Stavba transiwattu - prosím o radu.
Moderátor: Moderátoři
sinclair píše:Co přesně teda dělaly odpory R313/R413?
Kurvily to ještě trochu víc
Kromě zhoršení přechodového zkreslení užíraly cca 30mA budícího proudu pro NPN tranzistor.
V r. 73 se mi dostalo od Jandy v prodejně ve Smečkách přednášky, jak je tam ten odpor důležitej
Já jsem na to oponoval, že ho tam nemám, hraje to stejně dobře a mám lepší vybuzení NPN konce.
Pokud vím, tak ho pak přestali osazovat, asi jim to poradil nějakej expert z NADu
Při plném vybuzení je to ještě horší, budícíma odporama teče nějakých 120mA a při 0,9V Ube KD606 užere ten odpor R313 40mA z buzení KD606.
Při plném vybuzení by mělo být na zátěži 4R 20V a 5A.
KD606 je buzena 80mA a měla by mít betu víc než 65 při 5A.
Když se ten odpor vyhodí, tak je buzení celých 120mA a stačí beta větší než 45 při 5A na správné vybuzení NPN konce.
Je to tak pochopitelné i pro vidláka z Luhačovic ?
ps. nějak mi tu chybí zpětná vazba, jestli je to takhle jasné ?
Rezistor 314, pokud jsem něco nepřehlédl, tvoří s odporem sluchátek napěťový dělič.
Vycházím ze schematu:
https://www.elektroakustika.cz/images/t ... tw40_3.jpg
Pokud se pletu, děkuji za opravy, nebo pokud jsou tyto informace uvedeny v předchozích příspěvcích, omlouvám se.
Až kvůli tomu za horka někdy samy vypadávaly pojistky?
Ono těch 2x20W to dalo tak jako tak. A návod poprvé vyšel 1974.
Dokonce to v pohodě hrálo i v takových kombinacích, jako KD602+AD143 Ates. Ten první od Sedláčka s modrou tečkou, druhý z výprodeje ND na Moravské 98, za 10,-Kč..Hrálo to jak z praku
Danhardova argumentace je přece jasná. Tranzistor PNP (spodní) je uzavřen opačným předpětím Ube NPN tranzistoru a Rbe je tam spíše na škodu.sinclair píše:Není třeba možný, že tam ty R313/413 zapojovali zpočátku jako Rbe právě kvůli zoufalé nekvalitě bambusáků?...
...Hrálo to jak z praku
To, že to hrálo "jak z praku" s Rbe přece neznamená, že by to nehrálo "jak z praku" bez Rbe.
Tím "z praku" jsem myslel tu kombinaci KD602+AD143.
Modrá tečka u Sedláčka tuším znamenala III. jakost a tam se už asi nezaručovalo vůbec nic
Později se u Sedláčka objevily, taky za desetikačku, bulharské SFT214 a s těmi to šlo taky
Pro vidláky s trafopájkami, PU120 a s občasným přístupem k osciloskopu BM370 byly ty bambusáky spíš výhoda, bylo to s nimi úplně klidné.
Jak jsme tam později začali cpát KD616, bylo zle