Kanálový rozestup 8,33kHz v leteckém pásmu - způsob ladění
Moderátor: Moderátoři
Kanálový rozestup 8,33kHz v leteckém pásmu - způsob ladění
A když bych naladil přesně uváděný kanál v kroku 5kHz tak už budu tak mimo že mi to fungovat nebude?
sr71 píše:Už dřív jsem někde zahlédl nějaké vysvětlení že je třeba ladit něco jiného než se uvádí - nechápu proč je to tak složitý a neuvádí se to co se ladí.
vysvětlení máš tady:
Komunikační kanály v kroku 8,33 kHz jsou zvláštní tím, že se jejich přesný kmitočet nehlásí, ale “kódují” se do dvou cifer. Pilot tedy nastavuje poslední tři čísla kmitočtu dle a informací z řídícího na zemi a o přesné naladění na kmitočet se postará palubní radiostanice. Na první poslech poznáte, že se jedná o kanál v novém rastru podle toho, že hlášený kmitočet není dělitelný 25. V praxi tedy můžete slyšet, aby se pilot naladil na kmitočet 118,110 – ve skutečnosti bude kmitočet 118,10833, nebo 120,060 bude ve skutečnosti 120,05833. Je to z důvodu toho, aby piloti nebyli rozptylováni zbytečným hlášením desetinných míst v kmitočtu. Kompletní “převodní” tabulku desetinných míst v kmitočtech můžete nalézt například v publikacích letecké informační služby LIS.RLP.CZ
zdroj KMITOČTY CZ
zajímavé jsou také příspěvky v diskuzi pod článkem o nových frekvencích . . .
detaily z ČTÚ
Konkrétní příklad frekvence Letiště Broumov 123,490Mhz, jenže přijímač pokud mám ladění nastaven krok na 8,33kHz mi umožní naladit 123,4833 a pak až 123,4916, 123,5000, 123,5083 atd.. Ty uváděné frekvence prostě nejsou v rastru 8,33 podle mě.
Abych nastavil přesně těch 123,490 tak musím nastavit krok ladění na 5kHz ale to mi přijde divné, když se přešlo z kroku 25kHz na 8,33kHz tak bych podle mě měl mít nastaveno těch 8,33. Jsem z toho jelen
renda15 píše:Upřesni co máš za rádio
mám toto http://www.classicinternational.eu/_cli ... i-eng..pdf