Nulák/fáze-umístění.

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Nulák/fáze-umístění.

#1 Příspěvek od mi-ro »

Nebudeme řešit tisíckrát diskutované téma na pozici fáze a nuláku v zásuvce. Je to jedno. Jen by mě zajímalo, proč to musí být v celém objektu stejně? Má to nějaký důvod?
..to bude jen ňákej odpůrek
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Řekl bych že stejný důvod jako označení pořádí fází. Když začnu npř. hnědá-černá-šedá, tak to musí být v celém objektu.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Pořadí fází je celkem logické: jestli tam je víc motorových zásuvek, musí se motor točit stejným směrem, ať je napájený z kterékoli z nich.
Ale jedna fáze směr neudává, tam jde skutečně hlavně o to řemeslné "jedna jako druhá".
ZVUK2000

#4 Příspěvek od ZVUK2000 »

Však tak jsem to myslel. Kdybych druhou zásuvku zapojil černá-šedá-hnědá, nebo šedá-hnědá-černá,motor by se točil také stálé stejným směrem.
weed_smoker

#5 Příspěvek od weed_smoker »

hnědá-černá-šedá

To je móda z posledních let.Jěště docela nedávno se dávala hnědá doprostřed a černá první,když dělám něco novýho,zrovna se zeptám,která bude první anebo je dám stejně s ostatníma v rozvaděči(obvykle postaru).U těch 1F to bude asi,aby byly všechny stejně zapojený,pokud je potřeba dát kvůli něčemu 1 obráceně,označí se třeba jinou barvou krytu.
monterjirka

#6 Příspěvek od monterjirka »

I na zásuvce Schuko je možné najít označení L a N

Já to vnímám jako jakousi "štábní kulturu"

Ale klidně si zapojte zásuvky "jak vás napadne".
Jako revizák to vnímám naprosto jasně - Bacha, tady se podepsal nějaký packal nebo ignorant, prolez to opravdu poctivě, asi to nebude jediná prasárna!
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

ZVUK2000 píše: hnědá-černá-šedá

Vzpomínám, že jsem před delším časem dostal od frantíků zdůvodnění pořadí barev přesně jak píšeš, že podle nějaký u nich platný normy je hnědej vodič prioritní. Jestli ty normy jsou v EU harmonizovaný, tak by to mělo platit i u nás ale nechtěj po mě, abych to hledal.
Do cca roku 1998 byly totiž francouzký konvertory Airelec a Atlantic zapojený přívodní fáze černá, útlumovej vodič hnědá a nula modrá. Po 1998 to začali zapojovat opačně, přívodní fáze hnědá, útlum černá a tak to je dosud. To bylo reklamací od natvrdlejch elektrikářů, co si nedokážou přečíst návod či štítek na kabelu a nebo změřit odpor. "Co to je, když ani jeden co jsem zapojil netopí?" nebo " To 2 KW těleso má 34 kiloohmů, to je nějak moc, ne?" :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#8 Příspěvek od Achab »

weed_smoker píše:Ještě docela nedávno se dávala hnědá doprostřed a černá první...

Po změně značení v 70-tých letech se žíly kabelů stáčely v pořadí černá-hnědá-černá. Později v pořadí hnědá-černá-černá, což vydrželo až do současnosti (dnes L3 šedá). Podle prvního způsobu převážil zvyk zapojovat hnědou jako střední fázi. I když někdo docela logicky u novějších kabelů používal hnědou jako první, ale byla to spíš výjimka.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#9 Příspěvek od kutilmil »

Od kedy je jedno či je fáza nalavo alebo napravo?
Eleman

#10 Příspěvek od Eleman »

asi "odjakživa"
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Pro rozdvojky a prodlužovačky to neplatilo nikdy, ačkoli se čas od času našel někdo, kdo dopustil zveřejnit v tisku, že se jedná o výrobky nepředpisové, jestli přehazují fázi na druhou dutinku. Dokonce se prý jednalo o udělení výjimky na takové rozdvojky, ale tehdy ještě zvítězil zdravý rozum, že výjimky nepřeba: nejde přece o součásti pevně zabudované instalace.
Pro pevně instalované zásuvky to platilo do února 1994, kdy vyšla ČSN 33 2000-6-61, v níž bylo ustanovení o tom, že je jedno, jestli je v zásuvce fáze vlevo nebo vpravo, ale doporučuje se, aby byly všechny zásuvky v jednou objektu zapojené stejně. Asi to někdo pokládal za zbytečné uvádět v normě, v jejím dalším vydání jsem tento odstavec už nenašel.
V mnoha zemích Evropy vládnou zásuvky Schuko, do nichž lze cidlici zasunout v obou polaritách pracovních vodičů, podobně i zásuvky italské pro domácnosti dovolují zapojit spotřeboče tak i tak. V průmyslových instalacích ale používají Italové zásuvky jiné, které mají polohu vidlice pevně danou. Zásuvky naše (francouzského typu), zásuvky švýcarské a zásuvky britské dovolují vidlici zasunout jen v jedné poloze.
Zajímavé na tom je, že ve Francii jsou po Němcích přípustné v pevných instalacích oba typy zásuvek - jak d kolíke, PE, tak s kontaktními pery (Schuko). U nás to Němce nějak netankovalo, nebo to měli v plánu své tisícileté říše až na třetí pětiletku, prostě nám nechali francouzské zásuvky.
Achab

#12 Příspěvek od Achab »

V 60-tých letech byla výjimka pro tehdy vyráběné dvojzásuvky s ochrannými kolíky otočenými o 180° proti sobě. Podobné typy se vyrábí i dnes.
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

Ano, na ně ta výjimka byla, protože jsou určené pro pevnou montáž.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#14 Příspěvek od kutilmil »

Toto už neplatí:? ?

● STN 35 4516: 2005 Vidlice a zásuvky na používanie v domácnostiach a na podobné
účely; Dvojpólové vidlice a zásuvky do 16 A a do 250 V,
● STN IEC 60884-1 (35 4520): 2004 Vidlice a zásuvky na používanie v domácnostiach
a na podobné účely; Časť 1: Všeobecné požiadavky,
● Národná príloha NA v STN 33 2000-4-46: 2007 Elektrické inštalácie budov; Časť 4:
Zaistenie bezpečnosti; Kapitola 46: Bezpečné odpojenie a spínanie,
● STN 33 2180:1979 Elektrotechnické predpisy STN. Pripájanie elektrických prístrojov
a spotrebičov.
Podľa súčasných noriem STN sú jednofázové zásuvky opatrené ochranným kolíkom
umiestneným hore a fázový vodič je pripojený k ľavej dutinke pri pohľade na zásuvku
spredu.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Potom jsou všechny rozdvojky, co doma mám, (asi 9 ks) zapojeny špatně, protože praví a levá kříží L a N. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“