Jak funguje ten digitální extrašmejd DVB-T2?

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Crifodo

#16 Příspěvek od Crifodo »

Hlavně se ale stahuje v daný okamžik jeden kanál na jednoho joudu, nikoliv celý "balík" navzájem naklonovaných exkrementů.
monterjirka

#17 Příspěvek od monterjirka »

Hill píše:...Takže ten extrašmejd nebude vysílání DVB-T2, jako použitý settopbox nebo anténní zesilovač č jeho napájení.

Anténa "snad" OK, zesilovač také, je jen pro IV. a V. pásmo, napájení jsem kontroloval, mám odlaďovač jak na LTE, tak na UFONa (CDMA a další signály pod 470MHz)

Fungují tu různé multiplexy z Vraního vrchu, Krašova, Korábu, Hoher Bogenu, takže bych si nedovolil vymlouvat se na Set Top Box, když blbne nepravidelně jeden multiplex a "záhadně" ne celý

Samozřejmě nevylučuji nějaké rušení, ale nemám vybavení jako ČTU, "hračka" RTL-SDR to rušení "nevidí". "Vidí" a dost výrazně nějaký bordel kolem 990 MHz, už jsem přemýšlel, jestli to není 2. harmonická něčeho, co má základní kolem 495 MHz, ale "nic" z toho co mám k dispozici, nenaznačuje, že by se kolem těch 495MHz couralo něco podobného.

Pak se ještě nabízí jedna možnost - že by se vlivem přijímacích podmínek měnil poměr signálů, které doletí na tom 24. kanálu z Čerchova, z Doubravy u Klatov a z Plzně. Přece jen ty signály "stejných vysílačů" přiletí s větším zpožděním než u běžného odrazu, který by "digitálu" vadit neměl.
Ale pak by ten systém skutečně byl EXTRAŠMEJD, protože to nebude jen náš případ, kdy někde bude blíže slabší "místní" vysílač a dál silnější, jehož signál se bude měnit mj. podle počasí
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

To, že to je podle měření v pořádku, neznamená, že si s potlačením příjmu bezprostředně sousedícího kanálu poradí každý settopbox. Zkus jiný.

Jo, a kolem 990 MHz má přidělené kanály Vodafone.
xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Crifodo píše:Hlavně se ale stahuje v daný okamžik jeden kanál na jednoho joudu, nikoliv celý "balík" navzájem naklonovaných exkrementů.
Jo, to je výhoda.... Jeden kanál na jednoho joudu, ale taky tisíc kanálů na tisíc joudů, byť by se dívali na to samé. Zatímco v DVB-T je to vždycky jen ten balík, nezávisle na počtu joudů :-)
xsc

#20 Příspěvek od xsc »

Hill píše:Při vypnutém LCN se přece stanice uspořádají podle kanálů, tím to nejspíš nebude.
Tohle je záležitost FW a ne všude to lze vypnout. Třeba mě Thomson na automatiku naladí každý program jen jednou podle momentální síly a kvality signálu a srovná to podle abecedy. Podle kanálů ladí jen ručně.
monterjirka

#21 Příspěvek od monterjirka »

Hill píše:...
Jo, a kolem 990 MHz má přidělené kanály Vodafone.

- ladím "ručně". po kanálech, mj. proto, abych měl multiplexy z HB na konci
- Set Top Box má možnost zobrazení Informace, kde je mj. kanál (frekvence muxu), takže vím který blbne
- pokud může vadit signál na sousedním kanálu, asi by to měl někdo vysvětlit borcům z ČTU:
24. kanál p.s. 13
25. kanál mux 4
26. kanál P.S. 11
(p.s. je přechodová síť DVB-T2)

A nevěřím tomu, že to, co se courá kolem 990 MHz je signál nějakého seriozního zařízení nějakého operátora!
Přílohy
989šílenost.jpg
989šílenost.jpg
Crifodo

#22 Příspěvek od Crifodo »

xsc píše:Jeden kanál na jednoho joudu, ale taky tisíc kanálů na tisíc joudů, byť by se dívali na to samé. Zatímco v DVB-T je to vždycky jen ten balík, nezávisle na počtu joudů :-)

Neznám nuance toku webových dat, ale někde jsem četl že v páteřních spojích proudí statisticky zajímavá data hromadně a dokonce předvídaně přednačtená.

Výhodnost hromadné konzumace nejlíp prokázal ten národ, který ostatně vynalez Ein Ttopf, Ein Maschinführer. Volksempfänger se tomu snad říkalo. No a pak soudruzi s rozhlasem po drátě, plýtvat se 🤐 nebude. K tomu má hromadná konzumace DVBT kanálů ještě malý rest.
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

MUX4 na K25 zůstává jen kvůli těm, kdo si ještě nepořídili DVB-T2, tak nezbude, než vydržet, než ho vypnou. Pak by měla být většina území pokrytá multiplexy nejméně "ob kanál", na to už bude stačit selektivita snad každého tuneru i při rozdílných úrovních signálu jednotlivých multiplexů.

A pardon - mobily končí na 959 MHz. Pásmo 960 - 1215 MHz je vyhrazené letecké pohyblivé a letecké radionavigační službě viz čl. 5,327A a čl. 5.328 vyhl.105/2010 Sb.
monterjirka

#24 Příspěvek od monterjirka »

Hill píše:...
A pardon - mobily končí na 959 MHz. Pásmo 960 - 1215 MHz je vyhrazené letecké pohyblivé a letecké radionavigační službě viz čl. 5,327A a čl. 5.328 vyhl.105/2010 Sb.

Tak jim to mám naprášit, že jim tu nějaký hračička dělá nepořádek na pásmu ? :P
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Na to by snad měli přijít sami, ve vlastním zájmu by si to pásmo měla letecká inspekce (nechat) monitorovat.
tomasjedno

#26 Příspěvek od tomasjedno »

monterjirka píše:Tak jim to mám naprášit, že jim tu nějaký hračička dělá nepořádek na pásmu ? :P
A není to oprávněný uživatel?
Yarda1

#27 Příspěvek od Yarda1 »

Obrázek
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“