Je to celkem zachovalý 2101BV, ale bez té přední masky, knoflíků a bez měniče, bohužel..Tak to někdy blejsknu a někomu na ND.
Kondenzátory v Tesla 2800B "T58"
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Našel jsem i pár tranzistorů do VF části, ale je otázka s kterým začít. Testovací krabičky ukazují i betu mezi40-60. Podle verzí je asi téměř jedno co tam bude. Jednou je na vstupu 154NU70 pak 152 a já tu mám i 156. Ty by měly být snad nejlepší. Nechce se mi ale bezhlavě vyndavat jeden po druhém a zkouše, jestli něco zabere. Hloupé taky je, že ten co to měl předemnou točil prakticky se vším. Na slaďování ale nic než cejchovaný šroubovák nemám.
Je nějaký tip, kde začít nebo nechat být?
Je potřeba začít od konce, tj. od detektoru a pozpátku přes mf.
Pokud teda opravdu nešumí sám zesilovač - při staženém potenciometru hlasitosti by moc šumět neměl. Zkontroluj taky diodu.
Nikdy jsem tohle nezkoušel, ale namísto průměrného 154NU70 či ještě horšího 152NU70 dávat 156NU70 může být ošemetné, v osazení mf podobně.
Ono to rádio je celkově dost háklivě nastavené na vnitřní kapacity tranzistorů. Každý typ je má jiné a co navíc - každý typ byl ještě skupinově značený barvou na vrchu pouzdra, právě podle kapacit.
Dá se to zpětně dohledat ve starých katalozích.
Každopádně je 156NU70 poměrně "ostrý", má Ft hodně nad 30MHz. Ať si nenadrobíš víc, než už máš.
Každopádně sladit mefu jenom na ucho bude problém. Nějaké postupy slaďování bez měřáků jsem myslím viděl na Radiojournalu, nebo podobném webu.
Vezmi třeba 1k odpor a zkus zatížit vstup mefky, jestli ten šum výrazně spadne, nebo co se bude dít.
Největší ztráty citlivosti, nutně doprovázené velkým šumem, dokáže způsobit právě rozjetý mf zesilovač.
Bez provizorního generátoru mf kmitočtu, nebo aspoň nějaké 1kHz multivibrátorové tužky, to fakt půjde hodně ztuha.
Jaké přesně tranzistory tam patří, poznáš podle instalovaných neutralizačních kondíků. Rozpis toho barevného značení bambusáků je myslím i v servisu.
Mají ty testovací krabičky kompenzaci zbytkového proudu? Jestli ne, tak právě kvůli nim ukazují při měření bambusáků nesmysly.
Zkusím jinou diodu, fintu s tím 1k odporem a pak se uvidí.
A když nic nezabere, budu ten šum vydávat za schválnost. To aby mlaďasové slyšeli, jaký byl v pravěku příjem, jeho kvalita a že si mají vážit toho co mají dnes.
V chumlu u ladicího kondenzátoru, kde je i vinutí feritové antény jsem náhodou zjistil, že je připojené jen vazební vinutí. To, které mělo být na ladícím kondezátoru nebylo připojené ani jedním koncem.
Skřínka má sice dvě zdířky, na anténu a uzemnění, ale anténa není kam připojit. Chybí třetí vinutí na feritce. Dělá to na mě dojem, že udělal ze dvou různých rádií jedno pěkné a jedno, co jsem trefil já.