Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím a měnič

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TomasX

#16 Příspěvek od TomasX »

Artaban001 píše:Jak je tohle vlastně ošetřený u "solárů"?

Myslím, že stejně. Tzn. nijak. V měniči na UTV mě odešel H-most dvakrát a vždycky jsem měl štěstí, že total. Výstupní napětí = 0, 4ks tranz. KO a pojistka KO. Žádné ochranné obvody jsem nenašel.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
vrky

#17 Příspěvek od vrky »

Lepší by bylo tam dát napěťové relé https://www.shopelektro.cz/modularni-pr ... zova-ac-dc
houmr

#18 Příspěvek od houmr »

napěťové relé - viz můj poslední příspěvek...
Stačí nastavit trochu přísnosti, připojení indukční zátěže a po chvilce blikání jen zasvítí pojistka...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od ZdenekHQ »

No pokud tam bude 268VDC/8A a ta pojistka bude AC, tak spíš exploduje, pokud je to teda míněno tak, že to půjde do zkratu.

Ale i takovej vhodnej DC stykač, co to dokáže odpojit, bude stát docela dost.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
samec

#20 Příspěvek od samec »

Artaban001 píše:...měnič z 24V na 230V...
Ak je ten menič len trošku inteligentný, tak má v sebe ochrany proti skratu. A ak by sa aj úplne pokazil, tak na výstupe nemôže byť viac, ako 24V. Preto si myslím, že ochrana skratovaním je najlacnejšie, čo sa dá urobiť.

houmr píše:...neboť by při náběhu (a tedy odpadlým relé i zdravý měnič nabíhal do zkratu
Nevidím dôvod na použitie rozpínacích kontaktov.
Artaban001

#21 Příspěvek od Artaban001 »

Jde o zásuvky u stolků, kam si můžeš připojit nabíječku na mobil, nebo laptop. Že se měnič takhle posral, tak se na to došlo náhodou tak, že se při elektrorevizi do jedné z těch zásuvek připojil "měřič přechodových odporů" a trochu se z něj zakouřilo. Vadaska ukázala 380V, ale "nebzučela" (Pán Bůh zaplať za elektromagnetovou Vadasku) , následné měření ukázalo selhání střídače na výstupu měniče. Měnič byl vymontován a poslán do servisu. Po dobu opravy holt nebudou zásuvky funkční. Lepší, než řešit to, že tam někdo připojí něco z trafem a zhoří mu to. Nehledě k tomu, že za této situace běžná fíčka nefungují kdyby něco. Je z podivem, že měnič nemá v sobě nějaký optočlen napájený přes kondenzátor, který by kontroloval funkci střídače. Hlavně, že je tam nějaký LAN vlez, který se nevyužívá.. Myslím si, že by úmyslný zkrat toho 2500w měniče na výstupu nebyl zas tak dramatický. Nejspíš nebude mít moc velký špičkový proud (měnič je velice podobný těm běžně prodávaným hliníkovým žebrovaným cihlám)
palmalsport

#22 Příspěvek od palmalsport »

Já si myslím, že by to ten proudový chránič, typu B+, mohl zachránit. :)
Artaban001

#23 Příspěvek od Artaban001 »

Dejme tomu, že problém jištění sítě za měničem i při tý poruše je vyřešen fíčkem třídy B+, který ovšem nezachrání spotřebič obsahující transformátor před spálením.
Existuje vůbec nějaký "přístroj", který dokáže ohlídat to, že se do střídavé sítě nedostane stejnosměrný proud? - Zbastlit se dá cokoliv, bohužel tady jde o situaci, kdy bastlit nejde.
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Vyriesilo by to oddelovacie trafo. Akurat na 2500 W bude velke, tazke, a teda aj drahe.
samec

#25 Příspěvek od samec »

To je úplne jednoduché. Zapoj do obvodu (paralelne ako spotrebič) napríklad transformátor z mikrovlnky. Primárne vinutie má okolo 1 Ω. No a nech skúsi menič pustiť jednosmerný prúd. On ten transformátor z mikrovlnky je nejaký kus kovu, čo nejakú minútu vydrží aj v skrate.

Síce si teraz nie som istý, či ten transformátor je stavaný na trvalý chod na prázdno, ale dva v sérií by už mohli byť. A odpor bude stale len niečo cez 2 Ω.
Pre krajší účinník ešte možno pripojiť paralelne kondenzátor.
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Jenže to i jen naprázdno bude žrát i trávu u cesty a lidi co kolem toho projdou ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#27 Příspěvek od Artaban001 »

jak jsem psal - nelze bastlit. Dané řešení musí být realizované za pomocí sériově vyráběných komponentů a musí to pak projít revizí. Jedná se o zásuvkový rozvod na nabíjení mobilů a laptopů ve vozech "Bdtee".
Napájení se děje měničem ze sítě 24V. Jakmile je v činnosti dobíječ (CZE), napájený průběžným vedením 3000V z mašiny, uvede se v činnost výše zmiňovaný měnič na 230V. Po výpadku 3000V napájení - třeba kvůli stahovačkám - běží měnič ještě 10 minut dál, pak jej vypne časovač v CZE.
Jelikož výše zmiňovaná závada měniče nás zaskočila, chtěl jsem zde zjistit, jak se takováto situace řeší jinde. A taky jsem chtěl upozornit, že se něco takovýho může stát. každopádně ty fíčka "B+" jsou v jednání.
samec

#28 Příspěvek od samec »

Problém jednosmerného prúdu je napríklad pri tyristorovom riadení indukčných strojov, ak z nejakého dôvodu nespínajú tyristory symetricky v oboch polvlnách sínusovky.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“