pioneer sx-434 vadný stereodekodér

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

#31 Příspěvek od sinclair »

Jardo, přesně ty dekodéry s f - MPX a plynulým maticováním používá zrovna Pioneer a to v autorádiích s klasickým FM, kde není o velké skoky síly signálu nouze. Často to tak i na jednom kilometru, ale bez jakéhokoli zašumění, sjede i 3x do mono režimu. Je to příjemné, nejsou to prudké skoky stereo-mono a ve vzdálených oblastech s tím prostě počítám, bylo tomu přece tak skoro vždy.

Jardo, pročetl jsem si nějaký papíry z minula. Většina těch švábů by měla mít uvnitř proudový zdroj pro tu žárovku a ochranný odpor kvůli zvýšení životnosti vláken se dával i ven.
Takže jestli se tam napere žárovka s 3x větším odběrem, nic moc se by se nemělo stát, ani poškodit - jen žárovka nebude svítit. Ať už omezením proudu zevnitř švábu, nebo odporem.
Ale zablokování stereopříjmu při trapičské žárovce s 3x větším odběrem, anebo při jejím přerušení, by zase bylo logické a upozornilo uživatele na nutnost servisního zásahu.
Po hodně podobné době /2.000-3.000h/ odcházejí i žárovky podsvícení stupnic a pak se ale mění šmahem všechno.
Proto jsem psal, že bych nejprv prověřil všecko okolo, že se mi nezdá, že by tento druh IO odcházel.
No a ta poznámka s Impulsem to korunuje :twisted:
Kosi se teďka bude stydět nám napsat, čím to teda bylo :D
Hill
Administrátor

#32 Příspěvek od Hill »

S tím proudovým omezením máš pravdu, Leoši, konečně i v tomhle stroji je v sérii se žárovkou ještě odpor, o něm jsem dřív nevěděl. Jaký vliv má použití odlišné žárovky nebo její přerušení na funkci dekodéru, to si ani netroufám hádat, bližší informace o něm nemáme, vlastně nemáme téměř žádné informace. Všechny vyhledávače se tváří jakoby stydlivě za hříchy Hitašiho mládí a číslo 1142 přeskakují.
Pochopitelně nikomu nemůžeme zabránit v tom, aby si kvůli třeba jedinému vadnému odporu rozvrtal celý přijímač, varovat ale můžeme.
masar

#33 Příspěvek od masar »

sinclair píše:...Jardo, pročetl jsem si nějaký papíry z minula. Většina těch švábů by měla mít uvnitř proudový zdroj pro tu žárovku...
Také jsem "nějaký" papíry pročetl a nenašel jsem proudový zdroj nikde. MC1310P a jeho klony mají na výstupu pro žárovku spínač v zapojení SE s omezením proudu studeného vlákna na 250mA. Stejně tomu musí být i u obvodů, uvádějících max. proud žárovky vyšší než 50mA.
Tak nevím, kterou většinu má sinclair na mysli. Neuvedl žádný příklad.
Stejně tak nevidím důvod, proč by při nezapojení (přerušení) indikačního prvku měl obvod blokovat dekódování nebo přepnout na mono. Pokud se to někde vyskytuje, je to jen "kouzlo nechtěného", nikoliv záměr výrobce.
Je to taková konspirace.
:wink:
kosi

#34 Příspěvek od kosi »

zdravím
takže - žárovka je ok, napájení má. měřáček se při ladění chová normálně, vyladím na střed, hraje. rádio se chová stejně jako před poruchou, pouze nehraje stereo. jinak závadu zjistil můj skorotchán, který se tomu věnuje už cca 50 let, akorát to dělá pro zábavu širokému okolí a je zavalen prací, pořadník je dlouhý, tudíž jsem se nabídl že už si to dodělám, nechce se mi čekat dalšího půl roku. nicméně pročítám pečlivě a ještě vše prověřím než přijdou součástky na náhradní dekodér, neb jsem si bláhově myslel že vše nakoupím v olomouci a v pátek bude rádio hrát :) každopádně děkuji všem zůčastněným a budu informovat o postupu od opravy až na sběrný dvůr.
jo, a nezkoušel jsem jenom impuls :D
Hill
Administrátor

#35 Příspěvek od Hill »

masar píše:... nevidím důvod, proč by při nezapojení (přerušení) indikačního prvku měl obvod blokovat dekódování nebo přepnout na mono. Pokud se to někde vyskytuje, je to jen "kouzlo nechtěného", nikoliv záměr výrobce.
Je to taková konspirace.

Škoda, že si nepamatuju, čím byl ten Blaupunkt (kolem 1967 až 1969) osazený, stereodekodér byl ještě s laděnými obvody (bez PLL) žárovka ale sloužila jako součást hysterezního obvodu blokujícího obnovovač nosné 38 kHz. Bez žárovky dekodér nedekódoval a bez napájení žárovky pochopitelně taky ne. Jestli tím Blaupunkt potřeboval ušetřit ten jeden vývod, nebo to bylo to kouzlo nechtěného, to už se asi nedovíme..., .
jinovak55

#36 Příspěvek od jinovak55 »

Zdravím, je tomu dávno jsem měl podobnou závadu na rotelu rx 803. Stereo dekoder ha1196 výstupy 6 a 7 za nimy low pass filter ten měl prerušené obě cívky. Jestli ti to pomůže.
masar

#37 Příspěvek od masar »

Jenže to ti nemohl fungovat ani mono-režim, na rozdíl od tohoto případu. :wink:
jinovak55

#38 Příspěvek od jinovak55 »

Omlouvám se špatně jsem četl zadání. Nefungovalo ani mono.
kosi

#39 Příspěvek od kosi »

zdravím
výměna dekodéru proběhla, stav se nezměnil, máme stále mono. nějaký nápad ? :D
masar

#40 Příspěvek od masar »

Předpokládám, že jsi vyzkoušel funkci bez té "modré" části schematu. A předpokládám, že jsi zkontroloval napětí na všech pinech dekodéru, včetně pinu 6.
Jinak nevidím jinou možnost, než se podívat osciloskopem na vstup dekodéru (bod A) a zkontrolovat přítomnost a amplitudu pilotního kmitočtu.
p.s. Také mě napadlo zkontrolovat kvalitu(svody) vazebních elytů mezi detektorem a dekodérem (C33, C23), jejichž svod by mohl pohnout s pracovními body...a také kondenzátor C21, jehož zvýšená kapacita by mohla...ale to už je konspirace.
kosi

#41 Příspěvek od kosi »

takže teď se mi povedlo na jedné stanici rozjet stereo, přičemž se i rozsvítila kontrolka, ale pouze na jedné, točil jsem s tím trimrem náhradního dekodéru
masar

#42 Příspěvek od masar »

No takže to vypadá také na kontrolu citlivosti FM příjímače a zajištění dostatečně kvalitního signálu z antény.
mi-ro

#43 Příspěvek od mi-ro »

Nehledáš náhodou stereo na rádiu Impulz?
..to bude jen ňákej odpůrek
masar

#44 Příspěvek od masar »

Už na to odpovídal. Nečteš. :wink:
kosi

#45 Příspěvek od kosi »

co máte pořád s tím impulsem, to vysílají mono nebo co :D
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“