LED podsvětlení: mechanismus kurvítka?
Moderátor: Moderátoři
LED podsvětlení: mechanismus kurvítka?
V tomto konkrétním případě 10 LED z celkových 18. Proč k tomu dochází? nemám v téhle oblasti zkušenosti, ale na webu zjišťuju že to je velmi častý případ.
Nepředpokládám že je tady ještě nějaká kvalitativní alternativa, protože tohle (taky) odevzdal kdysi gramotný bělošský výrobce soudruhům do Asie.
Takže na výběr je buď za 70 € sada nových pásků neznámé kvality, nebo sehnat někde diskrétní LED příslušných parametrů, rovněž neznámé kvality?
Vadné LEDky jsou různou intenzitou rozpraskané a vykazujou na ohmmetru nízký odpor v rozmezí 7-12 Ohm. Na zdrojové desce jsem našel údaj 120V/250 mA což by bylo cca 1,5 W/LED 3.5x3.5 mm.
Kvicala_r píše:(v tom silikonu je navíc namixovaný fosfor)..
nechtěl jsi říct luminofor?
OK takže přehřívání vinou idiotského poddimenzování, to by splňovalo zadání vyrábět s kurvítkem dobře. Teď jak z toho ven. Sehnat LED 6V na 350 mA a vyměnit je? nebo tam dát opět nějaké 6V/250 mA a ke každý vrazit malý bočník? Předpokládám, že to napájí zdroj proudu a jas TV se uživatelsky nastavuje jeho hodnotou.
Napsal sem fosfor, můžeme to nazývat třeba luminofor.. ale ve výsledku o nic jiného než speciální mix fosforu nejde. Světoví výrobci led (Lumileds, Nichia.. ) si ten fosfor míchají sami. Tyto rejžácké firmy jej asi jen kupují a míchají se silikonem při pouzdření.
Kupoval sem nějaký LED z ali, protože mi chcípl podsvit v LG a nakonec sem je použil i v blaupunktu..
U toho blaupunktu byla opačná polarita led a protože pady nejsou záměnné, proházel sem LEDky všechny (nic jiného ani smysl v takovém stavu nedává) a pouze si nakonec otočil polaritu zdroje přepinováním konektorů).
V tabulce vidíš barevné složky (X a Y) a jak moc svítí nová (Lumen) vs funkční vytažená z pásku..
I když to přilepíte na předepsaný chladicí profil, tak stačí rejžákem použité, ojebané lepidlo a můžou v tom být třeba Agilenty a stejně to shoří.
Vyjebal se mnou celkem drahý, studeně bílý pásek 12W/m, kterým jsem měl nasvítit vitríny se sklem a skleněnými policemi. Byl přilepený na dost předimenzovaném, AL vinklu 32x12x2mm, aby nesvítil pozorovatelům do očí, ale jen dolů do skla. Při provozu na 11VDC z lineárního zdroje, byly zpočátku vinkly jenom vlažný, tak 45°C i při zavřených vitrínách. Svítilo to nádherně.
Pak ale lepidlo po nějakém půlroce ztvrdlo a pásek vlivem roztažnosti materiálu a nepružnosti lepidla začal nepravidelně odpadávat od vinklu. Odcházela jedna LED za druhou. Měnil jsem po 10 měsících všecko, za pásek se stejným příkonem, od jiného dodavatele a dvojnásobnou cenovkou. Jsou tam doteďka, svítí to bez jediné vadné LED, od roku 2014 furt stejně dobře, nic se neodlepuje, ani nepálí.
Rejžák tradičně ve všem lže, jako červenej pes - úplně ve všem a vždycky. Ať už se to týká použitých komponent, technických údajů, materiálů, certifikátů - těch hlavně. Jak jde o prachy, jsou schopní naprosto všeho, o čem hloupý bílý Evropan nemá ani tucha.
Klidně do DS napíšou, že jde o značkové čipy /kopie i tak příslušně vypadají/ a lepidlo, že je třeba od 3M. Přitom to ale prodává za takovej pakatel oproti jiným výrobcům, že je to normálně uvažujícímu technikovi podezřelý. Ale je to levný a doprava zadara, tak to koupíme. Výsledky známe už přes 15 let.
Jde to napříč úplně celou elektronikou, elektrotechnikou a nejenom jimi.
Mám zrovna vážný problém sehnat v tyčkovém množství /1+1/ 2SA2151A/2SC6011A a přitom se nebát, že jen vyhodím prachy do hajzlu. A tak je to teďka se vším. Zcela nefunkční integráče i polovodiče už tu kdesi proběhly - a to vypadaly tak originálně.
Už se bohudíky nejde vymlouvat na to, že si to místní obchodník/prodejce už takto ojebané sám objednal - když stejný šunty ještě levněji nabízí alík, ebay i jednotliví rejžoví prodejci. Viz invertor za litr.
Je to prostě už principiálně šunt, který nemá dlouho vydržet. Jako šunt je to, i s tímto vědomím, už vyráběný.
Že při tom jde do prdele kvanta cenných surovin, co ani nejsou k recyklaci, to už nikoho ani nesere, bo rychlý prachy a ekonomickej tygr.
Pro upamatování a zamyšlení:
https://uloz.to/file/SLyhQRbCSwFf/upper ... -09-11-pdf
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Za komančů stála telka něco málo přes 16 000Kčs, což bylo cca 8 celých měsíčních platů. Vydržela většinou 15 - 20let, tj. amortizace asi půl měsíčního platu ročně. A to nepočítám opravy za dobu životnosti, odhaduji 1 měsíční plat.
Dnes koupíš telku s uhlopříčkou 46" (dokonce "chytrou) za jedenáct tisíc a není to Čína. Tedy asi půlku měsíčního platu. Jenom kdyby vydržela záruku, tj. dva roky, tak je její životnost dvojnásobná oproti dřívějšku, půlku platu za 2roky.
Běžně opravuji TV stáří 4-6let.
Ještě poznámka, proč se prodávají levné šmejdy? No protože je po nich poptávka.
V souvislosti s přechodem na DVBT2 jsem byl minulý týden cca po 1-2 letech u majitelů dnes pětiletého SAMSUNGA, o kterém jsem tu před časem psal s tím, že ten podsvit je před smrtí (bylo vidět několik tmavých míst a dvě s fialovým nádechem). A k mému překvapení se stav od té doby prakticky nezměnil.
Podle mne ten materiál zřejmě degraduje především počtem cyklů teplotní roztažnosti při vychladnutím po vypnutí a zahřátí po zapnutí.
A taky v případech, že se v uživatelském menu ten podsvit nedá stáhnout nebo hrozí, že by si někdo furt zapínal režim s nejvyšším podsvitem.
Jo u nového samsunga mám na DO tlačítko režim sport. Ten nastavení obrazu pěkně dojebe (přejasí/přebarví). Měl bych ho asi při první příležitosti a rozdělávání DO podlepit