Elektromotor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Olchor

#16 Příspěvek od Olchor »

Švagrůvka ( poloprofi keramička) má kruh s obyč 1f asynchronem, přenos síly je třecím převodem ( asi jako dynamo na kole), jehož přítlak - prokluz se řídí pedálem. Chce to asi trochu zkušenosti, ale otáčky kruhu tím reguluje velmi citlivě.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od jova1 »

Taky jsem děla kruh pro děti. Motor z pračky, na hřídeli gumový "puk" se pomocí bovdenu a šlapky přitláčí k ocelovému disku. Mechanizmus je vidět z fotek prvního testování.
Přílohy
Kruh 049.jpg
(96.08 KiB) Staženo 98 x
Kruh 01.JPG
(93.9 KiB) Staženo 92 x
Michal22

#18 Příspěvek od Michal22 »

jova1- no to první testování asi nebylo úplně košer, ne? Nebo jak rozumět tomu gipsu (obvazu) na pravé ruce? 8O
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
jova1
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od jova1 »

Šikovnost synátora a jeho zlomená ruka neměla se zkouškou nic společného. Spíše mi šlo o to ukázat tu mechanickou část a bovdenové ovládání bez zakrytování.
Ale je to levák, tak mu to zase až tak moc nevadilo :D
Přílohy
Kruh 055.JPG
(60.01 KiB) Staženo 78 x
monterjirka

#20 Příspěvek od monterjirka »

Arduino, snímat hodnotu potenciometru, podle toho řídit výstupní impulzy, nějaký "přiměřeně velký" krokový motor...
A dá se tomu dát i "minimální inteligence", aby tozběh nebo zastavování bylo nějak rozumně rychlé, aby vytvářený výrobek "neuletěl"...
mtajovsky

#21 Příspěvek od mtajovsky »

S kruhem jsem nepracoval, nicméně u pohonů strojů je třeba kromě rozmezí pracovních otáček také rozhodnout, jestli má být momentová charakteristika měkká nebo tvrdá. Třeba obráběcí stroje (stojanová vrtačka, soustruh) potřebují tvrdou charakteristiku - konstantní otáčky. Tady bych řekl, že bude potřeba spíš měkká charakteristika, ale to musí říct někdo, kdo s tím má zkušenosti.
Devil

#22 Příspěvek od Devil »

# jova1

jo, takhle nějak bych si to taky dokázal představit. Jen mi ještě trochu vysvětli tu regulaci :-)
jova1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jova1 »

Žádná regulace tam není. Je to obyčejný třecí převod jak psal OLchor. Základní otáčky jsou dané velikostí gumového kolečka na hřídeli motoru a průměru spodního kotouče na který se přimačkává, respektive vzdáleností od středu otáčení. Pružina ten motor trvale nadzvedává a ten pedál pomocí bovdenu naopak ke kotouči v okamžiku kdy je třeba kruh roztočit přitláčí. Je to dost primitivní, ale funkční. Normálně se bovden nepoužívá a je tam nějaká páka na kterou se rovnou šlape, ale jak byli děti malé, tak by na ní nedosáhli, proto jsem ho tam dal aby se ovládání mohlo nastavit podle potřeby.
Olchor

#24 Příspěvek od Olchor »

JJ, u toho kruhu co jsem viděl byl motor upevněn přímo na desce s pedálem. Je potřeba, aby kruh měl velkou setrvačnost, pak to fachčí dobře.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od jova1 »

Já tam dole mám setrvák z gazíku i s tím ozubeným věncem :D
Michal22

#26 Příspěvek od Michal22 »

jova1- sis tam mohl dát celou nápravu z Gaza, zapnout uzávěrku a bylo :D

Ne, čím víc se na to tvoje řešení dívám, tím víc se mě líbí:
1. docela bezpečné- v případě nějakého mech. problému se to jednoduše protočí v tom třecím převodu. K tomu to nožní ovládání (i když- když praskne pružina, tak se to taky rozběhne, ale ne natvrdo).
2. jednoduchá změna rychlosti.
3. využití kde čeho, co se kolem baráku válelo.

No a teď pár otázek (kdybych to třeba taky chtěl řešit):
1. hlínu kupuješ nebo máš místní zdroj?
2. motor je ze starého darlingu?
3. jaké otáčky standartně používáš?

A nebyly by fotografie nějakých výtvorů? :)
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
monterjirka

#27 Příspěvek od monterjirka »

A kdo to chce zkusit, zajde na hokej, a počká si, jestli nějaký puk neopustí hrací plochu. Pak už jen udělat díru správně do středu... Prý to je na ten třecí převod dost dobrý materiál :-)
jova1
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jova1 »

1.hlínu jsem si nakopal sám, občas se služebně hrabu v zemi a narazil jsem kdysi na docela slušnou žílu
2.motor je ze staré pračky, tuším Romo
3.tak s tím ti neporadím. Když jsem to stavěl, byl jsem okouknout kruh u hrnčíře a otáčky odhadem nastavil podle něho. Už je to ale dávno.
Puk je na to moc velký, to by mělo vysoké točky. Tuším že se to pohybovalo kolem 200ot/min. A asi by to i odpovídalo: http://www.keramik.cz/cs/hrncirske-kruhy.html
Vlad73

#29 Příspěvek od Vlad73 »

Zdravím

Abych nezakládal nové téma, řadu informací jsem našel ale nedal jsem si z toho dohromady vše co jsem potřeboval....

Chci stavět hrnčířský kruh, svépomocí. K tomu bych udal že jsem konstruktér nástrojů a mám "k dispozici" plně vybavenou dílnu kde mi podle zadání které navrhnu vše profesionálně vyrobí a zakrytují. V mechanické části tak nemám problém......

Ale nerozumím vůbec elektrice. Ostatně ani hrnčířině. Ale něco jsem si nastudoval...... Motor který potřebuji by měl mít výkon 200-400W (spokojím se i s menším, je to pro dítě, ale asi bych nerad šel pod 100W), regulaci otáček, ideálně obousměrný a s vysokým točivým momentem od nízkých otáček. Na 220V nebo na stejnosměrný proud. Výsledné otáčky kruhu by měly být 0-250 a zařízení by mělo být přenosné, umístitelné na stůl. Regulace nožním pedálem, či kotoučem s potenciometrem, či pákou, může být i skoková s několika polohami.

Pokud jsem správně porozuměl, u standartního motoru na 220V, ať již nového nebo např z pračky by byla problematická regulace - dražší než motor sám. Líbil by se mi motor na stejnosměrný proud, zřejmě relativně jednoduchá regulace, vysoký kroutící moment, a bezpečnost- trafo zaizoluji samostatně do krabice s vysokým krytím. Ale zřejmě nápor při rozběhu motoru neutáhne jen tak nějaké trafo?

Měl by někdo z Vás návrh na komplexní řešení? Srozumitelné laikovy, třebas s velmi hrubým odhadem ceny, protože se v cenách těchto komponent vůbec nevyznám. Rád bych se udržel do cca 3000kč, ale není to dogma......

Z důvodů rozměrů mi nevyhovuje řešení které zde předložil Jova1. Byl zde i návrh na motor i se šlapkou ze šicího stroje, 90W, jednoduché řešení ale nevím zda ne moc slabé.

Profesionální stroje (např Shimpo) využívají zřejmě bezkomutátorové motory BLDC s otáčkami 0-250 napojené přímo na hřídel. Pokud dobře rozumím tyto motory jsou relativní novinka, nenašel jsem ale přesně jaký by měl být napájecí zdroj?

Díky za každou reakci

Laďa
termit256

#30 Příspěvek od termit256 »

Maly asynchronak koupis na bazosi do petikila, frekvencni menic na ebay za litr, pokud se ti nepodari koupit u nas pouzity levneji. Pokud pojedes na nizkych otackach s vetsim zatizenim a motor bude topit, pridas vetrak. Pokud chces plny vykon od nizkych otacek, pak jedine serva ktere maji zpetnou vazbu. Ty se pouzivaji i v tech sicich strojich. Mnohem levnejsi ale bude dat tam proste silnejsi asynchronak kterych je vsude plno za par kacek a nemaji zadne zaludnosti. Proste je propojis s menicem a jedes
Odpovědět

Zpět na „Poradna“