Notebook - čára přes displej - problém?
Moderátor: Moderátoři
- kolovratek7
Notebook - čára přes displej - problém?
chtěl bych opravit notebook, kde se z ničeho nic objevila čára. Teda aspoň mi to bylo řečeno, když jsem ho dostal. Chtěl jsem se zeptat, kde může být problém při takovéto chybě. Zda se bude jednat o nový displej nebo grafickou kartu, či základní desku. Pokud to jde nějak zjistit, tak jsem schopný vyzkoušet a otestovat snad cokoliv. Jen se mi nechce vymontovávat celý displej, pokud to může být něco jiného. Čára se objevuje i v BIOSu, jak vidno takže OS jsme tímto vyloučil.
Předem díky za každý nápad.
- serviceman
-
petrfilipi
• grafická karta - projevilo by se to i na externim monitoru
• kabel mezi grafickou kartou a displejem - tím to na 99 procent nebude, projevilo by se to změnou obrazu při naklonění displeje a přestával by fungovat celý displej
• samotný panel, který bude v tomto případě vadný.
PF
yakl píše:Ku zvislým čiaram na displeji sa dá prísť ľahko. .......Je to neopraviteľné.
Nebo lze přijít ke svislé čáře také takto:
Asi před 4 roky jsem měnil výbojku v panelu monitoru BENQ 24". Celý zobrazovací panel se musí vyndat a oddělit matrici i s příslušnou elektronikou, která je proti matrici ohnutá o 180°. Ohyb se při demontáži a montáži několikrát vyrovnal a znovu ohnul. Po smontování svítil 2 cm od pravého okraje na černém pozadí svislý červený pruh. Ten měnil barvu podle aktuálního pozadí, na bílém pozadí nebyl téměř vidět. Při ohýbání někde praskl napařený spoj mezi matrici a elektronikou.
Vadilo mi to asi 3 týdny. Pak jsem ten pruh přestal vnímat. Mozek funguje jako letecký radar, který na obrazovce potlačí nepohyblivé cíle, aby se neztížilo sledování pohyblivých cílů.