Jakou ekvit. regulaci ke kotli ATMOS

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vrky

Jakou ekvit. regulaci ke kotli ATMOS

#1 Příspěvek od vrky »

Byl jsem pozván na konzultaci ekvitermní regulace kotle ATMOS DC 30 SX. Topenář který bude připojovat kotel prohlásil že má informace od servisních techniků z Atmosu že nedoporučují ekvitrmní regulaci Atmos ACD 01. Nemají s ní dobré zkušenosti, víc jsem se od topenáře nedozvěděl. Jen to že dávají levnější regulace. Sestava se bude skládat: Kotel Atmos DC 30 SX, Ladomat 22, Akumulační nádrže 2 x 1000l, bojiler s výměníkem, dvě oběhová čerpadla (1. bojiler, 2. topení), trojcestné ventily. Požadavky jsou takové aby po zatopení se nejdříve vytopil dům a bojiler a přebytečným teplem nádrže. Neřešil jste někdo něco podobného? Díky.
TomasX

#2 Příspěvek od TomasX »

Moje topná soustava je ATMOS C18S, čtyřcestný ventil ESBE s elektronikou (misto Landomatu) řízený EUROSTERem 11M a pokojovým termostatem PT22, třícestný ventil ESBE s elektronikou (jako zónový ventil na ohřev TUV), dvě čerpadla (okruh radiátorů a kotlový okruh), diferenciální termostat vlastní konstrukce (řídí ohřev TUV) a příložný termostat. Nemám akumulační nádrže. :(
Čtyři roky jsem používal ATMOSe bez regulace - to je OMYL :oops:
Šest let mám vlastní konstrukci otopné soustavy a jsem SPOKOJENÝ. :D
Euroster stál cca 1000Kč proti v té době 14tKč za ACD01. Původně použitý 3-cest. ESBE jsem nahradil 4-cest. ESBE a nevyužitý 3-cest. ventil jsem použil místo zónového ventilu na ohřev TUV.
Zatápím každý den. Po zatopení je priorita natopit kotlový okruh na 80°C, po překročení 65°C se otvírá 4-cest. ventil a natápí se radiátorový okruh. Nezávisle na tom se po překročení 65°C nahřívá TUV za předpokladu, že v okruhu kotle je teplejší voda než v bojleru. Pokud teplota v kotli klesne - ohřev TUV se zavírá.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
passion

#3 Příspěvek od passion »

Mám splyňovací kotol Attack DPX 15 Profi, k tomu ekvitermický regulátor Attack regumax - je to obdoba Atmosu ACD01 len s iným SW. Všetko je to obdoba regulátorov Smile od Honeywellu. Kúrim s tým podlahu cez 800L akumulačku, 4-cestný ventil ovládaný servom, nabíjam 150L TÚV. Ekvitermický regulátor meria len vonkajšiu teplotu, izbovú jednotku zatiaľ nemám, čiže nemá info o teplote v dome. Chvíľu mi trvalo nájsť správnu krivku, ale teraz to kúri len v závislosti na vonkajšej teplote a v dome to udrží teplotu +-0,5C. Kúrim tak už piaty rok. Som s tým spokojný. Základ je pri ladení nastavenia nerobiť veľké zmeny a nechať tomu potrebne dlhý čas, nech si to pričuchne novému nastaveniu. Chce to vedieť, čo s čím súvisí.
_luky_

#4 Příspěvek od _luky_ »

Taky jsem to řešil. U strejdy na chalupě (bez aku) jsem to skládal z jednotlivých termostatů (např. Euroster) a to mě vyléčilo.
Doma (kotel+aku+bojler+elektrokotel) jsem se rozhodoval mezi Honeywell a Siemens. Nakonec tam mám PLC Domat markMX (za stejný peníze), ale kolik by stál někdo, kdo to naprogramuje nevím. Já si to dělal sám.
pejohn

#5 Příspěvek od pejohn »

Zdravím , nevím kde topenář získal informaci od servisních techniku že regulator ACD01 je špatný, mám za sebou desítky instalací a zprovoznění a z hlediska funkčnosti regulatoru nemám pochyb. Ovšem také záleží na dané hydraulice topného systému a také co zákazník požaduje a co regulator umožňuje.
pejohn

#6 Příspěvek od pejohn »

Aby daný regulator řádně pracoval je dobré se držet standartních hydraulických schémat výrobce kotle Atmos, v regulatoru je přednastaveno cca 30 hydr schémat pro ruzné typy kotlů a jejich zapojení. Regulator umí 2 směšované topné okruhy (jeden z nich může být vratná voda do kotle) a k tomu TUV, každý okruh se nechá řídít samostatně. + volitelný výstup třeba cirkulace TV , solar apod .
Odpovědět

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“