Je to elektrolytický kondenzátor?
Moderátor: Moderátoři
Je to elektrolytický kondenzátor?
Já je nikde moc neviděl v tomto provedení.Dle popisu pozice a popisu na součástkách by se mělo jednat o kondenzátory.
Restauruji jeden historický notebook a tyto všechny
se jeví jako vyschle.Samozřejmě bych se tomu nedivil po těch letech,ale rád bych měl potvrzeno,že se jedná o elektrolytické kondenzátory (jen v ,, neobvyklém pouzdře").
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
Tyhle typy kondenzátorů nevysychají jako klasické elyty s tekutým elektrolytem. Obvykle spíš končí tak že jdou natvrdo do zkratu a někdy i zahoří plamenem když zdroj nemá dostatečně rychlou a optimálně dimenzovanou nadproudovou pojistku.
www.sigmaphon.cz
edit : lepší fotku bych dal ,ale byl jsem v práci a ted jedu nakupovat součástky tak jsem neměl čas to očistit a nafotit očištěné.Hledal jsem tyto kondenzátory na googlu,ale nikde jsem nenašel.klasický tantal je zalitý obdelníka apod.Já mám ovšem pouzdro hranaté a uvnitř něj klasický hliníkový váleček.
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
www.sigmaphon.cz
Ne, bylo to pro usnadnění identifikace v osazovacích automatech pro SMD - váleček se nekontrolovatelně točí a nelze u něj bez dalšího opatření garantovat, že bude osazenej potiskem hodnoty a typu nahoru, musel by bejt kódovanej jako odpor proužkama. Když se zalisuje do hranolku z epoxidu, dostane jeho potisk naprosto přesně definovanou pozici = pro osazování je místo nekonečnýho počtu možností najednou k dispozici jen jejich jistej striktně omezenej počet, kde jde chybná pozice velice snadno eliminovat.Crifodo píše:... to je docela exotický leštěný prd. Z hlediska funkce to nic nepřinese, zvýší to náklady, ale zřejmě to pochybně mělo zlepšit pohled na destičku.
A kutilmile - nelituju tě
EKKAR píše:nelze u něj bez dalšího opatření garantovat, že bude osazenej potiskem hodnoty
dejme tomu, ovšem proto se válcové kondy potiskujou minimálně dvakrát po obvodu, takže jedna poloha vždy viditelná.
Jinak ta garance je často naopak výsměch, když se běžně osazujou smd keramiky absolutně bez značení, nebo IO s tmavě šedým potiskem na černém pouzdru, nebo mělce laserem vypálené a čitelné jen v malém úhlu který je na osazené desce nepřístupný, nebo se půlka součástek zablemtá tavným lepidlem. Případně se pouzdra vybrušují aby neměla potisk.
Crifodo píše:Obestavět válcové hliníkové pouzdro kvádrem z plastu, to je docela exotický leštěný prd. Z hlediska funkce to nic nepřinese, zvýší to náklady, ale zřejmě to pochybně mělo zlepšit pohled na destičku.
No - ale alespoň se tímto 100%-ě zabezpečí dodržení polarity při osazování na DPS - se samozřejmou podmínkou, že polarita je dodržena už při tom "zafutrování"