Jsou to spínací hodiny?

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
petrfilipi

Jsou to spínací hodiny?

#1 Příspěvek od petrfilipi »

Nazdar,

za celých 150Kč jsem koupil v bazaru tyto krásné hodiny. Myslíte, že jsou to staré spínačky? A jaký je to výrobce? A jak se "programují"? Vzadu je jen vyražen text "220V" a dvě "točítka", jedno nastavuje čas a druhé pomáhá rozhýbat vnitřní kolečka správným směrem.

Díky za odpověď.

Petr
Přílohy
Hodiny.jpg
Hodiny.jpg
Hodiny2.jpg
Hodiny2.jpg
Naposledy upravil(a) petrfilipi dne 16 srp 2019, 14:57, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#2 Příspěvek od sinclair »

Krásné. Něco jako z Křižíkovy doby.
Ujisti se, jestli tam je někde kromě toho napětí uvedený i kmitočet /anebo třeba u svorek označení polarity!/, jinak totiž mohou být klidně na stejnosměrný proud. Už jsem jedny podobné viděl, ale ty byly na 120V=.
Netuším ale, jak by se mohly "programovat". Možná si je někdo ještě starší bude pamatovat z provozu, já už znám jen ty novější tarifní přepínače.
Vypadá to skoro jako kusová ruční práce, třeba to ojehlení těch dírek, hodiny vypadají jinak, než zbytek a nikde tam není firma.
Artaban001

#3 Příspěvek od Artaban001 »

Prvně, co bych udělal já, tak bych zjistil, zda to jde bez poškození otevřít a mrknul bych dovnitř. Pak by už záleželo, zda bych to chtěl jako dekoraci na polici, nebo to sem tam i použít. Třeba zjistíš, že součásti byly třeba programovací kolíky, který někdo prošustroval - podobně jako se stává u hodin SPH-Q - a tak se jich zbavil.
Až do toho budeš koukat, tak snad od sebe rozeznáš synchronní motorek, nebo pérem poháněný hodinový stroj. Tím určíš, zda si troufnout to strčit do zásuvky, nebo raději ne. A i když najdeš odvahu to strčit do zásuvky, učiň to prvně přes nějakou 20W žárovku.
Spínání jde odzkoušet obvodovkou.
Naposledy upravil(a) Artaban001 dne 16 srp 2019, 15:43, celkem upraveno 1 x.
Michal22

#4 Příspěvek od Michal22 »

Já myslím, že by to mohly být spínačky, do těch dírek se daly kolíčky, které určovaly od kdy do kdy má být sepnuto.
Rozlišení je 15 minut.

Jinak je to opravdu moc pěkná práce.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Eleman

#5 Příspěvek od Eleman »

Rozlišení je po deseti minutách. Využívá se jak vnější kružnice kontaktů (0, 20, 40 min) tak vnitřní kružnice (10, 30, 50 min).
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Elemane, máš pravdu, špatně jsem si to spočítal.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“