laserový dálkoměr

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Adam123

laserový dálkoměr

#1 Příspěvek od Adam123 »

Dobrý den. Měl bych dotaz. potřeboval bych si vyrobit laserový dálkoměr. a tak se ptám šlo by někde koupit jako součástka jenom dioda společně s optikou která chytá signál co jde na zpět společně s procesorem který počítá vzdálenost na základě času a rychlosti dráhy. a nebo jestli to musím koupit odděleně a sám spojit. a popřípadě jaké sou druhy laserových dálkoměr mockrát děkuji za rady a informace. :) :) :)[/b]
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Proč to potřebuješ vyrábět? Vždyť ty nejlevnější přijdou na necelé 3 stovky včetně pošty.
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Přesně tak. Nedovedu si totiž představit, jak doma bastlíš optiku pro paprsek aby to slušně měřilo. Třeba v Disto, co mám je optika Leica, což byl svýho času nejlepší evropskej výrobce optiky, možná i světovej.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
makak

#4 Příspěvek od makak »

Mohl by mě prosím někdo znalý věci poučit, jak krabička za tři stovky měří s potřebnou přesností dobu, za kterou uletí světlo například jeden metr ?
Nechci se ztrapnit popletením nul ve výpočtu, ale tak nějak od oka se mi zdá, že ta doba bude poměrně krátká....
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Nijako, lebo to nemeria laserom ale ultrazvukom. Laser je tam len ako indikator/zameriavac.
gepard

#6 Příspěvek od gepard »

Ano, uvedený z e-bay má měření ultrazvukem, zaměření laserem. Kup něco z tohoto, tedy jestli ti vlastě vyhovuje např. měřená vzdálenost (a nepotřebuješ měřit aktuální vzdálenost Země - Měsíc :lol: ). Stavět to nechceš, věř nám.
-- Gepard --
Crifodo

#7 Příspěvek od Crifodo »

makak píše:jak krabička za tři stovky měří s potřebnou přesností dobu, za kterou uletí světlo například jeden metr ?
nevím jestli tak pracují všechny krabičky za tři stovky, ale jeden z principů je výpočet úhlu, pod kterým paprsek dopadá na ccd snímač. Takže se dobou letu fotonů vůbec nezabývá.
Proč si chce tazatel stavět dálkoměr, za což mu tady na bastlírně někteří spíláte? Třeba když se zabývá stavěním robotů, kde hotový dálkoměr pro zedníky nepotřebuje.
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

rnbw píše:Nijako, lebo to nemeria laserom ale ultrazvukom. Laser je tam len ako indikator/zameriavac.

Píšeš o tom dálkoměru za 300 z odkazu nebo jako že ruční laserový dálkoměry jedou přes ultrazvuk všechny? Tak ten můj Disto přes ultrazvuk nejede zcela určitě. Měl jsem ho rozdělanej a žádnej ultrazvukovej systém v něm není. Zato optika průměru skoro 20 mm. :wink:
Jinak jestli tazatel chce ubastlit ultrazvukovej dálkoměr, tak ta profláklá ultrazvuková sada k Arduinu maká stěží do vzdálenosti jeden metr.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
gepard

#9 Příspěvek od gepard »

Crifodo, s tím máš taky pravdu. Tazatel se vlastně ani nerozepsal k čemu by to bylo, z toho by pak vzešlo, jestli to má smysl stavět.
-- Gepard --
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Celeron: Ano, su aj laserove, lenze to je ina cenova kategoria.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Byl to autorův první a asi poslední příspěvek, protože ani neodpověděl jestli potřebuje jen dálkoměr nebo si ho chce jen tak pro srandu postavit. Stavět něco, co mi nahradí něco za 3 stovky od ťamanů, tak je prostě blbost. Zrovna tak diskutovat o tom, jak to nějaká krabička udělá. Jsou lepší dálkoměry, které i změří rychlost, ale to asi nebyl jádro dotazu.
makak

#12 Příspěvek od makak »

Tak japa to je ? Vynechme ultrazvuk, ale ty laserové, měří to triangulací, nebo podle rychlosti světla ?
Nebo jinak, vzdálenost měsíce se skutečně měří přepočtem z rychlosti světla. Uměl by někdo odhadnout, kolik by stála aparatura, která totéž dokáže pro vzdálenosti 1-10 metrů ?
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

p32 píše:Stavět něco, co mi nahradí něco za 3 stovky od ťamanů, tak je prostě blbost. Zrovna tak diskutovat o tom, jak to nějaká krabička udělá.

Takže až budu aktuálně potřebovat třeba koncový zesilovač 50W/4ohm, nebo zdroj 0-40V/3A, mám si za dvě stovky na Ebay koupit nějaký "blackbox", u kterého jsou tyhle parametry uvedený?
Protože stavět tyhle věci je prostě blbost? Protože už to lacino dělá rejžák?
A nemusí mě ani zajímat třeba způsob, jakým to ten rejžácký blackbox dělá? Nebo z čeho je postavenej?
witt

#14 Příspěvek od witt »

a právě proto netopír používá ultrazvuk a ne laser :D
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

makak píše:Tak japa to je ? Vynechme ultrazvuk, ale ty laserové, měří to triangulací, nebo podle rychlosti světla ?
Nebo jinak, vzdálenost měsíce se skutečně měří přepočtem z rychlosti světla. Uměl by někdo odhadnout, kolik by stála aparatura, která totéž dokáže pro vzdálenosti 1-10 metrů ?

Hotovy skutocne laserovy merac sa da kupit aj pod 100 eur, napr. EXTOL PREMIUM 8820043. Znackove su drahsie.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“