CD radio PHILIPS - nespolehlivě čte CD.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Brozicek

CD radio PHILIPS - nespolehlivě čte CD.

#1 Příspěvek od Brozicek »

V přenosném rádiu PHILIPS AZ1515 se nespolehlivě načítají disky. Mělo by umět i CD RW. Originál koupené jdou celkem dobře, ale vypálené CD-R už velmi nespolehlivě. Většinou napíše NoDISC, někdy disk načte a vypíše počet skladeb a pak skončí na ERROR a někde stále tentýž CD načte normálně přehrává.
Pečlivé opatrné očištění snímací diody čistým lihem nepomohlo.
Lze očekávat jinou vadu než v snímací diodě a její výměně? Nemám s opravou CD mechanik v rádiu žádnou zkušenost.
Předem dík za názor a radu.
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

První co bych řešil je kvalita výpalků, ne každý disk a každá vypalovačka jsou použitelné.
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

jestli mechanika špatně čte ta CD, která dřív četla dobře, je buď špinavá čtecí optika (nejen čtecí dioda, ale i ostatní části optického systému), nebo čtecí laser má odsvíceno. Může taky degenerovat záznam na CD, některá šmejdovatá média prokazatelně časem stárnou a co teprve po uložení na přímém slunci.
Brozicek

#4 Příspěvek od Brozicek »

To rádio mi neříká pane, je od dcery ze školy. Podle ní dříve přehrávalo běžně to, co mají ve škole. Doma jsem použil náhodné CD lisované nebo vypálené na CD-R.
Očistil jsem jen tu viditelnou čočku přístupnou shora bez rozebrání. Jaké jsou další části optického systému, které bych měl čistit, když sundám kryty mechaniky CD části v rádiu.
Co se tam vlastně dá čistit.
Na internetu "http://sf.zcu.cz/rocnik05/cislo02/cislo2.98/w_optika.html"
jsem našel teorii čtení disku, ale praktické provedení čtecí optiky tam není zobrazeno.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Na zasvinene optiky sa mi parkrat osvedcil (CD-ROM necitala absolutne nic, po vycisteni uplne bez problemov) izopropanol v spreji - nastriekat ho do optiky vsetkymi otvormi a potom nechat vyschnut. Schne to dost dlho - hodinu, aj viac. Neofukovat ventilatorom, nazenie sa tam prach a nalepi. Keby som mal kompresor, tak by som vyskusal aj vyfukanie nakoniec.
xxxe

#7 Příspěvek od xxxe »

Já taky komplet optiku vymáchal a usušil na 99% se to vždycky povedlo.
Brozicek

#8 Příspěvek od Brozicek »

Díky za náměty, byly užitečné.

Včera o půlnoci jsem to rozebral, abych viděl jak ta čtecí optika vypadá. Je to pěkný kompakt - viz foto 1, mechanicky se tam nic čistit nedá.
- Vyloučil jsem opotřebení laseru, škola není puberťák, kterému CD hraje 24 hodin nepřetržitě.
- Izopropylalkohol jsem naposledy používal před 30 léty jako technik sálového počítače T300. Doma ho nemám, na hlavičky a gumové díly používám jako náhražku "Francovku", na vykoupání té optiky se nehodí, má moc vody.
- Zaujal mne ten kompresor Kondíka. Náhražkou jsem použil obyčejnou hustilku na kolo s hadičkou na autoventilek. Profoukal jsem to ze všech stran na stole, když jsem celou jednotku laseru i s motorky vyndal z rádia na stůl. Po složení jsem to ještě profoukal zhora - viz foto 2 a 3.

Sám jsem skoro nevěřil tomu, že to pomohlo. CD-R se začaly číst bez problémů. Zkopíroval jsem ještě jednu CD-R na CD-RW a po tom profoukání to čte spolehlivě i tu vypálenou CD-RW.

Závěr: Prach je pěkný prevít. Dík za rady.
Standa
Přílohy
IMG_0568.jpg
Vpravo jednotka s laserem.
(65.96 KiB) Staženo 161 x
IMG_0582.jpg
Detail profouknutí hustilkou.
(41.6 KiB) Staženo 127 x
IMG_0581.jpg
Profouknutí hustilkou
(60.96 KiB) Staženo 115 x
Sendyx