přepínač ovládaný impulsem
Moderátor: Moderátoři
- liborko1968
Uvědomuješ si, že si z té elektrotechniky tady děláš
Ten tvůj požadavek se samozřejmě dá realizovat několika způsoby, od primitivních po složité. Ty jednoduché budou "neadresné", tzn. budou reverzovat všechny lokomotivy na dané koleji. Atd, atd...
A kutilmile - nelituju tě
- liborko1968
Výhoda 3 kolejí tkví v tom, že trafo může těch kolejí napájet nespočet, akorát všechny lokomotivy pojedou stejně rychle, ale mohou jet i proti sobě. Snad to takhle už pomůže.
- liborko1968
No právě, že jsem si přečetl a proto požaduji od liborko1968 upřesnění toho, čím vlastně disponuje.EKKAR píše:Prosím tě přečti si nejdřív něco o Märklinech - mají střední kolejnici s + pólem proti zbejvajícím dvěma...
Jinak o Märklinech tady píšeš zatím jen ty, liborko1968 se konkrétně nevyjádřil. A pokud píše o AC napájení z trafa, tak to (jak jistě i EKKAR ví), trvale + pólem nedisponuje. Ostatně poslední příspěvek:
snad hovoří za vše.liborko1968 píše:Středovou kolejnici označuji + protože do ní je přivedena fáze, ostatní koleje a vše okolo je uzemění neboli 0 a já píši -...
p.s. Jen dodám, že systém DCC nebude zřejmě to, oč tazatel usiluje. Existují (-ovaly) vývojové etapy v podobě Trix Twin a pod. I Märklin o nich ví...
- liborko1968
- hobbyrobot
Linky na oba zmíněné subjekty záměrně neuvádím; pokud si je nedokážeš najít sám, je zbytečné pokračovat...
Další šancí je zeptat se zde.
Pro Ekkara: Staré plechové modely Marklin i Merkur měly střídavé napájení, Marklin ho má dodnes (ale motory používá stejnosměrné), Merkur a ETS přešli na stejnosměrné napájení jenom kvůli zjednodušení a zlevnění konstrukce. Oba tito výrobci ale i nadále nabízejí variantu se střídavým napájením kvůli zpětné kompatibilitě se zámořskými zákazníky.
Vidíš, a já se setkal jen s tou stejnosměrnou verzí. Nikdy jsem do toho nedělal, Märklin byl na moji situaci s místem moc velkej a navíc se sem za komančů dal dovézt jen individuálně = za tvrdý valuty. Jednomu majiteli jsem opravoval mašinku, chtěl do ní už ten elektronickej přepínač s CMOS švábem - a vím že plánek měl od táty ofocovanej načerno v práci z nějakýho hůř dostupnýho čísla Modeláře. V 80.letech bylo ofocování čehokoliv podobnej zločin, jako jízda služebním autem pro vlastní účely a možná ještě horší, protože nedovolený používání služebního auta stíhala hospodářská kriminálka, ale nedovolený disponování s kopírkou i když šlo o modely, po tom šli hoši z StB jak slepice po flusu, takže jsem mu docela záviděl ty ofocený stránky...hobbyrobot píše:....Pro Ekkara: Staré plechové modely Marklin i Merkur měly střídavé napájení, Marklin ho má dodnes (ale motory používá stejnosměrné)....
A kutilmile - nelituju tě
- liborko1968
- liborko1968
- Artaban001
přes reverzák