Lúpance v reproduktoroch u magnetofonu TESLA B 116
Moderátor: Moderátoři
Já nahrával nejdřív na SONY HF90, pak také na TDK anebo zmíněné BASF. Nakonec jsem skončil na SONY UXS s Dolby B - a dobře grabnuté LP mi na tom hraje jako CD...
A kutilmile - nelituju tě
BTW, nenapíše někdo studii na téma " o kolik let vynález magnetofonové kazety urychlil pád východního bloku" ?
A kutilmile - nelituju tě
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Potom tu byl i takový hlas že cívkový magnetofon je nostalgie. Není to pravda. Pásky se furt vyrábí a vyrábí se i špičkové magnetofony . POkud by mi někdo nevěřil, ať se podívá na ebay.de (nejblíž) a docela to tam lítá. Hlavní jsou kvalitní pásky neb pásek typu Emgeton (jakýkoliv) je šmirgl na hlavy a strašnej až ukrutnej sráč. Osobně používám pásky od Maxellu (většinou nehrané uloženky dobře skladované) a nebo nové pásky. K dostání je Ampex, Basf (Emtec), 3M . Záleží na možnostech a hlavně na tom, jaký průměr cívek magnetofon vezme. Používám 27 cm NAB. Kvalita je v tomto případě skvělá (rychlost min. 19, lepší 38) .
Ideálně půlstopý magnetofon, čtyřstopý taky lze. Na tyto záznamy mám B73, což je předchůdce B113,115 , etc. Elektricky byl prý nejlepší, což nemohu pořádně posoudit. Nedavno jsem mu měnil hlavy za zcela nové a zvuková kvalita je rozhodně lepší než kazeťák. Co se magnetofonů Tesla týká, tam je ten mizerný pásek znát nejvíc, hlavy nejsou zrovna tvrdé a není moc velký problém je pěkně osoustružit.
Kotoučák dobře drží i modulaci vzhledem ke stáří nahrávky, což kazeta moc ne. U většiny pásků a to i profi nahraných a koupených v obchodě dost zeslábla modulace.
Nejvíce se mi u kotoučáku poslouchá pásek Maxell 120/25.
Mimochodem s tím zesilovačem s MBA 810DAS to snad nemyslíš vážně? Má to ušmudlaných 5W a to ještě když chytneš dobrej kus. To je tak pro mluvené slovo. Používaly se tehdy ke krystalkám a pak k radiostanicím a televizím ... nikde kvalitu nechtěli. Když už magnetofon, který umí zachytit poměrně kvalitně zvuk, tak k němu snad i slušnou aparaturu ne? To je asi tak jako kdybych měl Superb a chtěl na něj dát disky a gumy ze starý 120tky ... nemůžu si pomoct ale přijde mi to tak. Svýho času jsem dělal zesilovače s MDA2020 což bych řekl že je povedený IO, ale kvalitní zesilovač v provedení s IO určitě nikdy hledat nebudu. Moje oba magnetofony ReVox A77 a Tesla B73 jsou připojeny k receiveru Sansui R-50 a za týden už budou k Denonu PMA-1315R z důvodu počtu vstupů a kvalitněším gramo předzesilovačem.
Fakt je, že TEsla sice jako ReVox nehraje ale jejich poměr ceny je zhruba 1:10 na pořizovací tehdejší hodnotu což se bere v potaz. Na jeho cenu a možnosti konstruktérů je povedený dle mého názoru.
A nakonec - Ty Emgetony fakt hoďte do popelnice. Při ceně a možnostech sehnat pásky je to urážka magnetofonu.
- honza637
- Kontaktovat uživatele:
Pokud jde o ty LMka, sice o něco lepší to je ale o moc ne. Zesilovač z diskrétních součástek bude hrát vždycky líp, to nikdo nepředělá. Dost jsem jich slyšel. V oblibě to má třeba Technics, tam jsou IO skoro všude a taky to za moc nestojí. Častý jev jsou agresivní výšky,zvuk bývá zatažený, chybí detaily a dynamika. On taky kvalitní zesilovač nestojí 300,- ale zcela jiné peníze.
honza637 píše: Svýho času jsem dělal zesilovače s MDA2020 což bych řekl že je povedený IO,
Tak to už snad radši ten MBA810
MDA2020 byl strašnej humus. No more.
Ono je to s každým kategorickým výrokem ošemetné, většinou je silně subjektivistický a i kdyby náhodou nebyl, jeho platnost je omezena časově nebo místními podmínkami... pro statisticky významnou část trhu magnetofon a cívkáč obzvlášť JE nostalgie, nebo spíš už historie. Těch pár nadšenců tvoří exkluzivní díleček trhu s odpovídajícími cenami/nebo popelnicový lid 21. století. Je fakt, že analogové audio nikdy nevymizelo, ale udrželo se spíš v hi-end.
Těsně před zhroucením východního bloku jsem koupil pár cívek 18 cm Emgeton (DP25 LHD), které se jevily (bez úpravy předmagnetizace) na B73 jako těsný soupeř Maxell - neodíraly se, dobrá promodulovatelnost, žádný dropout, jen trochu nerovnoměrná charakteristika, dost zdůrazňovaly výšky. Ve srovnání s tradičním Emgeton humusem nesrovnatelné a hlavně za tehdejších poměrů sehnatelné bez stepování před Tuzexem