Zorný úhel fotoaparátu.

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Adam123

Zorný úhel fotoaparátu.

#1 Příspěvek od Adam123 »

Dobrý den měl bych dotaz. Potřebuji zjistit zorný úhel fotoaparátu v mobilu. A na internetu se mi to nepovedlo dohledat. A potřeboval bych zjisti zorný úhel u více telefonních zařízení. Napadlo mě to zkusit vypočítat pomocí velikosti snímacího čipu. Nebo jestli fotoaparáty v telefonech mají jednotný zorný úhel? předem všem děkuji za rady a odpovědi.
PavelFF

#2 Příspěvek od PavelFF »

Pokud znáš přesně rozměry čipu a zároveň ohniskovou vzdálenost, pak si můžeš zorné úhly vypočítat. Je jich víc. Záleží jestli na šířku, na výšku nebo přes úhlopříčku. Možná je definice, který z nich to je. Přes úhlopříčku je největší, ale prakticky tě zajímá vodorovný. Ohnisková vzdálenost je uvedena v informacích u každé fotky. S přesnou velikostí čipu je to horší. Údaj, je-li uveden, může být trochu marketingově upraven. Ale to nevím.

Praktický můžeš vyfotit úhloměr ze správného místa nebo vyrobit přípravek se dvěma paralelními deskami. Do jedné uděláš díru skrz kterou budeš fotit protější stěnu se zakreslenými svislicemi odpovídajícími úhlům od středu. Různé mobily vyfotí různý počet čar. Bude to trochu nepřesné, ale vzhledem k placatosti mobilů jen málo.
Zkoušel jsem fotit úhloměr a můj mobil má zorný úhel asi 65stupňů. Na gúúglu najdeš návody a příklady jak na to.
sr71

#3 Příspěvek od sr71 »

shodou okolností jsem si tohle kdysi počítal ještě za dob kinofilmů, přikládám xls soubor kde je zadaný vzorec pro výpočet (doufám že správný)
Přílohy
uhel.zip
(6.29 KiB) Staženo 1341 x
Hubert_79
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Hubert_79 »

Co je to za mobil?
Některé fotoaparáty/mobily udávají do EXIF i hodnotu ekvivalentní ohniskové vzdálenosti (ke "kinofilmu"); prohledej EXIF, jetli tam není hodnota 35EQ nebo něco podobného.
Obecně mají mobily zorný úhel kolem 75°, což odpovídá ekvivalentnímu ohnisku 28 mm u kinofilmu.
Frýba a láska zvítězí nad Hemalou a nenávistí!
pepik9

#5 Příspěvek od pepik9 »

Jako opticky negramotný bych ze vzdálenosti 0,5m (1m) vyfotil metr a pak Pythagoras.. Sorry, věta Kozinova.
Naposledy upravil(a) pepik9 dne 03 zář 2019, 16:45, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Na tak malou vzdálenost je větší výtah objektivu, takže se úhel záběru o nějaký ten stupeň zmenší. Od vzdálenosti 5 metrů a delší už ale můžeš počítat, jako se zaostřením na nekonečno, tedy minimálním výtahem objektivu, tedy i s maximálním úhlem záběru.
A pak opravdu stačí probrat to s Pythagorem.
tomasjedno

#7 Příspěvek od tomasjedno »

Neznám detaily optiky těchhle vehementů, ale cvičně jsem s laskavou pomocí pánů Arkuse Tangenta a Metra Svinovacího změřil zorný úhel mého iPad Pro (na šířku) při zaostření na 30 cm, 74 cm a 7 m. Výsledky:
30 cm: 60,6º +- 0,2º
74 cm: 60,0º +- 0,1º
7 m: 61,2º +- 0,2º
(Přes úhlopříčku to pak dělá 71,5-73º.)
Naposledy upravil(a) tomasjedno dne 04 zář 2019, 13:31, celkem upraveno 1 x.
samec

#8 Příspěvek od samec »

Ja som to pochopil tak, že autor tohto vlákna sa snaží zistiť zorný uhol u prístrojov na internete, aby si spomedzi nich vedel vybrať ten najvhodnejší. Takže ich nemá fyzicky ako vyskúšať. Inak by bola úloha úplne triviálna. Z počtu megapixelov sa zorný uhol len ťažko dá spočítať. Veľkosti snímacieho čipu sú pre bežných spotrebiteľov nepodstatné, takže nemyslím, že sú niekde uvádzané. Z ohniskovej vzdialenosti by sa to spočítať dalo, ale len za predpokladu, že je uvádzaná ekvivalentná ohnisková vzdialenosť v porovnaní s kinofilmom.

tu je prehľad ohniskových vzdialenosti rôznych smartfónov z roku 2017
https://medium.com/@andrewkemendo/smartphone-camera-focal-length-reference-for-computer-vision-and-ar-applications-cd4c932046b1
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Hill píše:Na tak malou vzdálenost je větší výtah objektivu, takže se úhel záběru o nějaký ten stupeň zmenší. Od vzdálenosti 5 metrů a delší už ale můžeš počítat, jako se zaostřením na nekonečno, tedy minimálním výtahem objektivu, tedy i s maximálním úhlem záběru...
Můj mobil má ohniskovou vzdálenost 3,57mm. 10x míň než kdysi oblíbený reportážní kinofimový objektiv. Takže za nekonečno se dá považovat o dost kratší vzdálenost. Možná už i těch 50cm bude mít vyhovující přesnost.

Zkusil jsem zjistit zorný úhel svého mobilu (f=3,57mm) pomocí focení úhloměru, který mi nakreslil vladimir. Snažil jsem se být s objektivem nad středem kružnice. Což se projeví tak, že na fotce se jeví rozbíhající se rysky úhloměru jako rovnoběžky. Kdybych fotku ukázal nezasvěcené osobě, myslela by si pravděpodobně, že je to fotka pravítka. Podle této metody je horizontální zorný úhel objektivu asi 62stupňů.
Když se s objektivem posunu blíž k sobě , fotka začně vypadat podle očekávání. Když se posunu dál za střed, rysky se dokonce zdánlivě sbíhají na opačné straně. Což je u úhloměru nečekané.
Přílohy
Uhomer jako uhlomer.jpg
Uhomer jako uhlomer.jpg
Uhlomer shora.jpg
Uhlomer shora.jpg
Uhlomer jako pravitko.jpg
Uhlomer jako pravitko.jpg
Uhlomer sbíhavý naopak .jpg
Uhlomer sbíhavý naopak   .jpg
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Nečekané, ale logické - když postavíš kameru mezi dvě rovnoběžky, budou se na snímku sbíhat. Díky konečnému počtu pixelů ani nezjistíš, jestli se v nekonečnu protnou, či ne. Jediné, co je na snímku nezpochybnitelné, je perspektivní zkreslení, sbíhání linií.
Proto i objektiv posazený středem křížení paprsků v optice mimo střed úhloměru ukazuje toto zkreslení - rozbíhající se rysky úhloměru to teda natočí k rovnoběžnu o úhel té sbíhavosti.
Ano, máš pravdu, s tak krátkou ohniskovou vzdáleností už k nijak významné změně úhlu záběru přeostřením z 0,5 m na 7 m nedojde, jak tu už demonstrovali Tomasjedno a Arcus Tangens.
Tak jako tak je pro běžné použití přesnost obou metod dostatečná.

Mimochodem - jestli si někdo chce vybrat mobila s největším úhlem záběru, neměl by ho kupovat v e-šopu, ale na prodejně. A vyzkoušet na místě, kolik čeho se mu z téhož místa vejde na snímek (třeba kolik uvidí polí nebo závěsných otvorů regálu, však to porovnání nemusí být snad přes stupně).
Odpovědět

Zpět na „Fotoaparáty, kamery a jiné optické přístroje“