ake parametre ma piezo zo zapalovaca

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

No vidíš...teď ještě ten "krystal" :D
workhard
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od workhard »

Prodluž si vývody a můžeš s tím na okně zabíjet mouchy :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
samec

#18 Příspěvek od samec »

Mohli by ste to niekto zmerať na nejakom merači impedancie? Ja zatiaľ nemám doma nič také, na čom by som to vedel zmerať.
p32

#19 Příspěvek od p32 »

Počkám si ještě chvilku než vymyslíte Perpetka Mobilka. :lol:
Bernard

#20 Příspěvek od Bernard »

Takovou spíš hračkou miniVNA PRO² jsem něco naměřil, tak si to proberte.
Přílohy
piezo-3.png
10-230MHz
10-230MHz
piezo-2.png
1-10MHz
1-10MHz
piezo-1.png
10k-1MHz
10k-1MHz
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od kulikus »

K těm měřením by měl autor doplnit, na čem proběhla - zda na samotných vypreparovaných válečcích nebo na celém piezo tělese s dvojicí válečků uvnitř. A pro čtení grafů by pomohl i zobrazený průběh fáze. Snáze se pak určí rezonance.

Před 9 lety jsem měřil jejich kapacitu. Jeden váleček má kapacitu myslím 4,7 pF.

Zaujalo mne tenkrát, že se ty dva válečky během úderu krátce spojí anti/paralelně tyčkou úderníku. Nekoumal jsem přesně jak a proč. Zkuste to někdo rozkreslit, třeba to tu vymyslíme.

Pro přehled:
Aplikace piezokeramiky jsou popsané třeba na zde.
Na zkratovaném piezotělísku vznikne náboj Q [C] úměrný síle F [N] a konstantě d [C/N]
Q=d.F

Na nezatíženém piezu je zkrácení/prodloužení S [m] typicky v řádu µm, úměrné konstantě d [m/V] a napětí U [V].

Považuji za zajímavější použít to jako aktuátor - něco s tím rozhýbat.
Přílohy
Piezo.png
Piezo
Piezo
Naposledy upravil(a) kulikus dne 17 črc 2019, 16:17, celkem upraveno 1 x.
Artaban001

#22 Příspěvek od Artaban001 »

válečky jsou spojeny k sobě (třeba) plusama, odkud vede drát, mínusová strana horního válečku je stlačovaná pákou, nebo do ní třískne úderník, mínus spodního válečku se opírá o šasí tlakového, nebo úderného mechanizmu. takto se to používá ze dvou důvodů:
1. nemusí se od sebe odizolovávat opora a tlakový, či úderný systém. U tichých zapalovačů je to dvojče v pevným železným rámu. Dvojče se stlačuje oválným válečkem, který stlačuješ pákou
2. Paralelním spojením válečků Ti vytvoří jakoby jeden 2x tak širší, akorát že nemusíš zvyšovat tlak - odhadem kila na cm2. Získáš tak silnější jiskry.
Bernard

#23 Příspěvek od Bernard »

Měřil jsem celou sestavu podle obrázku. Pak jsem jeden váleček vydoloval, a při vkládání do dvoupólové pinzety ho to vymrštilo do ztracena.
Z těch grafů se dá usoudit, že od asi 700 kHz impedance klesá jako u kapacity cca 9 pF.
Přílohy
piezo-obr.jpg
piezo-obr.jpg
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“