Kurvítko se porouchalo

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

Kurvítko se porouchalo

#1 Příspěvek od tomasjedno »

Pec nám spadla... Teda ne pec, ale po 14 letech zdechla optozávora u pohonu brány. Odešel vysílač, a zaujalo mě jeho zapojení. Zjevně kurvítko zafungovalo s obrovským zpožděním.
Váhám, jestli úlohu kurvítka zastával ten tranzistor (IC max 800 mA), nebo ta LEDka (IFPK pravděpodobně cca 500 mA). Každopádně odešlo obé - tranzistor protavený, LEDka přerušená. Ale přijde mi neuvěřitelné, že tohle mohlo fungovat 14 let. Asi se spletli a dali tam tranzistor s malou betou (katalogově 160-400), i tak musely být ty proudové špičky několik A.

No nic, dal jsem tam HSDL-4230, 16 Ω a BC327-40 a jede to jak z praku.
Přílohy
86C83227-64C4-4335-BEBB-3E48E8EA66C8.jpeg
86C83227-64C4-4335-BEBB-3E48E8EA66C8.jpeg
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

jaký je opakovací kmitočet pulsů? některé IR diody mohly mít špičkový proud při nízké střídě velký.
Nebo měl mít odpor v emitoru papírově jinou hodnotu a osazovač si spletl šuplíky.
tomasjedno

#3 Příspěvek od tomasjedno »

Asi 700 Hz.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo píše:jaký je opakovací kmitočet pulsů? některé IR diody mohly mít špičkový proud při nízké střídě velký.
....
tomasjedno píše:Asi 700 Hz.

Což jestli dobře počítám při dýlce jednoho impulsu 40µs dělá sumární dobu svícení 0,028s z každý celý jedný vteřiny => střída necelý 3% ... To by mohlo fungovat, obzvlášť jestli to bylo venku na povětří a tudíž s lepším než obvyklým chlazením. Navíc to asi neběhalo dlouhodobě, ale jen jako ochrana při zavírání vrat - takže dejme tomu 5-10 vteřin v jednom kuse, než se vrata zavřely? A celkově tak 3x - 5x denně max?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
tomasjedno

#5 Příspěvek od tomasjedno »

Běželo to nepřetržitě, napájení není spínané.

P.S. Opravuji svůj odhad původní výšky proudových impulsů na cca 1-1,5 A (kvůli poklesu ß při velkých proudových hustotách).
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

tomasjedno píše:Běželo to nepřetržitě, napájení není spínané.
....
A ty 40µs budicí impulsy taky běží nepřetržitě? Schválně spočítej střední hodnotu proudu, když máš maximum pravoúhlýho impulsu 1A a duty-cycle 2,8% celkový doby periody ....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
danhard

#7 Příspěvek od danhard »

A to hradlo je open collector aspoň do 10V ?
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

IR v DO jsou zapojený stejně. Někdy přes 1 Ohm, někde na tvrdo na baterky. Pravda, napájení je 3V a počítá se vnitřním odporem baterií.
..to bude jen ňákej odpůrek
EKKAR

#9 Příspěvek od EKKAR »

Jenže v dálkáčích je před LEDku paralelně k baterce skoro vždycky zapojenej elyt kolem 10-20µF, takže právě naopak, pro krátký impulsy je LEDka napájená velice tvrdým zdrojem ...
danhard

#10 Příspěvek od danhard »

Kolik myslíš, že má takovej "velice tvrdej zdroj" ESR ?
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Rozhodně bude menší, než Ri těch dvou AAA, který se obvykle k napájení v DO používají - obzvlášť v momentě, kdy jsou už částečně vyčerpaný a zcela určitě PO DOBU TRVÁNÍ IMPULSU v řádu jednotek až desítek mikrosekund. Z toho důvodu se paralelně k těm baterkám ten malej elyt taky dává, jestli to nevíš - aby pokryl krátkodobou = impulsní spotřebu LED i při zvýšeným Ri postupně se vybíjejících primárních zdrojů.
mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

No něco na tom bude. U lacinýho DO s mizerným dosahem jsem právě onen elyt doplnil páč tam nebyl žádný a IR výkon se podstatně zvýšil. Dioda zatím žije. ESR, délku pulzu, max a střední proud jsem pravda neřešil.
..to bude jen ňákej odpůrek
tomasjedno

#13 Příspěvek od tomasjedno »

danhard píše:A to hradlo je open collector aspoň do 10V ?

Je to nějaký šváb v DIL14 napájený z 12 V, nepodařilo se mi ho identifikovat (ale ani jsem se moc nesnažil, když teda nedělal problémy).

EKKAR píše:A ty 40µs budicí impulsy taky běží nepřetržitě?
Pozor změna - nechal jsem se ošálit tím, že je tam + napájecí napětí trvale (přes tavnou pojistku), a jak jsem kolem toho šaškoval, tak to trvale svítilo. Ovšem dohledal jsem dokumentaci, a zjevně se tomu připojuje (-) jen při nezavřené bráně. Tím pádem když odhadnu dobu svitu na 0,5 minuty denně, tak to vydrželo fungovat cca 40 h. To tomu praseckému zapojení odpovídá.
Ještě ověřím na místě, až tam zase pojedu.

P.S. Jenom doplnění - jedná se o optozávoru dodanou k pohonu Genius Euroslider (Itálie), ale může být od jiného výrobce - přijímač DO je tam od Hörmanna, tak to možná dodavatel brány nějak flikoval.
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 22 čer 2019, 10:53, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

tomasjedno píše:...
EKKAR píše:A ty 40µs budicí impulsy taky běží nepřetržitě?
Jo.
mi-ro píše:IR v DO jsou zapojený stejně.
Jenže dálkáče běží několik sekund denně, zatímco ta moje závora 86400 s denně.
...
Stejně i tak - při střídě 2,8% je ten průměrnej proud 28mA i při 1A maximu v impulsu - a IR LEDky mají běžně povolenej trvalej proud až 50mA (protože mají menší Uf, mají i z menšího úbytku napětí plynoucí menší ztrátovej výkon na přechodu a tím i ten fakt, že se prostě míň hřejou). Já bych tohleto neřešil - pokud to bez problémů chodilo 15 let, asi tohle místo zapojení zas tak velkým kurvítkem nebude ...
tomasjedno

#15 Příspěvek od tomasjedno »

Pozor změna - viz můj předchozí příspěvek.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“