Jest-li chceš, tak já tu větu s těma 0Hz smažu, jo?
Multivibrátory
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale napadlo mě, že u některých chytřejších hraček se používá systém, že když si s nima nikdo dlouho nehraje, tak se občas ozvou. Na to by se dala použít ta nula...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
Pokud nezávisle na sobě, tak si tam klidně dej ty multivibrátory:
4X ten samý "mulťák". Multivibrátory připoj na plný napájení a spínat je budeš tak, že bázový odpory budou odpojeny od kladnýho pólu zdroje, a na místo toho je budeš krmit těma výstupama - šváb bude zatěžován jen velice nízkým proudem. Jak máš ten vývod "OUT", tak na něj připoj nějaký odpor - třeba 1K až 10k. Volný konce odporů spoj dohromady a krm s tím zesilovací tranzistor - myslím si, že při 10K se už ty multivibrátory spolu nepohádají, pokud budou běžet zaráz, akorát to budeš muset víc zesilovat.
Moje verze má jednu výhodu - pokud ze spoje těch bázových odporů vývod švába připojíš přes trimr, můžeš ladit výšku tónu každýho pípáku zvlášť.
Pokud ten šváb umí jen jeden vývod ze 4, tak zvol verzi uvedenou výše ze sadou odporů v bázovým obvodu multivibrátoru - nebo obdobně i hradlové verzi.
A co nejjednodušeji a nejlépe bez IO
The simplest DIY audio oscillator? not a 555 chip. reverse avalanche
https://youtu.be/zCTLeNxge54
Předpokládám totiž, že elektronika v hračkách má být hlavně co nejmenší, dobře v hračce schovaná a přitom co "nejinteligentnější".
Jen o tom popřemýšlej...
buď volit odpory tak, aby ti dva či tři sepnuté výstupy vyvolaly spolehlivě jiný tón, než aktivní jeden z těch zbývajících, nebo skutečně použít čtyři multivibrátory a jejich výstupy přes dostatečně velké odpory sloučit do báze tranzoistoru, jehož kolektorem budeš "tahat" to sluchátko. Pak si to můžeš volbou frekvencí naladit i do akordu.
- weed_smoker