Elektromotor
Moderátor: Moderátoři
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
- Přílohy
-
Kruh 049.jpg- (96.08 KiB) Staženo 98 x
-
Kruh 01.JPG- (93.9 KiB) Staženo 92 x
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ale je to levák, tak mu to zase až tak moc nevadilo
- Přílohy
-
Kruh 055.JPG- (60.01 KiB) Staženo 78 x
- monterjirka
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Ne, čím víc se na to tvoje řešení dívám, tím víc se mě líbí:
1. docela bezpečné- v případě nějakého mech. problému se to jednoduše protočí v tom třecím převodu. K tomu to nožní ovládání (i když- když praskne pružina, tak se to taky rozběhne, ale ne natvrdo).
2. jednoduchá změna rychlosti.
3. využití kde čeho, co se kolem baráku válelo.
No a teď pár otázek (kdybych to třeba taky chtěl řešit):
1. hlínu kupuješ nebo máš místní zdroj?
2. motor je ze starého darlingu?
3. jaké otáčky standartně používáš?
A nebyly by fotografie nějakých výtvorů?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- monterjirka
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
2.motor je ze staré pračky, tuším Romo
3.tak s tím ti neporadím. Když jsem to stavěl, byl jsem okouknout kruh u hrnčíře a otáčky odhadem nastavil podle něho. Už je to ale dávno.
Puk je na to moc velký, to by mělo vysoké točky. Tuším že se to pohybovalo kolem 200ot/min. A asi by to i odpovídalo: http://www.keramik.cz/cs/hrncirske-kruhy.html
Abych nezakládal nové téma, řadu informací jsem našel ale nedal jsem si z toho dohromady vše co jsem potřeboval....
Chci stavět hrnčířský kruh, svépomocí. K tomu bych udal že jsem konstruktér nástrojů a mám "k dispozici" plně vybavenou dílnu kde mi podle zadání které navrhnu vše profesionálně vyrobí a zakrytují. V mechanické části tak nemám problém......
Ale nerozumím vůbec elektrice. Ostatně ani hrnčířině. Ale něco jsem si nastudoval...... Motor který potřebuji by měl mít výkon 200-400W (spokojím se i s menším, je to pro dítě, ale asi bych nerad šel pod 100W), regulaci otáček, ideálně obousměrný a s vysokým točivým momentem od nízkých otáček. Na 220V nebo na stejnosměrný proud. Výsledné otáčky kruhu by měly být 0-250 a zařízení by mělo být přenosné, umístitelné na stůl. Regulace nožním pedálem, či kotoučem s potenciometrem, či pákou, může být i skoková s několika polohami.
Pokud jsem správně porozuměl, u standartního motoru na 220V, ať již nového nebo např z pračky by byla problematická regulace - dražší než motor sám. Líbil by se mi motor na stejnosměrný proud, zřejmě relativně jednoduchá regulace, vysoký kroutící moment, a bezpečnost- trafo zaizoluji samostatně do krabice s vysokým krytím. Ale zřejmě nápor při rozběhu motoru neutáhne jen tak nějaké trafo?
Měl by někdo z Vás návrh na komplexní řešení? Srozumitelné laikovy, třebas s velmi hrubým odhadem ceny, protože se v cenách těchto komponent vůbec nevyznám. Rád bych se udržel do cca 3000kč, ale není to dogma......
Z důvodů rozměrů mi nevyhovuje řešení které zde předložil Jova1. Byl zde i návrh na motor i se šlapkou ze šicího stroje, 90W, jednoduché řešení ale nevím zda ne moc slabé.
Profesionální stroje (např Shimpo) využívají zřejmě bezkomutátorové motory BLDC s otáčkami 0-250 napojené přímo na hřídel. Pokud dobře rozumím tyto motory jsou relativní novinka, nenašel jsem ale přesně jaký by měl být napájecí zdroj?
Díky za každou reakci
Laďa