Kam ho nakopat???

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od kulikus »

kovar píše:Zkus si pořídit tohle.Já jsem s tím velice spokojený!

Je to opravdu dobrá věc! Generátor pouští modulovaný signál do slepého drátu. Druhá krabka je pevně naladěný přijímač s nastavitelnou citlivostí. Dobře se tím hledá trasa přerušeného drátu pod omítkou.

Podobně:
Pusť do drátu 5V obdélník 1 kHz a nalaď si ho na DV nebo SV přenosném rádiu. Povede tě po trase drátu.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

kulikus píše: Dobře se tím hledá trasa přerušeného drátu pod omítkou.

Jak daleko to dostříkne na maximální citlivost? Zvládlo by to topnou opletenou dvojlinku cca 5 - 7 cm v betonu? Problém vidím v tom bifiláru a opletení připojeným na PE. Opletení je AL fólie s podélným svazkem pocínovaný mědi.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Crifodo

#18 Příspěvek od Crifodo »

Problém bych viděl v tom, že přerušený drát je v souběhu s dobrými a ty jsou na něj kapacitně navázené, takže místo přerušení nebude asi patrné.
Možná by bylo průkaznější z každé strany toho neprůchozího vodiče připojit plovoucí zdroj vn pulsů a hledat místo sršení.
sinclair

#19 Příspěvek od sinclair »

Tak ten zbytek, až na jednu "půlku" přerušený žíly musíš uzemnit, to dá rozum.
Mně se ani kombinací metody měření kapacit a metody z jedné staré příručky moc nedařilo v 50m CYSY 3Cx2,5.
To proto, že přerušené místo na žíle mělo zčásti ohořelou izolaci a bylo pro měření kapacity zčásti vodivé.
Tady to bude podobný, měď v izolačkovým spoji pod omítkou bude zelená a polovodivá ala kuproxydový usměrňovač.
Pomoct by mohly ty vn trafa, rázový generátory, jenže kdo to má, že. Nebo možná i silnější vysílač kmitočtu někde mezi 50-100kHz a feritkovým přijímačem. Tam by se kapacity ostatních, uzemněných žil ještě nemusely tolik projevovat.
Možná bych začal nějakým silnějším multivibrátorem, třeba s 2xKU611, feritkou, kondíkem, diodou a jednou částí té přerušené žíly jako vysílací anténou na výstupu MV. Posazený třeba na 10kHz bude mrskat ještě tolik silných vyšších harmonických, že by to se 4kOhm sluchátky a feritkou mohlo jít vyčmuchat.
Tužkovým mulťákem 1kHz ze dvou ubohých bambusáků, dokázali zkušenější z nás i slušně sladit superhet. Proleze to všude.

Ještě bys mohl zkusit konec té přerušené žíly uzemnit a do druhého konce natvrdo naprat třeba 1.500V z nějakých tvrdších, sériově pospojovaných trafáků - jestli se ten Kroutyho spoj "nesvaří".
I kdyby to jenom sršelo z drátu do drátu, tak to možná najdeš po sluchu.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“