CD radio PHILIPS - nespolehlivě čte CD.
Moderátor: Moderátoři
CD radio PHILIPS - nespolehlivě čte CD.
Pečlivé opatrné očištění snímací diody čistým lihem nepomohlo.
Lze očekávat jinou vadu než v snímací diodě a její výměně? Nemám s opravou CD mechanik v rádiu žádnou zkušenost.
Předem dík za názor a radu.
Očistil jsem jen tu viditelnou čočku přístupnou shora bez rozebrání. Jaké jsou další části optického systému, které bych měl čistit, když sundám kryty mechaniky CD části v rádiu.
Co se tam vlastně dá čistit.
Na internetu "http://sf.zcu.cz/rocnik05/cislo02/cislo2.98/w_optika.html"
jsem našel teorii čtení disku, ale praktické provedení čtecí optiky tam není zobrazeno.
Včera o půlnoci jsem to rozebral, abych viděl jak ta čtecí optika vypadá. Je to pěkný kompakt - viz foto 1, mechanicky se tam nic čistit nedá.
- Vyloučil jsem opotřebení laseru, škola není puberťák, kterému CD hraje 24 hodin nepřetržitě.
- Izopropylalkohol jsem naposledy používal před 30 léty jako technik sálového počítače T300. Doma ho nemám, na hlavičky a gumové díly používám jako náhražku "Francovku", na vykoupání té optiky se nehodí, má moc vody.
- Zaujal mne ten kompresor Kondíka. Náhražkou jsem použil obyčejnou hustilku na kolo s hadičkou na autoventilek. Profoukal jsem to ze všech stran na stole, když jsem celou jednotku laseru i s motorky vyndal z rádia na stůl. Po složení jsem to ještě profoukal zhora - viz foto 2 a 3.
Sám jsem skoro nevěřil tomu, že to pomohlo. CD-R se začaly číst bez problémů. Zkopíroval jsem ještě jednu CD-R na CD-RW a po tom profoukání to čte spolehlivě i tu vypálenou CD-RW.
Závěr: Prach je pěkný prevít. Dík za rady.
Standa
- Přílohy
-
IMG_0568.jpg- Vpravo jednotka s laserem.
- (65.96 KiB) Staženo 161 x
-
IMG_0582.jpg- Detail profouknutí hustilkou.
- (41.6 KiB) Staženo 127 x
-
IMG_0581.jpg- Profouknutí hustilkou
- (60.96 KiB) Staženo 115 x