TV ORION 32DDR, zdroj

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tonyab

TV ORION 32DDR, zdroj

#1 Příspěvek od tonyab »

Sháním schéma zdroje na tuhle televizi, vypálené součástky, nejde přečíst hodnoty...
Dík, T
tonyab

#2 Příspěvek od tonyab »

Tak jsem zatím ztroskotal u dvou odporů: RP9, zapojený mezi vývod S výkonového mosfetu STW7NB80 a zemí zdroje (pravděpodobně pojistkový odpor 0R22???, úplně odstřelený...), a RP?, 1/4W odporem zapojený mezi vývody 3 a 14 řídícího IO TEA2262 (vstup proudového omezení a výstup).
Další součástky jsem zjistil pod mikroskopem a z datasheetu...
PS hodně poničený, musel jsem to odvrtat a odškrábat, přede mnou to měl asi nějaký odborník, místo pojistky drát?
Soused mi TV donesl na náhradní díly, je mi ji líto vyhazovat, chtěl bych zkusit opravit aspoň ten zdroj, dál se uvidí...
Máte někdo, prosím, schéma nebo aspoň hodnoty těchto součástek?
Dík, T
Pesko

#3 Příspěvek od Pesko »

Odpor z S na zem nie je poistkový odpor ale má funkciu snímacieho odporu, na ktorom sa sníma prúd spínača N-FET. Prúd ktorý cez neho preteká sa prevádza na napätie, ktoré sa privádza do riadiaceho obvodu ktorý potom upraví budenie N-FET spinača. Hodnota jeho odporu je pomerne kritická. Pri nízkej hodnote je prúdové omedzenie nedostatočné a pri vysokej hodnote je zdroj mäký.
Naposledy upravil(a) Pesko dne 16 říj 2007, 19:27, celkem upraveno 1 x.
Návštěvník

#4 Příspěvek od Návštěvník »

Máš v tom trošku hokej , tak Ti posílám korkový pás .
Pin 14 je přes 22ohm odpor připojen do G . RP10 je šuntovací odpor 4k7 , zapojený mezi G a S . RP6 (1k) jde do pinu 3 , ale z S .
Pin 14 je výstup buzení konc. stupně a pin 3 vstup vstup Ic max a jde na něj vzorek nap. z RP 19 , (0.15 ohm) S na zem .
Zdravím Ivan
tonyab

#5 Příspěvek od tonyab »

Guláš v tom trochu je, tak jsem si tu vypálenou zdrojovou část zkusil překreslit. Foto je z mobilu, tak se omlouvám za kvalitu...
Odpor XX1, RP14, smd, vidět jsou první 8 a třetí 1 (asi 820R)
Odpor XX2, 2xparalelně mezi G a S (asi 2x 1K, podle odporu spálené vrstvy)
Odpor XX3, mezi 14 a 3, S (asi 200-300R, taky podle odporu spálené vrstvy)
Odpor XX4, měřící (úplně odstřelený, ani tam po něm nebyly stopy...) 0R15?
Znáte někdo, prosím, přesné hodnoty? Podle Ivana to nějak nepasuje...
Dík, T
Přílohy
orion z.jpeg
(26.84 KiB) Staženo 102 x
obr2.JPG
(258.49 KiB) Staženo 124 x
obr1.JPG
(234.35 KiB) Staženo 128 x
Návštěvník

#6 Příspěvek od Návštěvník »

Takže znova .
XX3 do G ,má mít 22ohm .
První (horní) XX2 4k7 je zapojen mezi G a S (šunt. odpor)
Druhý (spodní) XX2(1k) , je zapojen z S a s kond. (CP10) 1k proti zemi vede do pin. 3 a není tedy paralerně spojen s XX2 (horním) . Tam by se Ti pralo buzení s proud. omezením . Pin 3 je zapojen na XX2(spodní) , CP10 a nikam jinam . Propojka mezi G a pin 3 je blbost .
XX4 je 0.15ohm a je 3W.
Zdravím Ivan
tonyab

#7 Příspěvek od tonyab »

Děkuji Ivanovi za vyčerpávající odpověď, už tomu trochu rozumím, v těch místech to zrovna bylo vypálené na uhel...
Objednám součástky, každý pes jiná ves, a podám zprávu, jak to dopadlo (hasičák po ruce...).
Zdarec, T
tonyab

#8 Příspěvek od tonyab »

Nepodařilo se mi sehnat původní tranzistor, nahradil jsem ho IRFPE50, další součástky jsem zapojil podle opraveného schématu. Ale zdroj nejede, jen se snaží naběhnout, na všech vývodech IO, kromě 3 a 8 je měřitelné pulsování napětí, na vývodech 15 a 16 od 10V do 15V.
Mám tam něco špatně, nebo velký odběr sekundáru? Bez schéma se to špatně hledá...
Díky za rady, zdarec T
Přílohy
orion z.jpeg
(28.31 KiB) Staženo 85 x
Návštěvník

#9 Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj , koukám , že jsi moc nepokročil .
Jestli máš mezi ty šipky zapojený kopler , tak je to taky blbě . ZV je vinutí zdroje ? Pokud ano , tak to přepoj přes 4k7 odpor přímo na pin 16 , nebo (+) nap. IO . Druhý konec kopleru (do pinu 6) je zapojen dobře .
Zdravím Ivan
tonyab

#10 Příspěvek od tonyab »

Trošku jsem pokročil, zatím nic nehoří... Sháněl jsem součástky, nějak to moc nespěchá, i když TV není žádný přenosný drobeček...
Znovu jsem to celé prošel, zkontroloval a překreslil. Teď je to stopro dobře, ale za ty hodnoty vypálených součástek neručím, věřím Ivanovi...
Nějak nerozumím tomu přepojení, na pin 16 žádný odpor 4K7 nevede.
Večer se na to ještě podívám, změřit napětí, řízení, optrony, sekundár...
Pokud by měl někdo schéma, velmi by mi to pomohlo...
Díky za rady, zdarec T
Přílohy
orion z.jpeg
(36.08 KiB) Staženo 112 x
Návštěvník

#11 Příspěvek od Návštěvník »

Pin 16 je napájení IO . Věř mi , že schema Tebou uveřejněné vidím poprvé . Konkrétně jde o obvod RP12,DP3,C(2M2) na něm je napájecí napětí cca 12V a já mám ve schématu kokektor kopleru přes 4k7 na nap. IO , tedy pin 16 . Pokud si pamatuju , tak i jiné firmy to používaly stejně (nap. z pin 16) .
Když to zapneš , objeví se Ti nějaké napětí na 2M2 ?
tonyab

#12 Příspěvek od tonyab »

Na elytu 2M2/160V při zapnutí není nic, ani na anodách DP3 a DP4. Na emitoru optočlenu a pinu 7 IO pulzuje 0-2V. Na pinech 16 a 15 IO kolísá (nabíhá a padá) napětí mezi 10-13V (měřeno analogem). Síťové napětí na A1 triaku taky není stabilní... Takhle se chovají i vývody pinů 9, 10, 11 (0-1,5V), jako by zdroj nemohl naběhnout (při přetížení?). Na elytu 150M/450V a D tranzistoru je +300V. Na 14 IO a G výkoňáku (buzení) pulzuje 0-0,2V. Na 3 IO (omezení) a S tranzistoru není nic...
Sekundáry jsem měřil jen staticky a zapájené, nikde žádný zkrat, tranzistory a diody se zdají být OK.
Díky za rady, zdarec T
Návštěvník

#13 Příspěvek od Návštěvník »

Jak vypadá TEA ? Je původní , nebo jsi ji měnil ? Osciloskop máš ? Teď by se hodil . Ještě zkontroluj 18k kond. v primáru z (D) za LP2 .
Zdravím Ivan
tonyab

#14 Příspěvek od tonyab »

Původní TEA byl rozstřelený, šel poznat jen nápis, a to ještě pod lupou... Nový mám z KTE-AME. Ten 18k kond jsem zatím kontroloval jen na zkrat, zkusím ho vyměnit, jestli takový doma najdu. Osciloskop bych si snad na víkend mohl půjčit... Zatím omrknu datasheet IO, je tam docela solidní pokec (ale anglicky...).
Dík, zdarec T
Návštěvník

#15 Příspěvek od Návštěvník »

18k neměň , protože pokud nemá zkrat , tak je to zbytečné . Zkus ještě připojit žárovku místo LP2 , jestli se bude rozsvěcovat .
Zdravím Ivan
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“