Náhrada doutnavky stroboskopu gramofonu
Moderátor: Moderátoři
Jinde v těch koncích typu BZ302 nikde stabilizace není a ani nebyla potřeba.
Na měření a nastavení 100V výstupů je tam modulometr, s přepínáním měřicího místa, takže už ani ty doutnavky v koncích nebyly třeba.
Já mám ve svých KZ25-50 běžné E14/110V doutnavky, svítící klasicky "oranžově" a jsou tam původní, nebylo potřeba je měnit.
Velké kontrolní doutnavky ale měly 25W, 50W a 75W konce starších ústředen brněnského RELu ze stavebnicové řady EU. Ani jednu jsem v plném chodu nikdy neviděl.
Možná, že v nich byla i nějaká stabilizace, třeba u mikrofonních zesilovačů. Přeci jen byly REL-EU svou tehdejší výbavou o nějaký level výš, než pozdější, poválečné a očesané MU a DU.
Možná si to Jirko pleteš opravdu s konci od RU ústředen /vysoké 19" rámy/, kde skutečně těch osm rtuťovek DCG4/1000 svítilo fialově zadem rámu až na blízkou stěnu
když jsem se v roce 1994 rozhodoval mezi Pioneer a JVC tak vyhrála jednodušší alternativa I. bez stroboskopu - dodnes trochu lituji absenci té optické parádičky
makak píše:Co blbnete s doutnavkama ? Je rok 2019. Krystalem řízený oscilátor, dělička a LED. Zapíná se jenom pro kontrolu rychlosti otáčení, při provozu je to vypnuté, aby nerušilo.
To moc neřeší, spousta gramodesek při řezání také neměla přesně nastavené otáčky: ještě v sedmdesátých letech se otáčky řezacího stolu v Loděnicích kontrolovaly stroboskopem řízeným ze sítě, jejíž kmotočet se zjišťoval vibračním kmitočtoměrem. Technik pak podle zkušenosti nechal značky pomalu běžet (většinou dopředu, protože tehdy naše síť měla kmitočet 50 Hz a více spíše vyjímečně; po většinu roku se nám ty generátory v elektrárnách točily pomaleji).
Tedy odchylka ±6 c ve výšce tónů se dala pokládat za velmi malou, vyhovující i pro ladění klavírů. Tempo tak nemohlo mít chybu větší, než ±0,35 %, což také nijak nerušilo.
To je otázka přístupu. Tenkrát si dyzajnéři prostě nemysleli, že je to vintage a cool a kdesicosianglického a snažili se "esteticky rušivý" strobopotisk a světélko maximálně zamaskovat. Což se jim povedlo myslím dost elegantně. Z pohledu uživatele to byl pouze trpěný technický prvek, kterého nás definitivně zbavil digitální záznam..konosuke píše:oranžová doutnavka pasuje k analogu jak prdel na nočník - je to vintage styl a poslechový rituál zároveň, pozorovat za soumraku dílky stroboskopu na okraji talíře, vokýnko NC410, 440 , 450 považuji za nešťastné řešení
Dnes je v módě opačný extrém, kdy se chlubně vystavují nekryté elektronky a digitrony.
Navíc jak rozumně napájet ledku přímo ze sítě? Rezistor a usměrňovačka, to jsou už 3 součástky celkem. Číňan umí počítat a když sežene ležákové doutnavky, vyjde ho to možná levněji.
Jsou jich plné rychlovarky i žehličky, někdy pod červeným sklíčkem, svítí jak sviňa a málokdy jsou vadné
Ale už jsem viděl i poloprůhlednou rychlovarku, "pro změnu" klasicky rejžácky narvanou modrýma ledkama tak, že to osvěcovalo kus kuchyňské linky
Ještě tu nebyla řeč o dvou vysocesvítivých, oranžových LED, spojených antiparalelně a přes odpor cca 820R-1k2 na střídavé napětí 8-12V z místního tráfka gramofonu.
Klidně to prohlašte za prasárnu, ona to i prasárna je. Je to o vyzkoušení.
Dal jsem to už do několika NC440 a NC450, protože mi už došly rozumně svítící doutnavky.
Nejstarší úprava /moje vlastní NC440/, dělaná před asi 4-5 lety, v pořádku funguje.
Jen je potřeba obě LED šikovně "namířit" jejich čipy na stroboznačky a pokud možno sbíhavě, do jednoho bodu, jinak je to lehce rozmáznuté. Pokud se strefíte, jsou potom značky v zrcátku krásně ostré.
Použil jsem takový ten typ bezbarvého pouzdra - něco mezi bodovkou a rozptylkou, ani ryba, ani rak. S čistokrevnými bodovkami bude potřeba přesněji mířit.
S jinými, než oranžovými LED Kingbright /Official/ jsem to nezkoušel. Tudíž neručím za to, jak se to bude chovat třeba s modrými či pink, případně s rejžovým šrotem za padoš, anebo s napětím o dost vyšším, než mnou vyzkoušených 12V.
S oranžovými, vysocesvítivými Kingbright to prostě funguje.
Je proti tomu možno namítat spoustu věcí a já jsem si toho vědom.
Ale prostě to funguje