Korekční zesiky a jejich hudební kvalita
Moderátor: Moderátoři
Korekční zesiky a jejich hudební kvalita
Potřebuji korigovat sluch, proto jsem si postavil dvě různé stavebnice ekvalizerů s obvody TL 081 apod. Po vřazení před osvědčený zesilovač s LM obvodem a továrními reprosoustavami mám dost pevný pocit, že "se to nedá poslouchat". Co myslíte?
Zeslík jsem daroval, po nějaké době se mi nefunkční vrátil zpět, ale jen u mě někde leží.
Co tomu jeho zvuku chybělo nedovedu blíže specifikovat. Prostě nebyl hezký. Hrálo to, mělo výšky, hloubky, středy, žádné zkreslení nebylo patrné, ale nemělo to náboj, nevzbuzovalo v člověku žádnou energii, radost, euforii...
Teoreticky bych to mohl někdy vyhrabat, zprovoznit, poslechnout, možná bych dnes na něco přišel.
Setkal jsem se ale i s druhým extrémem. Něco mi hraje tak hezky, že po poslechu tohoto skvostu mi připadá mdlé a zastřené i to, co běžně hodnotím jako líbivé a kvalitní. To "něco" ovšem nikdy nebylo puštěno přes jakýkoli eqalizér, takže se to nedá tak úplně srovnávat.
1. Repra Xavian. Předpokládám, že tady není co řešit. Měl jsem je u Yamahy.
2. Proč jsem tato repra napojil na pouhé LM 1875? Ano, je to o třídu dole co se týká hutnosti zvuku, ale mám to teď v ložnici na pohodičku z FM tuneru.
3. Ano, správně, bez korekcí je zvuk velmi použitelný. Jen jsem chtěl trochu zvednout středy, poslouchám to hodně potichu.
4. Stavebnice zde: https://hadex.cz/w012-zesilovac-stereo- ... tavebnice/. Tu asi fyziologii v zapojení jsem vyhodil.
Za další: ty Xaviany jsou sloupy nebo regálovky? Jestli totiž regálovky postavíš na podlahu, ať už hladkou, nebo zatlumenou kobercem, ovlivníš vyzařovací charakteristiku hlavně v hloubkách, které slyšitelně oslabí.
Pod pojmem "dobrý" je myšleno provedení s dobrými OZ, nebo klidně i s nš tranzistory a dobře spočítanými korekčními články.
Třípásmových Baxandallů bylo za ta léta publikováno celkem dost, dvě verze jsou např. v ARB5/1981.
I zesilovač Tesla AZS224 měl být původně vyráběn variantně s dvou- i třípásmovými korekcemi. Schéma 3p korektoru jsem našel ve složce s jeho světlotiskovou výrobní dokumentací.
Do výroby se nakonec dostalo pouze dvoupásmové provedení s OZ B082D /TL082/.
Bylo to už bohužel na poslední chvíli a tak se AZS224 vyrobilo poměrně málo. Kromě toho byl i poměrně drahý a výrobně náročný /v porovnání se všemi předchozími modely/.
Třeba moje oblíbená kapela AC/DC, zvuk musíš cítit každým pórem pokožky, musí se ti zježit chlupy i tam kde už věkem nejsou, bubny musí znít jako bys je měl v pokoji. Bez EQ je to jako jídlo bez koření. Taky to sníš ale víckrát už ne.