Přetočení komutátoru DC motoru
Moderátor: Moderátoři
Přetočení komutátoru DC motoru
Je to normální DC motorek, dva uhlíky 6 x 6 mm bohužel s bočním vývodem. Budu se muset stavit v Nadetě ale vypadá to, že budu přebrušovat z většího 6,3 x 8 mm. Dva feritový měsíce na statoru.
Sundal jsem čela rotor zatím nechal zasunutý a vyfoukal uhlíkovej bordel z motoru. Zjistil jsem, že je asi 0,7 mm projetej komutátor. Soustruh mám a tak není problém ho trošku líznout.
Je tu někdo, co to dělal? Jakou kudlu a otáčky aby se měď nenahrnula do mezer, následný proškrabování je pěkná pakárna.
A ještě, před vytažením rotoru se doporučuje udělat u feriťáků magnetickej zkrat pólů aby se nezeslabil magnetický tok. Stačí ustřihnout z plechovky od ředidla pásek šířky magnetů a na vhodným průměru ho vyklepat do trubky s přesahem konců pásku? Ten plech je dost slabej, cca 0,3 mm, bude to stačit? Předpokládám, že ho při vysouvání rotoru zároveň plechovou trubku natlačím místo rotoru. Je to tak dobře?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
petrfilipi
PF
- serviceman
Zaky píše:A připojuji se k návrhu se do toho nehrabat, dát tam nové uhlíky a frčet dál, motor není nijak vysokoobrátkový a neběhá dlouhodobě.
Nehrabat? Nojo když se ale ten novej uhlík opírá hranama jen o tu projetinu a nesedí po celý ploše. Já nechci komutátor přetáčet celej ale ubrat jen ty boky původního neprojetýho průměru aby se srovnal na stejnej průměr. Čekat až se novej uhlík obrousí do tvaru té projetiny je jaksi netehnické.
- Artaban001
Artaban001 píše: u těch "čerstvě opravených" externí firmou je vidět stopa jakoby od bílého prachu na vývodech z lamel.
A víš, co je ten bílej prach? Obyčejná křída na tabuli. Ona je na přetáčení komutátoru soustružnická finta aby se nezapatlaly mezery mědí a nemuselo se škrábat. Prostě se na soustruhu tak dlouho šmidlá křídou po roztočeným komutátoru, až křída komplet zacpe mezery mezi lamelama. A to zacpání je tak dokonalý, že nepustí otřepy lamel do mezer. Pak se křída vyfouká tryskou stlačeným vzduchem. Dobrý, co?
Motory zgenerálkovaný, převodovky promazaný, "Jacky" namontovaný a připojený. Ale stejně chodil jen jeden. V řídící elektronice, kde je relátková reverzace motorů to nejdříve vypadalo že jsou v kopru dva paralelní trandy TIP35, co omezují na konci dráhy chodu "Jacka" proud. Ale po přeměření byly dobrý.
Bylo vadný plošákový relé FEME 2 x spínací kontakt 10A, cívka 23,5V DC. Ty se už snad vůbec nedají sehnat, ani Enyka, co dováží Carlo Gavazzi co ty FEME dělá (dělala) je neumí sehnat. Všichni ostatní mají jen dvoupólový max 8A. FEME se dají lehce rozdělat, docela d.ebilní závada. Jeden kontakt byl vyhřátej a pohyblivá kontaktová planžeta se ohřála natolik, že plastový mezikus k páce cívky relé se zapekl do planžety a celej mechanizmus se zkřížil.
Naštěstí bylo na desce ještě jedno stejný FEME na blikání majáčku a tak jsem ho přehodil a na blikání dal nízkej plošákovej Šrak 2 x 8A.
Kdyby někdo měl motor, převodovku a nebo celýho "Jacka" z přílohy, rád bych koupil na díly.
Díky!