Rozvod společné antény

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
scorpions-cz

#16 Příspěvek od scorpions-cz »

kokun
OK tak jsem to přehlédl, ale jinak je tvůj příspěvek opravdu přínosem :roll:
Harry.pa

#17 Příspěvek od Harry.pa »

Dobře, ukecali jste mě :)
Dám tam tedy úhlový konektor, ať to moc netrčí a zásuvku nechám tak, jak je. Zbytek rozvodu provedu tak, jak jsem psal v minulém příspěvku. Co se týká stavu zásuvky, tak majitele "poučím", ať se obrátí na správce (a on se na to stejně vyprdne). Já budu mít alespoň klid.
Ještě poslední dotaz: Jak se mně bude chovat signál FM? Zdířka TV by měla pouštět i tento, ale nezjistil jsem nikde, jestli je rozdíl v úrovních pásma 88-108MHz mezi zdířkami R a TV u zmiňovaného typu "EU3614J". Setkal jsem se se staršími zásuvkami, u kterých pásmo FM do zdířky TV zrovna moc dobře neprocházelo.
Jinak před 15 lety jsem se v panelovém domě o společnou anténu pro 32 účastníků staral, takže velmi dobře vím, co dokážou lidi napáchat za zvěrstva na účastnických zásuvkách, nebo i na anténím systému. Proto se také před realizací úprav raději ptám. Doba a technika pokročila a já nemám čím digitál relevantně měřit.
U této akce (kolega z práce), kterou řeším jsem právě "odehnal" elektrikáře s tím, že to natahá, jak mu řeknu a konektory, zásuvky atd. raději udělám sám. Oni ani moc neřeší, co tam dají za kabel, rozhoduje cena. Včera proběhla trošku ostřejší výměna názorů na jím pořizovaný materiál, ale snad už to bude v pořádku.

Ještě jednou díky za Vaše názory.
lumca

#18 Příspěvek od lumca »

Z TV výstupu bude FM signál nepoužitelný, proto je tam to rozdělení TV/R! Ale napřed bych si zjistil, jestli je vůbec v anténním systému STA FM anténa + příslušné aktívní prvky vůbec osazena. Dnes se FM v STA moc neřeší (důvody jsou všeobecně známé, max když už tak se tam dá kruhový dipól, aby něco hrálo. Ze strany majitelů nemovitostí není o šíření FM signálů v STA zájem a navíc to systém prodražuje (KV + anténa + kabeláž) a uživatelé STA stejně rádio FM přes ÚZ neposlouchají.
Hill
Administrátor

#19 Příspěvek od Hill »

V té zásuvce je frekvenční výhybka, takže rádio jde s deklarovaným útlumem do "své" zdířky, do televizní má útlum vyšší, stejně tak TV zdířka má potlačené pásmo rádia, jako zdroj signálu pro rozhlasový přijímač není tedy vhodná. Otázka je, jestli v STA je osazená vložka pro pásmo VKV, a je k ní i anténa.
Rádio je proto třeba vyvést zvlášť.
Harry.pa

#20 Příspěvek od Harry.pa »

V STA je vše pro FM (jinak bych se neptal), v domě je několik uživatelů, kteří mají anténu do svého HiFi připojenu. Po jedné rekonstrukci se to řešilo, technik anténu pro VKV nenainstaloval, prý se to už nedělá, a bylo zle. V domě je jeden nevidomý, s jeho pomocí si FM prosadili. Jinak dům sestává z vlastnických bytů a je spravován společenstvím vlastníků jednotek. O věci, jako je STA se stará předseda a s tím to je těžké, řeší jen stav, kdy to nehraje.

U většiny zásuvek píšou v parametrech výstupu TV kmitočtový rozsah 47 až 860 MHz, u výše zmíněné není nic. Trochu mně přijde "proti srsti" výstupy ze zásuvky slučovat.
Budu to muset prověřit na místě, až tam nebude tolik "rozbombardováno".
samec

#21 Příspěvek od samec »

Divné, že máte ešte pôvodný spoločný anténny rozvod. Všade čo viem sú už nalištované všelijaké UPC, Orange, Antik, Telecom, ... Je dobré sa do budúcna pripraviť aj na také alternatívy a niekde na vhodnom mieste v byte (stúpačka, špajz,...) pripraviť miesto pre rozvádzač, kde sa to jednoducho prepojí kam treba. Nezabudnúť na zásuvku 230V. Dnes už sa zásuvka na 230V dáva aj na záchod na nabíjanie mobilu.
Harry.pa

#22 Příspěvek od Harry.pa »

Přesně tak, jak píšeš to bude připraveno. V předsíni bude ve stropním podhledu revizní otvor, v něm se budou větvit jak ethernet, tak anténní rozvod + satelit. Pokud bude potřeba něco přepojit, například přehodit satelit do jiné místnosti, jednoduše se to provede na tomto místě.
Jinak UPC v domě bylo, ale naštěstí si tenkrát nájemníci nenechali na STA sáhnout, takže se to řešilo odděleně.
lumca

#23 Příspěvek od lumca »

Tak ono by to jaksi (rozvod UPC) pustit do stávající stoupačkové struktury STA ani nešlo! V dřevních dobách TKR to tak dělal Cabel+ ("otočil" směr vedení ve stoupačkách), ale velmi rychle od toho ze zřejmých důvodů upustil a vybudoval klasickou hvězdu. Ale jak píšu bylo to kolem roku 1990/91.
samec

#24 Příspěvek od samec »

Tak to máte veľké šťastie. Väčšinou hajzli z UPC najprv presvedčili obyvateľov, že je treba zrekonštruovať anténny rozvod, lebo nevyhovuje normám a potom postupne začali stúpať poplatky...
ok1hga

#25 Příspěvek od ok1hga »

samec píše:najprv presvedčili obyvateľov, že je treba zrekonštruovať anténny rozvod, lebo nevyhovuje normám a potom postupne začali stúpať poplatky...

u nás udělala kabelovka to samé
a od té doby mám na okně svoji anténu pro terestrický příjem . . .
bývalá STA je v havarijním stavu a nikdo se o ní nestará . . .
Hill
Administrátor

#26 Příspěvek od Hill »

U nás se rozvod napřed přetahal na hvězdicový, zásuvky nahrazené koncovými, která umí i pásmo UHF, odbočovače se osadily do nových skříní, všechny kabely se vešly do trubek po původních stoupačkách. CablePlus si přidala vlastní rozvod a odbočovače do našich skříní a jen se přepojovaly vývody k zásuvkám podle toho, kdo si platil kabelovku, a kdo ne. Pak začalo omezování počtu servisních středisek, napřed zrušili v Jičíně, pak to koupili UPC, zrušili servisní středisko i v Hradci Králové a soustředili servis do Prahy.
Do odbočovače vřadili dolní propusti podle toho, kdo si kolik připlatil, zaplombovali naše skříně - a začali ztrácet zákazníky. Patnáct let slibovaný internet snad už jede, a snad už i bez podmínky platit si současně i plnou nabídku televize. Ale jsou tu tací, kdo už před deseti lety zrušili smlouvu s kabeliovkou, neplatí za kabelovku, ale mají ji na zásuvkách dál (ovšem bez settopboxu s DVB-C a karty tam toho moc nechytnou, takže, než se dočkají přepojení jejich vývodu, půjčuji jim aspoň na balkón anténu), protože servisáci UPC neumí zazvonit na uživatele, když už konečně přijedou, aby je pustil do sklepa k naší skříni s jejich plombou, aby přešroubovali F-konektor z jejich odbočovače na výstup odbočovače naší STA.
Dobrá schíza, co?
Snažím se aspoň mít zadokumentovaný poslední stav STA, ať nejsem poslední, kdo se v tom ještě neztratil. A ani tím posledním tvrzením si už nejsem moc jistý...
xsc

#27 Příspěvek od xsc »

Divné. UPC pouští do rozvodu centrálně asi 5 DVB-T muxů, takže jde chytat to, co na anténu + ČT v HD. Je to v podstatě nabídka pro ty, co berou jen internet, nebo aby v 2. TV pro základní programy nemusela být karta.
Harry.pa

#28 Příspěvek od Harry.pa »

Ve Znojmě to s kabelovkou bylo podobné, firma byla Kabel Plus, následně to odkoupila UPC.
Někde to ustáli a STA zůstala, někde se nechali "ukecat", potom šly antény dolů, zesilovače TESA-S nebo STEA D končily ve šrotu nebo rozkradeny. Po několika letech jsem se v přilehlé vesnici začal starat o STA v paneláku kde jsem bydlel, takže jsem vložky TESA-S kupoval právě z těch likvidaček.
Obvykle se rušily i rozvody, a k zásuvkám vedly kabely pod lištou, samozřejmě už hvězdicově. Ta likvidace byla hlavně proto, aby měli nájemníky "v hrsti", cena začala na 50Kč za měsíc, pak to začalo rychle stoupat.
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“