Lúpance v reproduktoroch u magnetofonu TESLA B 116

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Na RAKSky nevzpomínám zrovna v dobrém - asi hodně záleželo na sérii, ale já trefil nějaké SHITY, skrz pásek bylo vidět jako přes černé brýle, záznamová úroveň se musela nejmíň o 6dB snížit oproti (například) BASF FerroII a stejně to ve špičkách limitovalo.
Já nahrával nejdřív na SONY HF90, pak také na TDK anebo zmíněné BASF. Nakonec jsem skončil na SONY UXS s Dolby B - a dobře grabnuté LP mi na tom hraje jako CD...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
SIDTIM

#17 Příspěvek od SIDTIM »

Já to o Raksech slyšel, ale měl jsem štěstí-všechny chodily jako AD, a nestrácejí glanc ani po letech! Snad to byly jen ty první kousky, pak už jsem je nikdy nekupoval. Se Sonyho UCX jsem měl těžké problémy-má série from France neskutečně špinila hlavy, kam se hrabal Emžeton.. Tak jsem je zavrhnul. TDK AD velmi držely standart, no a pak jsem slevil na Sony HF 90 (HF-S a HF-ES), všichni na ně plivali, ale nemohl jsem si pro standartní kvalitu stěžovat. Nastavit bias na 3-headu, dolby C, HX-PRO a za TY PENÍZE na tu DOBU spokojenost!
Sendyx

#18 Příspěvek od Sendyx »

Raks byly šmejdy, možná se občas podařily. Dost mizerné bývaly i ty červené Fuji. Obvykle jsme používali Sony HF (tyhle se už tenkrát padělávaly, padělky byly děsné), HFS, občas EF a TDK D, AD, UDX2 a podobné. Taky mám šuplík plných autentických nahrávek...
BTW, nenapíše někdo studii na téma " o kolik let vynález magnetofonové kazety urychlil pád východního bloku" ? :D
Naposledy upravil(a) Sendyx dne 15 říj 2007, 19:04, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

RAKS partili medzi malo kaziet, kde sa mi skoro vzdy poradilo na Didaktiku ulozeny program (kazetak SuperTech slim line - automatika - este ho mam) nasledne aj precitat :)
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Přesně tak - i když SONY nebyly 100% ideální, měly asi nejvyrovnanější kvalitu během let - a tím si získaly spoustu příznivců. A poměrně dobře snášely i automatiku na regulaci záznamové úrovně, nepřebuzovaly se tak snadno.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
SIDTIM

#21 Příspěvek od SIDTIM »

S TDK -D zkušenost mizerná, s padělky HF jsem se také setkal. FUJI - FUJ...i!!!!! Hnus! Basfy někdy špinily jak roba po ..... Dnešním mladým o tomhle médiu vyprávět a detaily popisovat-zbytečnost! Současná doba je jiná, nikdo neřeší EQ, BIAS, kladky, hlavy, demagnetizaci apod. Jen mám hezký pocit, když mi kamarád muzikant řekne, že má nahrávka z koncertu zní líp, jako profi nahrávka z jeho společného vystoupení s BUTY... Samo, diskuze je o tom, kdo a jak a na čem to míchal, ale názor je hlas lidu, a to je hlas Boží! Ale sakra, to už se dostáváme na VELMI obsáhlou diskuzi... Zpátky na pevninu... :)
Sendyx

#22 Příspěvek od Sendyx »

TDK D se občas objevily v nějakém divném stavu, asi nějakému překupníkovi zvlhnuly a pak je sušil za oknem :) .

Bohužel, co bylo, bylo - dneska se slušná audiokazeta shání hůř než tehdy. Je to low end výběhové zboží. Před 7 lety jsem koupil pár ks TDK SFX a měly dropouty :( .
SIDTIM

#23 Příspěvek od SIDTIM »

jj, je už fakt "jiná doba". Skoro mne to dojímá, jak se to zlomilo, ale pokrok neovlivním.. Jen vzpomínky a zkušenost zůstávají... A zaplaťpámbu i ty autentické záznamy, dnes již přepsané na CD! Značky a šarže kazet jsme řešili během studií v Brně, chodilo se sondovat do Jalty, smlouvalo se s vexláky.. Nebyl internet, parametry se šeptaly, no, už jsem to jednou naznačil..."zpátky na pevninu" !!! Konec nostalgie!
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od durkovic »

no niekto už vymenil magnetofony typu REEL TO REEL za niečo novšie modernejšie teda za digital.no ja som verný analogu u mna ta B116 ide asi skoro denne a je v dobrej kondícii.Po prirobení tých koncakov (2x s MBA 810DAS) to hraje fajn.pokial sa daju kupiť pasky tak prečo nenahravať. (a do obchodu s mediami nemam daleko :D ).
Budu-li moci, tak nepřijdu, ale nebudu-li moci, pak určitě přijdu
honza637
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od honza637 »

Zdravíčko, také já se pokusím trošku přispět do toho to tématu. Před nějakými osmi lety jsem s tátou koupil magnetofon deck od Philipse, tuplák. Pak dva roky po tom jsem k vánocům dostal deck od Aiwy která už měla i bias. Za tu dobu jsme odzkoušeli Maxellky, TDK a něco od Sony. Brali jsme většinou rozumy z tehdejšího "Sterea a vide" a Hifi , později "Audio". Takže k věci. Nejvíce jsme používali typ TDK SA-90 tušim. Jedná se o chromdioxidovou 90 minut kazetu a jak v testech tak i u nás šlapala vždy skvěle a i po letech je to v pohodě . Maxell máme asi 4 kusy , taky chromky ale nevím už typ. Ty jdou taky dobře ale naopak Sony nás nikdy neupoutaly.
Potom tu byl i takový hlas že cívkový magnetofon je nostalgie. Není to pravda. Pásky se furt vyrábí a vyrábí se i špičkové magnetofony . POkud by mi někdo nevěřil, ať se podívá na ebay.de (nejblíž) a docela to tam lítá. Hlavní jsou kvalitní pásky neb pásek typu Emgeton (jakýkoliv) je šmirgl na hlavy a strašnej až ukrutnej sráč. Osobně používám pásky od Maxellu (většinou nehrané uloženky dobře skladované) a nebo nové pásky. K dostání je Ampex, Basf (Emtec), 3M . Záleží na možnostech a hlavně na tom, jaký průměr cívek magnetofon vezme. Používám 27 cm NAB. Kvalita je v tomto případě skvělá (rychlost min. 19, lepší 38) .
Ideálně půlstopý magnetofon, čtyřstopý taky lze. Na tyto záznamy mám B73, což je předchůdce B113,115 , etc. Elektricky byl prý nejlepší, což nemohu pořádně posoudit. Nedavno jsem mu měnil hlavy za zcela nové a zvuková kvalita je rozhodně lepší než kazeťák. Co se magnetofonů Tesla týká, tam je ten mizerný pásek znát nejvíc, hlavy nejsou zrovna tvrdé a není moc velký problém je pěkně osoustružit.
Kotoučák dobře drží i modulaci vzhledem ke stáří nahrávky, což kazeta moc ne. U většiny pásků a to i profi nahraných a koupených v obchodě dost zeslábla modulace.
Nejvíce se mi u kotoučáku poslouchá pásek Maxell 120/25.
Mimochodem s tím zesilovačem s MBA 810DAS to snad nemyslíš vážně? Má to ušmudlaných 5W a to ještě když chytneš dobrej kus. To je tak pro mluvené slovo. Používaly se tehdy ke krystalkám a pak k radiostanicím a televizím ... nikde kvalitu nechtěli. Když už magnetofon, který umí zachytit poměrně kvalitně zvuk, tak k němu snad i slušnou aparaturu ne? To je asi tak jako kdybych měl Superb a chtěl na něj dát disky a gumy ze starý 120tky ... nemůžu si pomoct ale přijde mi to tak. Svýho času jsem dělal zesilovače s MDA2020 což bych řekl že je povedený IO, ale kvalitní zesilovač v provedení s IO určitě nikdy hledat nebudu. Moje oba magnetofony ReVox A77 a Tesla B73 jsou připojeny k receiveru Sansui R-50 a za týden už budou k Denonu PMA-1315R z důvodu počtu vstupů a kvalitněším gramo předzesilovačem.
Fakt je, že TEsla sice jako ReVox nehraje ale jejich poměr ceny je zhruba 1:10 na pořizovací tehdejší hodnotu což se bere v potaz. Na jeho cenu a možnosti konstruktérů je povedený dle mého názoru.
A nakonec - Ty Emgetony fakt hoďte do popelnice. Při ceně a možnostech sehnat pásky je to urážka magnetofonu.
Kolik serverů jsi zničil, tolikrát jsi adminem.
honza637
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od honza637 »

Ještě jsem zapomněl - kdyby někdo sháněl hlavy ANP200 a 210 ,což jsou typy používané v B115, mám možnost je sehnat za dobře.
rnbw

#27 Příspěvek od rnbw »

Za tych 25 (ci kolko) rokov sa IO trochu vyvinuli... LM3886 stoji menej ako 250 korun a oproti MBA810 je "trochu" lepsi :lol:
durkovic
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od durkovic »

sorry zabudol som dodat tie MBA využiem možna tak ako kontrolne konce alebo ked idem na chalupu a beriem so sebou aj magič.inač je to v domacej zostave pripojene k zosilu JVC AX-220 ktorý ma 2 x 50W.reproduktory su VIDEOTON a maju vykon 200W. MGF je pripojený na zdierku AUX a na mgf je to pripojene do MONITOR zdierky niekedy aj do zdierky RADIO. Myslim že taketo pripojenie pre B 116 stačí a pre mna uplne.
Budu-li moci, tak nepřijdu, ale nebudu-li moci, pak určitě přijdu
honza637
Kontaktovat uživatele:

#29 Příspěvek od honza637 »

To pak určitě ano, každý má jiný vkus a ono nakonec je to dost i o penězích.
Pokud jde o ty LMka, sice o něco lepší to je ale o moc ne. Zesilovač z diskrétních součástek bude hrát vždycky líp, to nikdo nepředělá. Dost jsem jich slyšel. V oblibě to má třeba Technics, tam jsou IO skoro všude a taky to za moc nestojí. Častý jev jsou agresivní výšky,zvuk bývá zatažený, chybí detaily a dynamika. On taky kvalitní zesilovač nestojí 300,- ale zcela jiné peníze.
Crifodo

#30 Příspěvek od Crifodo »

honza637 píše: Svýho času jsem dělal zesilovače s MDA2020 což bych řekl že je povedený IO,

Tak to už snad radši ten MBA810 :roll:
MDA2020 byl strašnej humus. No more.
Ono je to s každým kategorickým výrokem ošemetné, většinou je silně subjektivistický a i kdyby náhodou nebyl, jeho platnost je omezena časově nebo místními podmínkami... pro statisticky významnou část trhu magnetofon a cívkáč obzvlášť JE nostalgie, nebo spíš už historie. Těch pár nadšenců tvoří exkluzivní díleček trhu s odpovídajícími cenami/nebo popelnicový lid 21. století. Je fakt, že analogové audio nikdy nevymizelo, ale udrželo se spíš v hi-end.
Těsně před zhroucením východního bloku jsem koupil pár cívek 18 cm Emgeton (DP25 LHD), které se jevily (bez úpravy předmagnetizace) na B73 jako těsný soupeř Maxell - neodíraly se, dobrá promodulovatelnost, žádný dropout, jen trochu nerovnoměrná charakteristika, dost zdůrazňovaly výšky. Ve srovnání s tradičním Emgeton humusem nesrovnatelné a hlavně za tehdejších poměrů sehnatelné bez stepování před Tuzexem :barf: což je historie která mladším ročníkům fakt asi nic neříká. V současnosti značku Emgeton používá myslím jiný výrobce?
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“