo na výstupnom výkone.
Naozaj sa nedajú tie bedne nahradiť alebo upraviť ich impedancia? 6 ohmov nie je najbežnejšia hodnota.
Meni sa iba vyst.vykon.Pri urcitom vstupnom napati bude mat zosik nizsi vykon na 16 ohmoch ako na 4ohnoch.
-
David2
Kamarád si k 6R JVC připojil 4R bedny - TESLA s dobrou výhybkou. Když jsem mu říkal že to bude dělat neplechu tak jako frajer ukázal že nebude, jenže při trochu větší hlasitosti než pokojové už začalo v bednách rachtat. Takže tam šli zpátky původní sice hůř hrající ale impedančně přizpůsobený bedny. Už mi věřil že zesík netřeba zničit.
A druhá zkušenost přímo s STK když jsem prodával svůj zesík tak jsem po přezkoušení na skoro plný výkon novýho majitele uporozňoval že musí nutně dodržet těch 8R. A za pár dní mi volal že to schořelo při pokojový hlasitosti na 4R bednách, napřed pár ran a pak ticho a nejde. Kdosi mu poradil že když jej nebude hnát naplno že to vydrží. Tak jsem jej odkázal ať mu opravu zaplatí ten co mu to poradil. Původní STK dneska skoro nesezeneš a to co se prodává je jen předraženej šmejd co nic nevydrží.
EDIT: vy předemnou všilmli jste si vůbec že píše že na zesíku je uvedeno 8-16R a ne 4-16 ???
proel64 píše:Ked ma v dokumentacii napisane 4az 16ohm,myslim ze by bolo zbytocne tlacit vykon do nejakych rezistorov a menit ho na teplo.Urcite je na tu najnizsiu impedanciu tj najvyssi vykon dimenzovany chladic toho STK,zdroj dostatocne tvrdy a velkost napajacieho napatia tak isto.
Hmm....ale on pise ze tam ma napisane 8-16 Ω.
greenhorn píše:Chcel by som sa na niečo spýtať. Kúpil so zosilovač SONY TA-F117R, ktorý obsahuje koncový stupeň STK 4162 II. Na výstupe zosiloča je napísana impedancia 8Ω až 16Ω. Preto by som sa chcel spýtať, či by vadilo keby som na tento zosilovač pripojil reproduktory s impedanciou 6Ω, pretože skoro všetky reprobedne čo teraz predávajú majú impedanciu 6Ω. Vopred ďakujem za odpoveď.
Dynamický rozsah ? Pop-music a rock velmi malý ! pokud provozujete klasickou (vážnou) hudbu tak prosím, nic proti gustu. Jo, pane, věda se dnes dělá z čehokoliv, i ekonomiky, pokud je taková potřeba.