Ořechy a jejich sbírání

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
p32

#31 Příspěvek od p32 »

To není o energii, ale o chuti do práce. Některým se nedostává nebo nemají tu "motivaci".
microlan

#32 Příspěvek od microlan »

Máme 3 roky plastový kompostér asi 1x1 m a spolyká všechno z celé zahrady ( 3 ary). Hlínu jsem ještě nevybíral. Možná letos.
bu2520

#33 Příspěvek od bu2520 »

hlavně mě to od elektriky odvede jinam. Neprve hlínu načechrám rotavátorem, potom jí přes strojní katrovačku přeseju na vozík za sekačkou , převezu kam potřebuju a vyklopím vyklápěčkou na místo :D a jsem tak shnilý, že mám i branku na dálkové ovádání. Tak nevím jestli to přece jen nebude lenost :D
lesana87

#34 Příspěvek od lesana87 »

Tak to je snad jasné, že kompost musí zrát aspoň dva roky, to se učilo na základce v pěstitelkách. To akorát na internetu, kterej snese víc než papír, se člověk dozví o zázračných kompostérech, ze kterých se jim sype černozem už za 3 týdny. :roll:
Crifodo

#35 Příspěvek od Crifodo »

lesana87 píše:to se učilo na základce v pěstitelkách

To byly asi nějaký zemědělský základky? na nic takového se nemohu upamatovat.
p32

#36 Příspěvek od p32 »

Dva a více roků. Pokud tam nastrkají listí z ořešáku, tak celkově 4x déle. Nebo dávat jen čtvrtinu toho listí z ořešáku a mít 4x více kompostérů. Proto to každý pálí a dává zpět na záhony touto formou (pokud má tuto možnost).
lesana87

#37 Příspěvek od lesana87 »

Crifodo píše:To byly asi nějaký zemědělský základky? na nic takového se nemohu upamatovat.

To byla základka s rozšířenou výukou matematiky a přírodovědných předmětů, možná se do přírodních věd počítalo i zemědělství. Ještě bych určitě našla žákajdu a v ní pochvalu za práci na kompostu. :)
microlan

#38 Příspěvek od microlan »

Důležité je taky dostatečně kompost zalévat.

//Nejen že jsme to na základce probírali teoreticky, ale taky jsme měli pracovní vyučování, jak na zahradě, tak v dílnách. Holky ještě něco v kuchyni a taky šití.
Naposledy upravil(a) microlan dne 04 říj 2019, 10:14, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#39 Příspěvek od lesana87 »

Správně, nejlépe tím matrošem ze žumpy, to jsou pak v tom listí žížalí orgie. :D
Crifodo

#40 Příspěvek od Crifodo »

Tak mě holt vzdělávání v kompostu minulo.
Pamatuju se matně na dílny, na pilování stranovýho klíče z plochýho železa (tupým pilníkem), na nějaký zapojování objímek v dřevěným semaforku s celofánovýma okýnkama, na 3,5V 0,3A žárovičky co by nebyl vidět ani v noci.
Na venkovních "pozemcích" snad nějaký uklízení, přenášení bordelu z přístavků sem a tam a nějaký vykopávání plevele, občas i na plochách daleko od školy a ve vlastnictví města nebo čí, asi nějakej kšeft učitelů s někým.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já mám taky kompostér a cpu tam, kde co. Ale ořech a bordel z vistárie jde prostě na oheň.

Jednou jsem jen tu vistárii chtěl nacpat do popelnice (to, co opadalo a uschlo) a dvě nestačily. Protože to je fakt nanic jako bioodpad. A místní kontejner na bio - no to bych ho sám naplnil, kdyby na věc přišlo.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Celeron

#42 Příspěvek od Celeron »

A to nemáš na zahradě katalpu. To bys teprve viděl, co se stane po prvním mraze. Během jednoho dne spadne všecko listí. Katalpa je koule průměru cca 5 metrů a na zemi toho je po opadání cca 3/4 metru. Pak vemu jako každej rok motorovku a korunu objedu na průměr cca 1 metr. A další rok je zase koruna 5 metrů v průměru. Do sběrňáku toho je na 2 - 3 vozejky 120 x 220 cm.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#43 Příspěvek od BOBOBO »

Na vozejk mám postraňky a tak tato plocha x metr našlapané tak 3ks , mne nyní čekají ..
Celeron

#44 Příspěvek od Celeron »

No já musím přes vozejk hodit vozejkovou plachtu jinak bych do SD přivezl jen půlku a pak bych zametal celý město.
Jednou jsem vezl od soustružníka plnej vozejk obilnejch pytlů naládovanejch špónama HDPE. Minul mě náklaďák a dva pytle se vznesly, vyletěly asi 3 m vysoko a po dopadu na zem explodovaly. Uklízel jsem to přes hodinu, každý auto co projelo mi to zase rozfoukalo. Od tý doby bez plachty ani ránu.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#45 Příspěvek od BOBOBO »

Ale nyní se válí všade spousta listí a já to šlapu , navrch ještě pohodím nářadí a to stačí .
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“