Jsou to spínací hodiny?
Moderátor: Moderátoři
-
petrfilipi
Jsou to spínací hodiny?
za celých 150Kč jsem koupil v bazaru tyto krásné hodiny. Myslíte, že jsou to staré spínačky? A jaký je to výrobce? A jak se "programují"? Vzadu je jen vyražen text "220V" a dvě "točítka", jedno nastavuje čas a druhé pomáhá rozhýbat vnitřní kolečka správným směrem.
Díky za odpověď.
Petr
Ujisti se, jestli tam je někde kromě toho napětí uvedený i kmitočet /anebo třeba u svorek označení polarity!/, jinak totiž mohou být klidně na stejnosměrný proud. Už jsem jedny podobné viděl, ale ty byly na 120V=.
Netuším ale, jak by se mohly "programovat". Možná si je někdo ještě starší bude pamatovat z provozu, já už znám jen ty novější tarifní přepínače.
Vypadá to skoro jako kusová ruční práce, třeba to ojehlení těch dírek, hodiny vypadají jinak, než zbytek a nikde tam není firma.
- Artaban001
Až do toho budeš koukat, tak snad od sebe rozeznáš synchronní motorek, nebo pérem poháněný hodinový stroj. Tím určíš, zda si troufnout to strčit do zásuvky, nebo raději ne. A i když najdeš odvahu to strčit do zásuvky, učiň to prvně přes nějakou 20W žárovku.
Spínání jde odzkoušet obvodovkou.
Rozlišení je 15 minut.
Jinak je to opravdu moc pěkná práce.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich