Typ termočlánku v odsávačce ZD-915

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Typ termočlánku v odsávačce ZD-915

#1 Příspěvek od forbidden »

Dělám si vlastní řízení této stanice a řeším snímání teploty. Udělal jsem nějaký měření, myslel jsem, že tím identifikuju typ použitýho termočlánku, ale nedaří se.
Spirálu jsem napájel jen maličkým výkonem a vždy jsem počkal na ustálení teploty a napětí. Měřil jsem to jiným termočlánkem typu K asi centimetr uvnitř trubičky. Zaráží mě ta vypočtená konstanta, že není ani náznakem konstantní. :D
Podle nějakých pramenů by tam měl být taky typ K, ale spíš to vypadá na J. Ono by to bylo asi jedno, udělám zesilovač 300 °C = 3,00 V a na toto to +- nastavím. Ale říkal jsem si, že to bude přesnější.
Možná bude chyba v tom měření, nevím. Taky netuším, kde je uvnitř ten termočlánek a jak přesně sedí teplota na něm a na konci té trubičky.
Přílohy
měření termočlánku.gif
měření termočlánku ZD-915
(14.07 KiB) Staženo 130 x
lesana87

#2 Příspěvek od lesana87 »

Vzhledem k tomu, že ti ta konstanta s teplotou roste, tak zřejmě měříš teplotu jinde, než zabudovaný termočlánek a topný element má teplotu značně vyšší, než co měříš kontrolním termočlánkem.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Nejspíš máš pravdu, asi to měří uvnitř a hrot se prostě rychleji ochlazuje. Ve výsledku mě ale stejně zajímá teplota na hrotu a ne uvnitř topnýho elementu. No alespoň vím, že nemá cenu ztrácet čas návrhem super přesnýho zesilovače s OZ za 150,- s ofsetem v µV, ale postačí běžná bižuterie.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

Od té doby, co pájím bezolovo a musím tu ručku od stejnýho výrobce na některých deskách honit teplotně dost přes 300°C, jinak je to líný, tak do roka nejde vyměnit hrot.

Ten vnitřek tělesa se vysype a pokud hrot vytáhneš, tak i s topným tělesem. Kdyby se to stalo jednou, beru to, ale začíná to být tradice...

U odsávačky se to asi nestane, ale ta zase stojí za prd.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Pistoli k odsávačce jsem ještě neměnil, a hroty se zdá taky už neodcházejí tak rychle, jak dřív. Za ty prachy se mi mnohonásobně zaplatila. Proto se mi chce drbat se s vlastním řízením i krabicí. Vlastně mám dvě ty odsávačky, jednu funkční a jednu na předělání. Tak budu mít i náhradní díly.
Páječku mám naštěstí dobrou, tu neřeším.

P.S. Co ty součástky? Nechce se ti hrát na Popelku? :lol:
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

A ty špičky hrotů se netřepí? Co jsem měl sadu, nic to nevydrželo. Tak jsem to zahodil.

P.S. Mohl bych poslat rychlou spojku, půjčit si tu bednu můžu.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od forbidden »

Třepí, ale jen, když se používají dlouho a stěna dost zeslábne. Pak je i přenos tepla o dost horší. No, možná jsem se jen naučil je vyhazovat dřív, tak se mi zdá, že fungují líp. :D

Spojku pošli, dej jí na mě telefon.
AlesALF

#8 Příspěvek od AlesALF »

Tak poláci už to vyřešili: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17783968#17783968
Sice je to s mikroprocesorem. ale podle popisu se to dá použít i na jiné typy termočlánků pouze změnou odporu (pokud jsem si to dobře přeložil).

Ještě dotaz, taky používám tuto stanici a chtěl jsem se zeptat, jestli používáte tento https://www.ebay.com/itm/ES-1-GLASS-SET-FOR-ZD-915-DESOLDERING-GUN-NEW/362154148743?hash=item545211c387:g:ziwAAOSwyGZZ8I7L kit pro filtaci a případně jaká s ním máte zkušenosti.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Mají to pěkný, podobně to chci udělat taky, jen s běžným HD44780 displayem, ale i se snímáním podtlaku.
Ten skleněnej filtr mám teď na pistoli, dřív jsem měl plastovej s takovou tou hustou spirálou. Nějak nepozoruju rozdíl.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od forbidden »

Tak mám asi hotovo, teď to budu testovat v provozu, jestli se někde neobjeví chybka programu. A zkusím si ještě pohrát s parametrama PID. Programování není zrovna má silná stránka...
Přílohy
ods2.jpg
odsávačka
odsávačka
ods1.jpg
odsávačka
odsávačka
fredis

#11 Příspěvek od fredis »

Moc pěkné!
Rotor rotuje a stator stagnuje...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od forbidden »

Dík, až bude čas, tak to hodím na web, bude tam víc obrázků. Zatím jen DPSky, ať tu moc nezabírám místo.
Přílohy
dps2.jpg
dps
dps
dps1.jpg
dps
dps
Odpovědět

Zpět na „Poradna“