V škole sme za úlohu dostali vyrobiť ročníkový projekt, ja som si vybral stabilizovaný zdroj 0-30V / 2mA-4A .
Dosky som si doma vyrobil sám metódou nažehľovania toneru na cuprexit. Dosky niesu žiadna sláva ale myslím si že na prvý krát môže byť, všetky dosky som prekontroloval. Nakoniec som osadil súčiastky a tiež som to prekontroloval či som náhodou niekde neotočil súčiastku a podobne....
Stabilizovaný zdroj som zapojil najprv na trafo 24 V / 6A (no na prázdno dával 27 V) (Stabilizovaný zdroj je uspôsobený na trafo 24V). Po zapojení mi napätie išlo regulovať od 0 V po 4 V a po čase začalo napätie klesať. Zistil som že IO3 (TL071) bol neskutočne vrelý tak som to rýchlo odpojil. Pre istotu som kúpil nové IO nakoľko je možné že som ich odpálil.
Po výmene som zapojil výrobok iba na 18 V trafo kde mi dovolovalo regulovať napätie od 0 po 14V sa mi zdá.
Pred pár dňami som si povedal že odmotám pár závitov z pôvodného trafa(nakoľko iné trafo som doma nemal) aby na prázdno dávalo 24V (podarilo sa mi na 23,6V) poradil mi to sám učiteľ nakoľko mi bolo povedané že s usmernenými 27 V tie integráče zhoria.
Po zapojení sa nič nezohrievalo (až po dlhšom čase IO3) no regulácia napätia ide len od 0 po 17V čo nechápem. Ďalšia anomália je , že pri hocijakej zapojenej zátaži okamžite klesá napätie. Príklad - Nastavím 12 V na zdroji , ako zátaž zapojím ventilátor na 12 V , napätie na zdroji po zapojení klesne na 11.3 V ale ďalej neklesne.
Na jednom fóre mi poradil jeden pán premerať IO3 tak prikladám môj príspevok :
Viď. priložený obrázok
Zdroj skadiaľ som čerpal (nejedná sa o žiadnu propagáciu):
http://bcmp.cz/laboratorni-zdroj-0-30v-2ma-4a/
Priložený zdroj obsahuje kompletný zoznam súčiastok, schémy a aj návrhy dosiek či už ako obrázok na stránke tak aj ako Eagle súbory.
Budem rád za Vaše rady , lebo ja už naozaj neviem kde môže byť chyba.