Potenciometr nefunguje jak má.

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Bendy

Potenciometr nefunguje jak má.

#1 Příspěvek od Bendy »

Dobrý den, prosím o radu. U staršího stolního stereo rédiokazeťáku i CD GRUNDIG přestal fungovat volume poťák.....jednou hrál jeden reprák, pak zase trochu druhý, no klasicky vyšuškanej. Rozděla jsem ...vypájel a zašel objednat do místní prodejny se součástkama nový. Po zapájení nového i když vyjedu volume naplno, tak je zvuk sotva slyšet.....nevím, ale domnívám se, že koupený potenciometr není totožný a nedokáže plynule zesilovat do plné hlasitosti....je to možné?

Původní stereo potenciometr (MODRÝ) 7pin je s označením B5 03 GH
Koupený nový (ČERNÝ) má označení B5 03 bez GH !

Co znamená to označení GH ? Které nový potenciometr nemá?
Může chybějící označení GH způsobovat problém co popisuji?

Přikládám foto.
Přílohy
potenciometr.jpg
potenciometr.jpg
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Teoreticky to může být zapojení drah a jezdce. Vypadá, že to B503 je jen označení hodnoty 50k. Zkus vzájemně měřit, případně rozdělat a omrknout.
Teď se může stát, že třeba přivádíš vstup do zesilovače přes ten odpor 50k (nebo úplně ztlumený).
Dva piny na desce budou přívod audia L/R, dva piny zem a dva odvod L/P do zesilovače. To zapojení je dost triviální. Víš o čem mluvím, nebo chceš najít nějaký obrázek?
Sendyx

#3 Příspěvek od Sendyx »

U "áček" existuje v 7 pinu 2, možná 3 provedení vnitřního zapojení, u jednoho jsou dokonce propojené kraje spodní drah.
Nezbývá než změřit a porovnat.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Bendy

#4 Příspěvek od Bendy »

Ano, tak asi bude problém v tom, že jak říkáte bohužel potenciometr vypadá fyzicky stejně, ale rozumím, že použít jde, ale cesty co vedou k jednotlivým nožičkám je potřeba pře zapojit jinak, což na plošňáku by neměl být problém, ale úplně mi není jasné jak přesně zjistit kam která nožka je potřeba správně zapojit a jak přesně mám měřit abych se dopátral funkčního připojení asi by určitě nějaký nákres pomohl a trochu podrobnější postup.

Takže asi to GH opravdu určuje přesnost modelu toho potenciometru, teď jde oto jestli opravdu jde sehnat přesně ten co tam byl, tak aby fungoval jak má a nebo popřepojovat ty piny u toho co už mám koupený.

Našel jsem třeba tento co vypadá stejně i barvou, ale to asi není směrodatné, že bude mít stejné dráhy no. :(
https://www.ame.cz/Elektronika/Pasivni- ... 10699.aspx
Přílohy
13.jpg
13.jpg
Bendy

#5 Příspěvek od Bendy »

Potenciometry se zdají být stejné 8O je to tak?
Přílohy
p3.jpg
p3.jpg
Sendyx

#6 Příspěvek od Sendyx »

Ty vývody nemusí být shodně zapojené, to je třeba změřit.

BTW, vidím propojené kraje drah.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
Bendy

#7 Příspěvek od Bendy »

Tak to je past, nevím jak na to asi by pro mě bylo lepší sehnat ten co tam patří, ale jak ho poznám no. A nebo pokud mi tady někdo poradí co se vyzná v těch dráhách na poťáku a plošňáku. Já v tom mám zmatek :(
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

Na plošňáku tom snad poznáš. Země budou společné a pak "vstup" a" výstup (běžec)"
patrikvarga

#9 Příspěvek od patrikvarga »

Podľa mňa sú tie potenciometre rovnaké.
Přílohy
potenciometer.png
potenciometer.png
Bendy

#10 Příspěvek od Bendy »

Tak moje bastlení je u konce :o :)
Potenciometr je opravdu totžný, ale problém je ještě někde dál na desce zesilovače, protože to hraje úplně potichounku a jen pravý reprák a to už nedám , myslel jsem , že jen potenciometr.
Díky všem za rady a plánek.
Odpad to jistí
:(
no co už :)
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Při skládání toho přístroje jsi dal všechno tam, kde to má být? Neotočils třeba print, plochý kabel, konektor či něco nepřipájel zpátky?
Jakým přesně způsobem jsi tahal ten původní potenciometr z desky?
Bendy

#12 Příspěvek od Bendy »

sinclair: nene kabely jsem připojil všechny tak jak to bylo a potenciometr jsem odsál odsávačkou a výtáhl cesty jsou v pohodě.
Potenciometr jsem si nyní nádrátkoval a normálně zesiluje, ale pouze do šepotu a hraje jen při tom šepotu pravý reprák a levy také hraje, ale skoro není slyšet. Dlouhodobý problém byl, že se muselo stále klepat do potenciometru aby rádio hrálo, takže to vypadalo jasně na vyšoupané cesty v poťáku. Rádio přestalo jednoho dne hrát tako potichu, že není skoro slyšet.
Nejde prostě zesílit a proto si myslím, že nezesiluje zesák , ale nevím jakou by měl mít podobu, je tam chlazený šváb na desce, ale to by chtělo odbornější měření asi. Takže zatím do toho hledím, ale nevím co s tím.

Fotka:
https://postimg.cc/FkSDKdx3
Kremik

#13 Příspěvek od Kremik »

Zkontroloval bych přepínače, projev závady na ně docela sedí. Pokud máš vyndaný poťák, dotyk na dvou z těch sedmi plošek by měl v repro bručet.
ZVUK2000

#14 Příspěvek od ZVUK2000 »

Kremik píše: Pokud máš vyndaný poťák, dotyk na dvou z těch sedmi plošek by měl v repro bručet.

Nebo ať přímo proklemuje cesty. Mělo by to začít hrát na plné kule :D
Bendy

#15 Příspěvek od Bendy »

Ten poťák je na samostatném plošňáku viz fotky....... do něj vede stíněný stereo káblík hnědý (zen,červený,bílí) a z toho plošňáku vede ten samej káblík šedý do desky.
Zkusil jsem vyřadit plošňák s poťákem a hnědý káblík co vede do plošňáku s poťákem jsem píchnul přímo tam kam vede ten šedý z plošňáku s poťákem, tedy přímo do desky a bohužel se to na plné kule neozvalo, pravda o něco se zvuk zesílí, ale rozhodně né tak jak by mělo rádio hrát, prostě zesílení je totálně uškrcený :( a toještě tak, že hraje jen pravý reprák a leví jen šeptá.
Prostě ten výkon co by mělo to rádio mít ...nevim cca 2x 3-5 wat odhaduji to nemá ani náhodou. to co z toho leze na plné kule je tak šepot ke spaní :)
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“