pontiaq píše:Zdravím.
Chtěl bych se zeptat. Kupujete el. součástky (rezistory, kond a další...) z Aliexpressu či Ebaye? ...
Z Aliexpresu nekupuji, protože to je 100% z Číny. Ale kupuji občas z eBaye, ovšem pouze od prodejců z Anglie nebo Německa, kde je prakticky jisté, že se jedná o přebytky skladových zásob a původ, výrobce součástek je jasný. Např. jsem takto pořídil opravdu kvalitní přesné kondenzátory z bývalého SSSR, nebo přesné odpory z Německa anebo levně skříně Schroff z Německa z výprodeje. Nekupuji na eBay současné , soudobé součástky, které lze často pořídit u RS nebo Mousera levněji. Ebay je totiž drahé. Nekupuji zásadně ani z Polska, protože v Polsku je gigantické překladiště, distribuční centrum čínské Hedvábné stezky, kterou proudí do Evropy čínský brak. Před pár dny jsem chtěl koupit Cisco firewall z Anglie a zjistil jsem, že prodejce je "anglická" firma řízená polákem. Přišel jsem na to tak, že mi poslali proforma fakturu bez DPH. Namítl jsem, že ji maji chybně. Prodejce vysvětlil, že fakturu dostanu z Polska. Našel jsem si firmu v anglickém obchodním rejstříku a zeptal se odkud teda přijde ten Cisco firewall. Odpověď byla, že ze skladu v Polsku. Tedy původ je Čína a téměř jistě čínský padělek. Cisco firewal jsem nekoupil u této firmy. Nemíním kupovat levný čínský brak.
Mimochodem, před pár dny se na mne obrátil jeden zdejší člen, abych mu prodal BUY69A. Dal jsem mu cenu o 10% nižší než má Farnell a bez dopravy kterou účtuje Farnell. Přišla odpověď, že jsem "drahý", a odkaz na esho do Litoměřic, kde BUY69A mají za tuším 85 Kč. Jenže BUY69A z Litoměřic je výrobce Čína (uvádí tam i firmu) a zjevně to je padělek. Ale je to levné a na to stále mnoho lidí slyší. Mnoho českých eshopů nakupuje v distribučních centrech čínské Hedvábné stezky v Polsku.