ARO835
Moderátor: Moderátoři
ARO835
Pamatuju, že v 70-tých letech jsme z nouze ze 4 kousků dělali bedny pro basovku k Mono 50 a bordel to nadělalo značnej.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
http://repromania.net/upload/ke-150/KE150_3of4.jpg
Zvuk byl v mém pokoji (cca 20 m²) velice líbivý, vyvážený, basů akorát.
Hrál jsem do toho ze samo domo zesilovače s 2x A2030, různých beden jsem zkoušel povíc, ale tyhle kousky ze zrušeného kina mi utkvěly v paměti jako nejlepší na odpolední mluvené slovo na ČRO.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Subjektivně ve srovnání s bednami osazenými ARN8604, ARZ4604 a ARV3604 bylo slyšet méně výšek a jasnější basy. Vzhledem k tomu, že třípásmovku živil AZS223 s podstatně vyšším výkonem a Delicie rádio 810A, hrály bedny zhruba stejně hlasitě.
Po doplnění výškáčem a odladění vyhýbky by to mohly být solidní citlivé bedny s dostatečným akustickým tlakem pro běžné uživatele.
Dík za opravy a připomínky.
Dva kusy, s kmitkami na hliníku, údajně upravené na to, aby snesly 100W a měly 8ohm, jsem dostal. Dělal je Cimbala senior a byly tak neskutečně mizerné, že jsem je zavčasu nechal předělat zpátky.
Bylo to v době, kdy ještě ve VM měli nějaké orig membrány a uměli také navinout i původní papírové cívky /měli přece výrobní předpisy/.
Ten reproduktor, přestože má štítkových 10VA, beze škod a dlouhodobě snáší 35-40VA, pokud je v odpovídající uzavřené ozvučnici, není buzen kmitočty, které není schopen vyzářit a které jen ničí závěsy a ohřívají cívku.
Je už od poloviny 60.let prokázáno z mnoha aplikací, že ten reproduktor opravdu snáší mnohem víc a že těch štítkových 10VA platí jen pro trvalé zatížení šumovým signálem a podle tehdejší, ultratvrdé normy, tj. nepřetržitě 100 hodin.
Stejně tak to platilo pro kinoreproduktory ARO931, ARO932 a jejich impedanční varianty. Měly štítkových "směšných" 15VA, ale reálně účinně vyzářily nejméně trojnásobný příkon.
Místní svazáci do ARO932 ve 200L bedně mydlili určitě zlimitovaných 60W ze zmůstkovaných TW120 a nic se jim elektricky nestalo. Újmy došel jeden, až nějaký vzorný svazák přes síto nablil na membránu.
Vlastně obecně to platilo pro všechny měniče z VM, protože norma se měnila až někdy v půli 80.let, umožnila pak udávat u měničů podstatně vyšší příkony. Podle staré normy by třeba takový ARO9408 /basové kombo AZK182/ nikdy nemohl mít udáno 100VA.
ARO835 v origu má velkou cenu jen pro lidi, kteří to myslí s kvalitním poslechem z dobrých zdrojů vážně, chtějí stavět některou z variant KE150 a mají pro ně příslušné osazení.
Bez originálních měničů a originální bedny s tlumicími panely z hobry je to pak všechno možné, jenom ne KE150.
https://uloz.to/!QDa51w6OoLZl/snp-40-pr ... prenos-pdf
Dvě 150L až 200L kisny jen tak nekopnete někam do rohu. Na to už musí být obývák od 30m2 nahoru.
A na nic jiného ten 340mm reprák vlastně ani použít nejde.
Zavřít ho do šustibudky necelých 100L je škoda, bude se chovat jako lepší střeďák.
Ostatně v těch Deliciích Music 30 se takto i chovaly, ty bedny byly určený na zpěv a kytary.
Ještě jako mladej jsem je viděl vtipně vestavěný ve velkým peřináči garsonky.
Peřiny fungovaly jako tlumení a na zdi visely jen malé ploché bedýnky s ARE667 a ART481. Hrálo to i v tom malém prostoru moc pěkně, živený jen z výborného zesilovače Z6W-S a B46.
- TheLastUnicorn
Kamarád měl z nich odladěný 4-pásmo s ARO6604, ART581 a ART481. Hrálo to velmi dobře, bylo to hodně citlivý, ale opravdu to potřebovalo velkou místnost. Velká bedna = velký zvuk. Pak to umělo i zabasovat. Samozřejmě tu spodní oktávu od toho moc očekávat nelze.
Osobně bych řekl, že stavět dneska bednu s ARO835 je spíše záležitostí Tesla fanoušků. Aby to bylo skutečně dobré, musí se to zásadně řešit jako 4-pásmo a ART581 se velmi těžko shání. Navíc všechny ty ART jsou co kus, to originál a tím pádem se musí i výhybka ladit pro každou bednu zvlášť. Což je pracný a drahý. Ve třípásmu by to už s tesláckou produkcí nešlo - pokud to má opravdu stát za to.