laserový dálkoměr
Moderátor: Moderátoři
laserový dálkoměr
nevím jestli tak pracují všechny krabičky za tři stovky, ale jeden z principů je výpočet úhlu, pod kterým paprsek dopadá na ccd snímač. Takže se dobou letu fotonů vůbec nezabývá.makak píše:jak krabička za tři stovky měří s potřebnou přesností dobu, za kterou uletí světlo například jeden metr ?
Proč si chce tazatel stavět dálkoměr, za což mu tady na bastlírně někteří spíláte? Třeba když se zabývá stavěním robotů, kde hotový dálkoměr pro zedníky nepotřebuje.
rnbw píše:Nijako, lebo to nemeria laserom ale ultrazvukom. Laser je tam len ako indikator/zameriavac.
Píšeš o tom dálkoměru za 300 z odkazu nebo jako že ruční laserový dálkoměry jedou přes ultrazvuk všechny? Tak ten můj Disto přes ultrazvuk nejede zcela určitě. Měl jsem ho rozdělanej a žádnej ultrazvukovej systém v něm není. Zato optika průměru skoro 20 mm.
Jinak jestli tazatel chce ubastlit ultrazvukovej dálkoměr, tak ta profláklá ultrazvuková sada k Arduinu maká stěží do vzdálenosti jeden metr.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32 píše:Stavět něco, co mi nahradí něco za 3 stovky od ťamanů, tak je prostě blbost. Zrovna tak diskutovat o tom, jak to nějaká krabička udělá.
Takže až budu aktuálně potřebovat třeba koncový zesilovač 50W/4ohm, nebo zdroj 0-40V/3A, mám si za dvě stovky na Ebay koupit nějaký "blackbox", u kterého jsou tyhle parametry uvedený?
Protože stavět tyhle věci je prostě blbost? Protože už to lacino dělá rejžák?
A nemusí mě ani zajímat třeba způsob, jakým to ten rejžácký blackbox dělá? Nebo z čeho je postavenej?
makak píše:Tak japa to je ? Vynechme ultrazvuk, ale ty laserové, měří to triangulací, nebo podle rychlosti světla ?
Nebo jinak, vzdálenost měsíce se skutečně měří přepočtem z rychlosti světla. Uměl by někdo odhadnout, kolik by stála aparatura, která totéž dokáže pro vzdálenosti 1-10 metrů ?
Hotovy skutocne laserovy merac sa da kupit aj pod 100 eur, napr. EXTOL PREMIUM 8820043. Znackove su drahsie.