Nulák/fáze-umístění.
Moderátor: Moderátoři
Nulák/fáze-umístění.
- weed_smoker
hnědá-černá-šedá
To je móda z posledních let.Jěště docela nedávno se dávala hnědá doprostřed a černá první,když dělám něco novýho,zrovna se zeptám,která bude první anebo je dám stejně s ostatníma v rozvaděči(obvykle postaru).U těch 1F to bude asi,aby byly všechny stejně zapojený,pokud je potřeba dát kvůli něčemu 1 obráceně,označí se třeba jinou barvou krytu.
- monterjirka
ZVUK2000 píše: hnědá-černá-šedá
Vzpomínám, že jsem před delším časem dostal od frantíků zdůvodnění pořadí barev přesně jak píšeš, že podle nějaký u nich platný normy je hnědej vodič prioritní. Jestli ty normy jsou v EU harmonizovaný, tak by to mělo platit i u nás ale nechtěj po mě, abych to hledal.
Do cca roku 1998 byly totiž francouzký konvertory Airelec a Atlantic zapojený přívodní fáze černá, útlumovej vodič hnědá a nula modrá. Po 1998 to začali zapojovat opačně, přívodní fáze hnědá, útlum černá a tak to je dosud. To bylo reklamací od natvrdlejch elektrikářů, co si nedokážou přečíst návod či štítek na kabelu a nebo změřit odpor. "Co to je, když ani jeden co jsem zapojil netopí?" nebo " To 2 KW těleso má 34 kiloohmů, to je nějak moc, ne?"
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
weed_smoker píše:Ještě docela nedávno se dávala hnědá doprostřed a černá první...
Po změně značení v 70-tých letech se žíly kabelů stáčely v pořadí černá-hnědá-černá. Později v pořadí hnědá-černá-černá, což vydrželo až do současnosti (dnes L3 šedá). Podle prvního způsobu převážil zvyk zapojovat hnědou jako střední fázi. I když někdo docela logicky u novějších kabelů používal hnědou jako první, ale byla to spíš výjimka.
Pro pevně instalované zásuvky to platilo do února 1994, kdy vyšla ČSN 33 2000-6-61, v níž bylo ustanovení o tom, že je jedno, jestli je v zásuvce fáze vlevo nebo vpravo, ale doporučuje se, aby byly všechny zásuvky v jednou objektu zapojené stejně. Asi to někdo pokládal za zbytečné uvádět v normě, v jejím dalším vydání jsem tento odstavec už nenašel.
V mnoha zemích Evropy vládnou zásuvky Schuko, do nichž lze cidlici zasunout v obou polaritách pracovních vodičů, podobně i zásuvky italské pro domácnosti dovolují zapojit spotřeboče tak i tak. V průmyslových instalacích ale používají Italové zásuvky jiné, které mají polohu vidlice pevně danou. Zásuvky naše (francouzského typu), zásuvky švýcarské a zásuvky britské dovolují vidlici zasunout jen v jedné poloze.
Zajímavé na tom je, že ve Francii jsou po Němcích přípustné v pevných instalacích oba typy zásuvek - jak d kolíke, PE, tak s kontaktními pery (Schuko). U nás to Němce nějak netankovalo, nebo to měli v plánu své tisícileté říše až na třetí pětiletku, prostě nám nechali francouzské zásuvky.
● STN 35 4516: 2005 Vidlice a zásuvky na používanie v domácnostiach a na podobné
účely; Dvojpólové vidlice a zásuvky do 16 A a do 250 V,
● STN IEC 60884-1 (35 4520): 2004 Vidlice a zásuvky na používanie v domácnostiach
a na podobné účely; Časť 1: Všeobecné požiadavky,
● Národná príloha NA v STN 33 2000-4-46: 2007 Elektrické inštalácie budov; Časť 4:
Zaistenie bezpečnosti; Kapitola 46: Bezpečné odpojenie a spínanie,
● STN 33 2180:1979 Elektrotechnické predpisy STN. Pripájanie elektrických prístrojov
a spotrebičov.
Podľa súčasných noriem STN sú jednofázové zásuvky opatrené ochranným kolíkom
umiestneným hore a fázový vodič je pripojený k ľavej dutinke pri pohľade na zásuvku
spredu.