Vkládání zajímavých obrázků II.
Moderátor: Moderátoři
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Když jsem fotil blesky, tak jsem měl aparát na stativu, zalígrovanou spoušť a nastavené sériové snímání (stačí 1 fps). Pak prostě ze sta fotek 98 vyhodíš a ty dvě s bleskem si necháš.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Alternativně, když je tma (případně lze i za dne, když použiješ neutrální šedý filtr s vysokým faktorem který prodlužuje expozici; to se používá i při focení třeba potoka nebo vodopádu když ho chceš "rozmazat"), nastavíš nízké ISO, více zacloníš a vyjde ti třeba 3 min expozice; to je vysoce pravděpodobné, že blesk chytíš.
Běžně, tedy koukám skrz foťák a když se zablýskne tak fotím - to fakt nedáš. Tvoje reakční doba plus reakční doba fotoaparátu je násobně delší, než trvání záblesku.
https://beztabu.net/v-dnr-torzhestvenno ... vku_n17815

- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Sedm autobusů je poškozeno natolik, že jsou nepojízdné.
Já bych řekl, že prostě shořely až na plech. Slovo nepojízdné ve mně vyvolává dojem, že snad půjdou opravit...
https://www.novinky.cz/krimi/507787-po- ... lionu.html
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Celeron píše:Hubert_79 píše:Pak prostě ze sta fotek 98 vyhodíš a ty dvě s bleskem si necháš.
Nojo, ale to bys v době předdigitální dělal dost těžko a značně neekonomicky.
Proto se to taky dělalo jinak, zvlášť v noci to šlo dobře: foťák znehybnit buď na stativu, nebo jen vhodným položením, zakrýt objektiv, otevřít závěrku, odkrýt objektiv a počkat si, až se nějaký ten blesk podepíše.
Někdy to chvilku trvalo, že se zachytil i pohyb loďky skákající po vlnách do přístavu:
Jindy se podepíšou i dva vlaky a nějaké to auto, než se blesky nasbírají. Ale tu fotku jste tu už viděli.
A s digitálem, který má expoziční časy až přes 3 s, existuje značná pravděpodobnost, že se to povede i bez sériového snímání zrovna tak.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Ten čas nemají všechny fotoaparáty. Zrcadlovky, kompakty s výměnnými objektivy, ultrazoomy a lepší kompakty ano. Z 99,9% to mají ty, které mají expoziční režim "předvolba času" a "manuál".
Pro serioznější práci s tímto je potřeba externí expozimetr, poněvadž ten co bývá ve fotoaparátech nemá takový rozsah - třeba když je fakt tma. Taky zde vstupuje do hry tzv. Schwarzschildův efekt, ale to už jsme ve vyšší dívčí.