Pomoc s identifikací zapojení.
Moderátor: Moderátoři
Pomoc s identifikací zapojení.
Celý to prostě ukazuje na výrobu někdy koncem 70. let. Nevzpomene si někdo, kdo už byl v tu dobu bastlířsky aktivní, na zdrojovej pramen pro tohle zapojení respektive třeba na číslo Amára, kde byla takováhle "barevná hudba" uveřejněná? Já si žádný zapojení kombinující tranzistorový+RC pásmový filtry a TTL obvody (pravděpodobně v roli spouštěcích hradlovejch obvodů - zdrojů zapalovacích impulsů pro tyristory) nevybavuju.
A kutilmile - nelituju tě
Je ale dost možný /podle těch tyristorů a MH7400/, že je to "vlastnoručně" rozšířené - doplněné zapojení z AR5/1978, s nějakou opravou v čísle 8/1978 a doplňkem v čísle 9/1978.
Stavěl jsem to taky, bylo to poměrně efektní, s větším počtem žárovek v samostatných komůrkách a pod větším zmatněným sklem.
Vzpomínám si, že jsem přechody dvou nějakých Ge tranzistorů použil hned na vstupu toho tvarovače, jako tzv. "limitaci", aby to prostě nešlo moc přebudit. Protože pak to dvěma kanály jen trvale svítilo.
Akorát mi tam neštymuje ten výkonný 5V stábl a naopak poměrně slabé usměrňovačky.
Pouzdro těch tyristorů myslím není úplně klasický TO-66, jako mají třeba 0C30 či KU611.
Nebo je to naopak - pouzdra 0C30/KU611 jsou českými verzemi mezinárodního TO-66.
Je to jakási /proti tranzistorům/ zúžená verze, mírně jiná je i rozteč kolíků a nepasuje pod to klasická slída pro tranzistory.
Takové pouzdro měly i některé tranzistory, třeba známý 2N3054, nebo polské BD354/355.
Budeš to muset holt obkreslit z desky, pokud Ti teda záleží na tom, aby se vědělo, co bylo spácháno
Jinak ten hliníkový elyt řady TC941 je už silně raritní. Pokud má kapacitu /podle neodloupnuté epox kapky by mít mohl/, tak za ten elyt od někoho dostaneš hrst kvalitních modrých axiálů TF
P.S.:
Karle, tys dal tatrmanovi osobně přes držku, nebo co spolu máte?
Ze slovanetu mě to nějak hodilo na blogísek, no tyvole...
Pokut jde o pouzdra malých „citronu“ tak by mělo jit o pouzdro SOT-9, v podstatě jde o poměrově zmenšené pouzdro TO-3. Pokut mně paměť neklame tak v TO-66 u Tesly je pouze na „televizních“ tyristorech KT119 a KT120. TO-66 je o něco protáhlejší vůči SOT-9 a taky v poměru k TO-3.