Napětí ve vodě bazénu.
Moderátor: Moderátoři
Napětí ve vodě bazénu.
- Artaban001
Inak osobne v takom prípade by som sa vôbec ďalej neangažoval, presne aby to nedopadlo tak, že sa (nedajbože) niečo stane a potom ešte budete vy za vinníka.
Osobná skúsenosť, hoci v mojom prípade nešlo dohromady o nič. Nakoniec sa ukázalo, že ponorné čerpadlo fungovalo aj napriek poškodenej vidlici (skrat PE a L vnútri) preto, lebo v zásuvke (sieť TN-C) nebol od roku 59 pripojený kolík.
Za prevádzku el.zariadenia podľa platných zákonov nesie zodpovednosť prevádzkovateľ, ak je svojprávny a Ty si mu problém oznámil, viac Ťa to trápiť nemusí.
Inak samozrejme pospojovanie, chránič, bezpečné napatie a pod sú nutné.
samarit píše:Co s tím?
Když už ses v tom angažoval a viděli tě chodit okolo bazénu s měřákem a šroubovákem, tak ti nezbývá než povolat tam revizáka a dát to proměřit, pokud majitel nebude ochoten to zaplatit, tak bohužel na tvůj vrub. Nic lepšího pro tvůj klid a vyloučení zodpovědnosti asi není. Do té doby odpojit.
- monterjirka
- tomasjedno
- tomasjedno
V obyčejném prostředí se to riziko třeba ještě snese, ale zrovna u bazénu...
samarit píše:Vzal jsem běžný voltmetr a naměřil jsem ve vodě proti hřebíku zatlučeném vedle do trávy 19-33 V...
Voltmetr s vnitřním odporem 10 MΩ může proti mizernému uzemnění jako je zapíchlý hřebík ukázat mnohem víc. Při paralelně zapojeném odporu do 10 kΩ bude napětí pravděpodobně značně nižší. Ovšem citelné brnění naznačuje minimálně nějaký nepříznivý stav. Pokud napětí při zatížení neklesne, je potřeba hledat příčinu.
Měřil jsem to za chodu fitrace i po jejím vypnutí. Je tam v podzemní vlhké šachtě skříňka s mnoha neoznačenými jističi a také spín. hodinami a také řídící jednotka k chlorátoru s napojenou nádobou na regulaci Ph. V bazénu přímo žádné kovové prvky nejsou. To neznamená, že třeba zapuštěná tělesa osvětlení nejsou dobře vodotěsná a může tam tudy pronikat NN, které tam asi pro osvětlení bude. Postupně jsme vypínali jističe, abysme zjistili co to dělá, ale on už to nechtěl řešit, bylo to nad jeho chápání. Když jsem mu řekl, že tam má děti a že po takovém zjištění bych to měl někde oznámit, třeba nějakému revizákovi, nebo hasičům, tak na mně koukal jako na úhlavního nepřítele, že ho chci udat. Chtěl jsem hlavně znát váš názor na zákonnou odpovědnost mojí a nového či původního majitele. Asi mu napíšu do datové schránky upozornění na to co jsem zjistil a co jsem mu doporučil i s rizikem, že se mnou nebude mluvit a abych měl hlavně jakési alibi, kdyby se něco stalo.
Díky všem za účast a rady.
- Artaban001