Jak změřit proud balancérem LiPol

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Jak změřit proud balancérem LiPol

#1 Příspěvek od Celeron »

Potřeboval bych změřit maximální proud balancérem u procesorový nabíječky LiPol. Mám tady pár dost rozhozených tří až pětičlánků a potřeboval bych je srovnat. Tedy nastavit nabíjecí proud stejnej nebo nižší jako je proud balancérem.
Zkoušel jsem mezi baterku a balanční konektor nabíječky zapojit ampérmetr ale nic s tím nejde změřit protože úbytek na vnitřním odporu ampérmetru nabíječka vyhodnotí jako překročení napětí článku nad 4,21V a vypne se.
Zkusil jsem dát místo ampérmetru odpory 0,15R a měřit napětí a taky to nabíječku zblbne a vypne se na přepětí článku nebo celý baterie. Zkusil jsem to měřit i při napětí článku kolem 4V ale vypadá to, že balancování začne až při napětí blíže k 4,2V. A mám podezření, že to balancování je navíc řízený pulzně, nabíjecí pulzy a mezi tím vybíjecí balanční.
Nějakej nápad kromě vybádání zapojení a vyměření ze součástek? Ale to nebude asi moc přesný.
Pak mě ještě napadlo nabíjení nejslabších článků přes balanční konektor z konstantního napětí 4,2V s proudovým omezením ale to je docela pakárna na dlouho.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
microlan

#2 Příspěvek od microlan »

breta1

#3 Příspěvek od breta1 »

Hall senzor (třeba ACS712) nebo DC klešťák
vrky

#4 Příspěvek od vrky »

Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

To by asi šlo ale široko daleko nikdo DC klešťák nemá. AC klešťák mám i já nejmenší rozsah 6A ale pod 0,5A už neměří a netušil jsem, že DC klešťáky měří i tak malý proudy. Ale jestli to je opravdu pulzní balancování, tak to stejně nic relevantního nenaměří. Dostanu se k tomu až ve čtvrtek a kouknu oscilem, co se tam opravdu při balancování děje.
Zatím díky.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
vrky

#6 Příspěvek od vrky »

Pokud to bude pulsní nabíjení tak to bude sranda změřit.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“