Vodovodní instalace v miralonu

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#16 Příspěvek od Artaban001 »

A co vím z několika staveb, tak "průchody skrz zdi" v době "před miralonem" se dělaly tak, že se železný trubky obalovaly kartónem, aby při dilataci mohly "klouzat" - v lepším případě se tím snižoval jen praskot při změně teploty vody v potrubí. Protože pokud ráno někdo pustí horkou vodu, nebo se pustí oběhovka při nahřátí kotle, tak ty rány jako když mlátíte kladivem do trubek nejsou nic příjemnýho. Rozdíl v délce v kratších potrubích požraly kolena v trase. Delší musely mít kompenzátor.
K miralonu - myslím si, že pokud je miralon dostatečně hluboko ve zdi, nevidím v tom žádný problém. Pokud ne, může se stát, že omítka v tenký vrstvě nad ním může popraskat.
p32

#17 Příspěvek od p32 »

to MiraSt: to tam máš třífázové vodní vedení? Horkou, studenou a vlažnou? :lol:
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

Už jsi někdy slyšel o cirkulaci?
p32

#19 Příspěvek od p32 »

Ne, vysvětli mi to.
witt

#20 Příspěvek od witt »

oběh teplé vody
MiraSt

#21 Příspěvek od MiraSt »

p32 píše:to MiraSt: to tam máš třífázové vodní vedení? Horkou, studenou a vlažnou? :lol:
Studenou, horkou a zpětné vedené horké vody do boileru. Cirkulace není ten správný výraz, ale je hodně blízko. Já tomu říkám teplý okruh. Jelikož mám centrální přípravu teplé vody ve sklepě a velký dům tak při rekonstrukci jsem si udělal zpětné vedení z koupelny až do sklepa ke vstupu do boileru. Nahoře zmáčknu tlačítko s doutnavkou, dole se rozjede čerpadlo umístěné na zpátečce toho okruhu a po doběhnutí časového relé kdy zhasne doutnavaka, mám ihned teplou vodu k dispozici. Doporučuju to všem kdo má dlouhé trubky od boileru. Mám ty okruhy tři, koupelna, kuchyň a dolní byt. Celkem tři čerpadla a nemůžu si to vynachválit. V kuchyni se běžně nepomývalo protože bylo třeba odpustit deset litrů studené vody než dotekla teplá. Teď si počkám na doběh čerpadla a pomyju třeba štamprli po požití něčeho ostrého. :-) Ještě to dopíšu co mám připravené. Kdyby se to v budoucnu z nějakého důvodu podělalo nebo se to muselo zrušit tak mám v kuchyni jak nahoře tak dole připravené a zaslepené nástěnky a zásuvku s nočním proudem pro připojení bojlerku nebo průtokáče přímo pod dřezem.
Tu smyčku jsem si vyrobl sám. Přesně takovou aby se mi tam vlezla.
sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

Jojo, třeba v panelákách je cirkulačka naprosto nezbytná.
Princip je ten, že pomocí třetí trubky /stačí cca polovina průřezu hlavní trubky TUV/, malého čerpadla o pár desítkách W a propojky na úplném konci vedení TUV se prostě udržuje TUV stále v pohybu tou hlavní teplou trubkou.
Bez tohoto opatření byste v 8-13. patře paneláku a v pět ráno čekali na teplou vodu ze suterénního bojleru hooodně dlouho. A hlavně - odpustili byste do kanálu kvanta vody. Takhle odpustíte jen ten krátký úsek od stoupacího vedení k Vaší baterii.
Cirkulačka při delším vedení TUV, než je asi 5-7m od bojleru, celkově dneska ušetří hodně vody.
Ta jedna slabá trubka navíc a ±15W čerpadýlko se zaplatí velice brzy - na zbytečně neodpouštěné studené, při čekání na teplou.
Časem už Vám ani nedojde, že máte TUV v baterii hned, třebaže bojler je celkem daleko.
V novostavbách o 2-3 patrech či půdní vestavbou, s centrální přípravou a rozměřením TUV ve sklepě, se cirkulačky dělají už skoro standardně. Zlínský činžáky to měly už začátkem 50. let, kdy voda byla skoro zdarma, všude pozink trubky jak ruka a Legionella byl neznámý pojem :D

Myslím, že v blízký budoucnosti ještě budeme přemýšlet, nač ještě využijeme ten 1-2 litry studené, co dnes furt velkoryse odpouštíme do dřezu, umyvadla...než začne téct požadovaná teplá.
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

To mirast , jistě umím , neumíš svářet .
lesana87

#24 Příspěvek od lesana87 »

Zajímavé, že dilatace té vratky nevadí, přitom kdo ní nateče taky horká voda.
MiraSt

#25 Příspěvek od MiraSt »

Ale je. V každém koutě je kapsa vycpaná mirelonem. Dilatace není uprostřed protože po cestě už nejsou žádné nástěnky. Takže se to roztahuje v koutech.
Přílohy
P9040006.JPG
P9040006.JPG
P9040004.JPG
P9040004.JPG
P9030001.JPG
P9030001.JPG
MiraSt

#26 Příspěvek od MiraSt »

BOBOBO píše: neumíš svářet .
Možná né. Ale všechno mi funguje i když to nevypadá jako podle šablony. Ale v tom je to kouzlo, že se dají spojovat různé přechodky a nástěnky. A nikdo učený z nebe nespadl. Někde se to naučit musím když nejsem topenář. Tak už jsem se to naučil. Doma na svém. :-) I odpady jsem si dělal sám. :-)
MiraSt

#27 Příspěvek od MiraSt »

BOBOBO píše:neumíš svářet .
Nic proti, ale uvažovals jak jsem vytvořil tyhle dva spoje?
Přílohy
Fotografie-0045.jpg
Fotografie-0045.jpg
Fotografie-0037.jpg
Fotografie-0037.jpg
p32

#28 Příspěvek od p32 »

Tak takové problémy nemáme. Studna je zdarma (za provozní režii) a od bojleru k tomu poslednímu kohoutku je to necelé 3 m. :wink:
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“