Kurvítko se porouchalo
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
Kurvítko se porouchalo
Váhám, jestli úlohu kurvítka zastával ten tranzistor (IC max 800 mA), nebo ta LEDka (IFPK pravděpodobně cca 500 mA). Každopádně odešlo obé - tranzistor protavený, LEDka přerušená. Ale přijde mi neuvěřitelné, že tohle mohlo fungovat 14 let. Asi se spletli a dali tam tranzistor s malou betou (katalogově 160-400), i tak musely být ty proudové špičky několik A.
No nic, dal jsem tam HSDL-4230, 16 Ω a BC327-40 a jede to jak z praku.
- tomasjedno
Crifodo píše:jaký je opakovací kmitočet pulsů? některé IR diody mohly mít špičkový proud při nízké střídě velký.
....
tomasjedno píše:Asi 700 Hz.
Což jestli dobře počítám při dýlce jednoho impulsu 40µs dělá sumární dobu svícení 0,028s z každý celý jedný vteřiny => střída necelý 3% ... To by mohlo fungovat, obzvlášť jestli to bylo venku na povětří a tudíž s lepším než obvyklým chlazením. Navíc to asi neběhalo dlouhodobě, ale jen jako ochrana při zavírání vrat - takže dejme tomu 5-10 vteřin v jednom kuse, než se vrata zavřely? A celkově tak 3x - 5x denně max?
A kutilmile - nelituju tě
- tomasjedno
A ty 40µs budicí impulsy taky běží nepřetržitě? Schválně spočítej střední hodnotu proudu, když máš maximum pravoúhlýho impulsu 1A a duty-cycle 2,8% celkový doby periody ....tomasjedno píše:Běželo to nepřetržitě, napájení není spínané.
....
- tomasjedno
danhard píše:A to hradlo je open collector aspoň do 10V ?
Je to nějaký šváb v DIL14 napájený z 12 V, nepodařilo se mi ho identifikovat (ale ani jsem se moc nesnažil, když teda nedělal problémy).
Pozor změna - nechal jsem se ošálit tím, že je tam + napájecí napětí trvale (přes tavnou pojistku), a jak jsem kolem toho šaškoval, tak to trvale svítilo. Ovšem dohledal jsem dokumentaci, a zjevně se tomu připojuje (-) jen při nezavřené bráně. Tím pádem když odhadnu dobu svitu na 0,5 minuty denně, tak to vydrželo fungovat cca 40 h. To tomu praseckému zapojení odpovídá.EKKAR píše:A ty 40µs budicí impulsy taky běží nepřetržitě?
Ještě ověřím na místě, až tam zase pojedu.
P.S. Jenom doplnění - jedná se o optozávoru dodanou k pohonu Genius Euroslider (Itálie), ale může být od jiného výrobce - přijímač DO je tam od Hörmanna, tak to možná dodavatel brány nějak flikoval.
Stejně i tak - při střídě 2,8% je ten průměrnej proud 28mA i při 1A maximu v impulsu - a IR LEDky mají běžně povolenej trvalej proud až 50mA (protože mají menší Uf, mají i z menšího úbytku napětí plynoucí menší ztrátovej výkon na přechodu a tím i ten fakt, že se prostě míň hřejou). Já bych tohleto neřešil - pokud to bez problémů chodilo 15 let, asi tohle místo zapojení zas tak velkým kurvítkem nebude ...tomasjedno píše:...Jo.EKKAR píše:A ty 40µs budicí impulsy taky běží nepřetržitě?Jenže dálkáče běží několik sekund denně, zatímco ta moje závora 86400 s denně.mi-ro píše:IR v DO jsou zapojený stejně.
...
- tomasjedno